OIE

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

22.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Messer Tehnogas, jedini proizvođač i izvoznik tehničkih, medicinskih i specijalnih gasova u Srbiji, namerava da fotonaponskim pogonima pokrije velik deo svojih potreba za električnom energijom. Kompaniji predstoji plaćanje prekogranične takse na ugljenik na uvoz u Evropsku uniju, u okviru sistema CBAM. Zato je neophodan pravni okvir koji bi omogućio njenim fabrikama da troše vlastitu struju koju će proizvoditi na drugim lokacijama, kazala je na Beogradskom energetskom forumu Mirjana Jukić, šef nabavke.

Veliki industrijski proizvođači u Srbiji potpadaju pod Mehanizam EU za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM), a oslonjeni su u najvećoj meri na sopstvene resurse u naporima da dobiju izuzeće od tog nameta na izvoz proizvoda. Naplata na ime količine emisija ugljen-dioksida iz proizvodnje počinje 1. januara 2026. godine. Oni su o toj temi govorili na panel-diskusiji u okviru Beogradskog energetskog foruma. Messer Tehnogas je deo jedne od najčistijih industrija u svetu, ali će morati da sertifikuje električnu energiju iz obnovljivih izvora kojom se snabdeva, istakla je Mirjana Jukić, šef nabavke.

Osnovna delatnost kompanije je proizvodnja tehničkih, medicinskih i specijalnih gasova. Ona takođe pravi opremu za sečenje i zavarivanje.

Messer Tehnogas ima proizvodne jedinice širom Srbije. Među njima su najveće postrojenje za razlaganje kiseonika na Balkanu, u Smederevu, zatim dva nova u Boru, koja takođe proizvode kiseonik, i novo postrojenje za CO2 u fabrici u Rusandi kod Zrenjanina, napomenula je.

Izvoz u čitavu EU

Messer Tehnogas je deo nemačke grupacije Messer postao još 1997. godine. U Srbiji je jedini proizvođač kiseonika, azota, argona, azotnog oksida i vodonika.

Upravlja nad četiri sistema za razlaganje vazduha kao i proizvodnjom vodonika, nekoliko generatora za azot, punionicom helijuma, kao i pogonima za azotni oksid, rashladna rešenja, acetilen i poroznu masu. Ima više punionica tehničkih gasova, propana i butana i stanicu za punjenje komprimovanog prirodnog gasa (CNG).

Zvi znaju za Messer Tehnogas, naglasila je Jukić. „Izvozimo u sve zemlje regiona, u sve zemlje Evropske unije. „Jedna smo od najstabilnijih firmi u Srbiji, sa najdužom tradicijom i, naravno, najboljim kvalitetom proizvoda“, dodala je.

Messer Tehnogas se sprema za uvrštavanje emisija druge kategorije u CBAM

Jukić je učestvovala na panelu sa predstavnicima još kompanija koje razrađuju projekte proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kako bi dobile izuzeće od plaćanja CBAM-a. Podsetila je da će Messer Tehnogas postati prilično opterećen tim porezom Evropske unije na uvoz CO2 kada u njega bude uključena sekundarna kategorija (scope 2) gasova s efektom staklene bašte.

Reč je o emisijama iz proizvodnje električne energije korišćene u fabrikama. To znači da kompanija mora proaktivno da se prilagođava tržištu ili može da se nađe u situaciji u kojoj su joj ruke vezane, objasnila je.

Velik deo proizvodnog sektora u Srbiji čine klijenti Messer Tehnogasa, navela je Jukić. Njima će za gasove koje kupuju trebati adekvatni sertifikati o emisijama CO2. Kompanija je odlučna da bude predvodnik na tržištu tako što će se prilagođavati svim ovim zakonima i propisima, podvukla je.

Kompanija ima zemljište kod Niša gde bi instalirala fotonaponsko postrojenje, ali samo ako može da tu struju troši u svojoj fabrici u Smederevu, objasnila je Mirjana Jukić

Pored pitanja verifikacije, industriji obuhvaćenoj CBAM-om je potrebno da Srbija omogući fizičku kupovinu električne energije iz obnovljivih izvora, po rečima Mirjane Jukić. Naime, Messer Tehnogas ima zemljište kod Niša, gde bi mogla da izgradi solarnu elektranu od 15 megavata, otkrila je. Ali za njen proizvodni pogon tamo nije potrebno toliko struje. Kompaniji treba mogućnost da svoju električnu energiju iz Niša koristi u Smederevu, kazala je njena predstavnica.

Messer Tehnogas je već instalirao krovne fotonaponske sisteme na većini lokacija, ali sve one će pokriti najviše dva odsto potrošnje, izjavila je Jukić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

22. maj 2024. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

Crna-Gora-BiH-dogovorile-ponavljanje-ekoloske-studije-HE-Buk-Bijela

Crna Gora, BiH dogovorile ponavljanje ekološke studije za HE Buk Bijela

22. maj 2024. - Pregovori između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o spornom projektu hidroelektrane Buk Bijela daju rezultate

Kompjuterska-greska-rasparcala-evropsko-trziste-struje-ekstremne-skokove-cena

Kompjuterska greška rasparčala evropsko tržište struje uz ekstremne skokove cena

22. maj 2024. - Poremećaj na platformi berze električne energije EPEX SPOT doveo je do raskida veza na tržištu za dan unapred i divljanja cena

Alcazar-Energy-Partners-projekat-vetroelektrane-400-megavata-Severnoj-Makedoniji

Alcazar Energy Partners pokrenuo projekat vetroelektrane od 400 megavata u Severnoj Makedoniji

22. maj 2024. - Alcazar Energy Partners zvanično kreće u investiciju u vetropark u Severnoj Makedoniji koji će imati kapacitet do 400 megavata