Životna sredina

Vlada Srbije usvojila Pregovaračku poziciju za Poglavlje 27

Srbija-usvojila-Pregovaracku-poziciju-za-Poglavlje-27

Slika: Vlada Srbije

Objavljeno

22.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije usvojila je Pregovaračku poziciju za Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene i poslala je Evropskoj komisiji u Brisel.

Time se stvaraju uslovi za otvaranje još jednog poglavlja u ovoj godini u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, , saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine povodom odluke da se usvoji Poglavlje 27.

U izradi Pregovaračke pozicije učestvovalo je 150 predstavnika iz 28 institucija i državnih organa Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo.

Pregovaračka pozicija obrazlaže finansijski okvir za dostizanje standarde EU

Osim teksta, Pregovaračka pozicija sadrži ukupno 14 priloga, odnosno 1.650 strana teksta, i obrazlaže finansijski okvir za aktivnosti u narednom periodu, kako bi Srbija dostigla standarde Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine.

Ulaganja u sektor voda i sektor otpada mogu dostići oko 7,5 milijardi evra

Visoki troškovi i ograničeno raspoloživo finansiranje, što se uglavnom odnosi na javni sektor, glavni su razlozi prelaznih perioda za većinu direktiva za upravljanje otpadom i vodama. Ulaganja u sektor voda i sektor otpada mogu dostići oko 7,5 milijardi evra.

Usklađivanje postrojenja sa Direktivom o industrijskim emisijama zahteva 1,3 milijarde evra

Predviđeno je da se takve investicije finansiraju iz fondova EU (64%), državnog (18%) i lokalnog (4%) budžeta i fondova i zajmova (14%). Takođe se predviđa da će privatni sektor doprineti finansiranju projekata, naročito u sektoru upravljanja otpadom.

Neophodno zapošljavanje 1.450 radnika u administraciji

Direktiva o industrijskim emisijama (DIE) podrazumeva visoke finansijske zahteve uglavnom za privatni sektor. Ukupan iznos investicija potreban za postrojenja za postizanje potpune usklađenosti sa Direktivom je oko 1,3 milijarde evra.

U okviru Akcionog plana za razvoj administrativnih kapaciteta u oblasti životne sredine predviđeno je zapošljavanja oko 1.450 radnika.

Odluci Vlade, kako je navedeno, prethodilo je pozitivno mišljenje Odbora za zaštitu životne sredine, konsultativni sastanak sa Nacionalnim konventom o EU, na kom nije bilo suštinskih primedbi na Predlog Pregovaračke pozicije, kao i pozitivno mišljenje Odbora za evropske integracije na predlog radi upućivanja na Međuvladinu konferenciju o pristupanju Srbije EU za Poglavlje 27.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

22. januar 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

22. januar 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

22. januar 2020. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

22. januar 2020. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena