Životna sredina

Vlada Srbije usvojila dva predloga zakona o proceni uticaja na životnu sredinu

vlada republike srbije, zakoni iz oblasti zastite zivotne sredine

Foto: Vlada Republike Srbije/Facebook

Objavljeno

30.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

„Ključni benefit novih zakonskih rešenja jeste i usaglašenost sa pojedinim odredbama Direktive Evropskog parlamenta i drugim dokumentima, uspostavljanje zakonskog okvira za izradu dva pravilnika – o radu stručne komisije i o obaveštavanju javnosti i sprovođenju javne rasprave o nacrtu plana i programa i izveštaju o strateškoj proceni uticaja“, saopštila je Vlada Srbije.

Predlogom novih zakonskih rešenja kaznene odredbe će biti usaglašene su sa Zakonom o prekršajima, a propisane su i sankcije za privredni prestup, koje do sada nisu postojale.

Nova zakonska rešenja propisuju i sankcije za privredni prestup, koje do sada nisu postojale

Usvojen je Predlog zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, kojim je predviđeno da se ova procena obavlja za sve planove i programe u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja ili korišćenja zemljišta kojima se uspostavlja okvir za odobravanje budućih razvojnih projekata, piše u saopštenju Vlade.

Ovim dokumentom se uređuju uslovi, način i postupak procene uticaja na životnu sredinu usvojenih strategija i programa.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, kojim se postiže veći stepen usaglašenosti sa Direktivom Evropskog parlamenta i Saveta o proceni uticaja na životnu sredinu određenih javnih i privatnih projekata, saopštava Vlada.

Produžen rok za dostavljanje mišljenja zainteresovane javnosti na zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu

Ovim predlogom zakona, dodaje se, produžen je rok za dostavljanje mišljenja zainteresovane javnosti na zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu sa 10 na 15 dana, rok za dostavljanje mišljenja na zahtev za određivanje obima i sadržaja je 15 dana, ali se odlukom nadležnog organa može produžiti do 30 dana.

Rok za uvid u studiju o proceni uticaja projekta na životnu sredinu je produžen sa 20 na 30 dana od trenutka oglašavanja u sredstvima informisanja do momenta održavanja javne rasprave, dok je rok za dostavljanje mišljenja zainteresovane javnosti na studiju 40 dana od oglašavanja uz mogućnost da ga nadležni organ produži do 60 dana.

Usvojen je i Predlog zakona o kontroli opasnosti od velikih udesa koji uključuju opasne supstance. Ovim dokumentom se uređuju pravila prevencije velikih udesa koji uključuju ove vrste supstanci i ograničavanja njihovih posledica po zdravlje ljudi i životnu sredinu, navodi se u saopštenju Vlade.

Predlom se unapređuje sistem kontrole opasnosti od velikih udesa kroz uspostavljanje i primenu odgovarajućih mera prevencije na svim nivoima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vlada republike srbije, zakoni iz oblasti zastite zivotne sredine

Vlada Srbije usvojila dva predloga zakona o proceni uticaja na životnu sredinu

30. avgust 2024. - Na sednici Vlade usvojena su tri predloga zakona iz oblasti životne sredine koji će doprineti usaglašavanju sa direktivama EU

makron seos pismo litijum

SEOS tražio pomoć od Makrona, Jelisejska palata odgovorila da o litijumu odlučuje Srbija

30. avgust 2024. - Savez ekoloških organizacija Srbije uputio je pismo Emanuelu Makronu u kom traži njegovu podršku u borbi protiv rudnika litijuma Rio Tinta

eu rudarski otpad direktiva litijum kriticne sirovine litijum

T&E: Ekološka pravila EU zastarela za ekspanziju rudnika kritičnih sirovina u Evropi

30. avgust 2024. - Evropski ekološki standardi navode se kao jedna od glavnih garancija da kopanje kritičnih sirovina, kao što je litijum, neće ugroziti životnu sredinu i ljude

vrucina smrtni slucajevi evropa studija

Ekstremne vrućine će uvećati broj smrtnih slučajeva za još 55.000, južna Evropa na udaru

30. avgust 2024. - Između 1991. i 2020. bilo je oko 364.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih hladnoćom i 44.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih toplotom godišnje