Električna energija

Vlada Makedonije predstavila Predlog zakona o energetici

Vlada Makedonije predstavila Predlog zakona o energetici

Photo: vlada.mk

Objavljeno

05.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Predlog zakona o energetici, kojim je predviđena potpuna liberalizacija energetskog sektora, uskoro će biti u skupštinskoj proceduri, najavila je Vlada Makedonije.

Zamenik premijera makedonske vlade zadužen za ekonomska pitanja Kočo Angušev istakao je da donošenje ovog zakona znači primenu pet evropskih direktiva i tri evropska propisa.

“Zakon će omogućiti potpunu liberalizaciju energetskog sektora, pa će svaki potrošač moći da izabere snabdevača električnom energijom i prirodnim gasom”, istakao je Angušev.

On je istakao da novi zakon obezbeđuje povećan udeo obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj proizvodnji električne energije, kao i da će vlada koristiti sve raspoložive potencijale za proizvodnju električne energije iz sunca, vetra i vode.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši naveo je da donošenje zakona označava kraj monopola, pa će mala i srednja preduzeća imati priliku da kupe električnu energiju i gas po svom izboru.

“Zakon predviđa i mogućnost proizvodnje električne energije iz OIE za svoje potrebe, kao i da se višak električne energije, uz određenu naknadu, isporučuje u distributivnu mrežu“, naglasio je Bekteši.

Tender za univerzalnog snabdevača

Predlog predviđa izbor univerzalnog snabdevača električnom energijom na tenderu, koji će je prodavati domaćinstvima po garantovanoj ceni. Univerzalnom snabdevaču državna firma Elektrane Makedonije (ELEM) će 2019. biti obavezna da isporuči 80 odsto proizvodnje, a do 2025. taj procenat će se smanjiti na 30.

Predlogom je predviđeno da Vlada Makedonije i dalje bude odgovorna za ELEM, da Makedonski operator prenosnog sistema za električnu energiju (MEPSO) bude u nadležnosti Ministarstva za transport i veze, a Makedonski energetski resursi (MER) pod kontrolom Ministarstva ekonomije.

U roku od 90 dana od usvajanja novog zakona biće izabran novi predsednik i dva člana Regulatorne komisije za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

5. april 2018. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

5. april 2018. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

5. april 2018. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

5. april 2018. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore