x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vlada Republike Srpske usvojila Predlog strategije razvoja energetike do 2035.

12.06.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Vlada RS
Vlada Republike Srpske usvojila Predlog strategije razvoja energetike do 2035.

Vlada Republike Srpske usvojila je Predlog strategije razvoja energetike RS do 2035. godine, čiji je fokus sigurnost snabdevanja energijom i stvaranje održivog i konkurentnog energetskog sektora, javili su lokalni mediji.

Ovaj dokument, koji je upućen na razmatranje Narodnoj skupštini RS po hitnom postupku, predstavlja u određenoj meri ažuriranu Strategiju razvoja energetike Republike Srpske do 2030. godine, koju je Narodna Skupština Republike Srpske usvojila u martu 2012. godine, ali je ipak u pitanju sasvim novi dokument, sa produženjem roka važenja do 2035. godine.

Među pet glavnih strateških ciljeva u finalnom nacrtu strategije navodi se efikasno korišćenje resursa, što uključuje identifikaciju i mapiranje prirodnih resursa i kapaciteta u svim segmentima obnovljivih izvora energije (OIE), stvaranje uslova za iskorišćavanje novih, inovativnih tehnologija, modernizaciju sektora uglja i intenziviranje istraživanja i eksploatacije do sada potpuno neiskorišćenih naftnih i gasnih potencijala.

Obezbeđivanje sigurne i pristupačne energije je takođe jedan od glavnih ciljeva strategije, i on uključuje diversifikaciju nabavnih pravaca i nastavak fizičke intergracije elektroenergetskog i gasnog tržišta za zemljama u regionu, sa fokusom na Srbiju, piše u finalnom nacrtu strategije.

Predlog strategije takođe predviđa poboljšanje energetske efikasnosti, smanjenje štetnih emisija, kontrolu kvaliteta naftnih derivata na domaćem tržištu i usklađivanje zakonodavno-regulatornog okvira sa preuzetim i budućim obavezama prema Evropskoj uniji, stoji u nacrtu.

Kako se navodi, u Republici Srpskoj cene energije su relativno konkurentne u odnosu na okruženje i Evropsku uniju, a ovakva politika će se nastojati održati i u budućnosti.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.