OIE

Vojvodina započela pripremu lokalnih solarnih katastara

Vojvodina zapocela pripremu lokalnih solarnih katastara

Foto: Christel from Pixabay

Objavljeno

19.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Autonomna pokrajina Vojvodina započela je izradu lokalnih solarnih katastara za solarne elektrane snage veće od 1 megavat (MW).

Pokrajinski sekretarijat za energetiku građevinarstvo i saobraćaj je odlučio da u cilju promocije korišćenja solarne energije na području AP Vojvodine raspiše tender za izradu metodologije za pripremu lokalnih solarnih katastara za elektrane snage veće od 1 MW.

Sekretarijat, takođe, na javnom pozivu, osim izrade metodologije, traži i pripremu jednog katastra po toj metodologiji, a potencijalne lokalne samouprave za koje bi se to uradilo su Grad Sombor, Grad Kikinda ili Opštinu Irig.

Lokalni katastri biće dostupni investitorima

Rok za podnošenje ponuda, kako se navodi na Portalu javnih nabavki, je 28. oktobar.

Namera Sekretarijata je da izradi metodologiju koja će podstaknuti korišćenje obnovljivih izvora energije i omogućiti lokalnim zajednicama da identifikuju pogodne lokacije za izgradnju solarnih elektrana.

To podrazumeva i način unosa karakterističnih geopodataka u geoinformacioni sistem (GIS) i uslove izgradnje u skladu sa planskom dokumentacijom, kao i blizinu energetske infrastrukture, piše u tenderskoj dokumentaciji.

Izrađenom metodologijom bi se stvorili uslovi za formiranje baze lokalnih solarnih katastara, koji bi definisali prostorne celine pogodne za izgradnju solarnih elektrana. Katastri će, kako se dodaje, biti dostupni investitorima.

Lokalni solarni katastri bi imali mogućnost integracije u Geoportal AP Vojvodine.

Kako će izgledati katastri?

Lokalni solarni katastar obavezno će sadržati ove informacije:

  • Dokumentaciju predviđenu metodologijom za izradu lokalnog solarnog katastra;
  • Pregled lokacija od značaja za izgradnju elektrane snage iznad 1 MW;
  • Preglednu kartu sa tim lokacijama, kao i sledeće podatke o njima: pregled planske dokumentacije; pregled insolacije; pregled infrastrukturne opremljenosti; uprošćenu tehnoekonomsku analizu za ulaganja; pregled zaštićenih područja sa stepenom zaštite i ograničenjima; pregled uslova priključenja na prenosni odnosno distributivni sistem;
  • Geoprostorne podatke pripremljene za potencijalno korišćenje na Geoporatalu AP Vojvodine.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

19. oktobar 2022. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. oktobar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

19. oktobar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

19. oktobar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage