Električna energija

Vlada Makedonije predstavila Predlog zakona o energetici

Vlada Makedonije predstavila Predlog zakona o energetici

Photo: vlada.mk

Objavljeno

05.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Predlog zakona o energetici, kojim je predviđena potpuna liberalizacija energetskog sektora, uskoro će biti u skupštinskoj proceduri, najavila je Vlada Makedonije.

Zamenik premijera makedonske vlade zadužen za ekonomska pitanja Kočo Angušev istakao je da donošenje ovog zakona znači primenu pet evropskih direktiva i tri evropska propisa.

“Zakon će omogućiti potpunu liberalizaciju energetskog sektora, pa će svaki potrošač moći da izabere snabdevača električnom energijom i prirodnim gasom”, istakao je Angušev.

On je istakao da novi zakon obezbeđuje povećan udeo obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj proizvodnji električne energije, kao i da će vlada koristiti sve raspoložive potencijale za proizvodnju električne energije iz sunca, vetra i vode.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši naveo je da donošenje zakona označava kraj monopola, pa će mala i srednja preduzeća imati priliku da kupe električnu energiju i gas po svom izboru.

“Zakon predviđa i mogućnost proizvodnje električne energije iz OIE za svoje potrebe, kao i da se višak električne energije, uz određenu naknadu, isporučuje u distributivnu mrežu“, naglasio je Bekteši.

Tender za univerzalnog snabdevača

Predlog predviđa izbor univerzalnog snabdevača električnom energijom na tenderu, koji će je prodavati domaćinstvima po garantovanoj ceni. Univerzalnom snabdevaču državna firma Elektrane Makedonije (ELEM) će 2019. biti obavezna da isporuči 80 odsto proizvodnje, a do 2025. taj procenat će se smanjiti na 30.

Predlogom je predviđeno da Vlada Makedonije i dalje bude odgovorna za ELEM, da Makedonski operator prenosnog sistema za električnu energiju (MEPSO) bude u nadležnosti Ministarstva za transport i veze, a Makedonski energetski resursi (MER) pod kontrolom Ministarstva ekonomije.

U roku od 90 dana od usvajanja novog zakona biće izabran novi predsednik i dva člana Regulatorne komisije za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

27 маја 2022 - Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni...

srbija madjarska mali sijarto gas dalekovod saradnja energetska kriza

Mađarska i Srbija dogovorile jačanje energetske saradnje

26 маја 2022 - Dve zemlje planiraju da ojačaju energetske veze kako bi obezbedile stabilno snabdevanje energijom u vremenu energetske krize

garancije porekla energetska zajednica registri trgovina

Sve je spremno da zemlje Energetske zajednice izdaju garancije porekla

26 маја 2022 - Potrebno je da nacionalna izdavačka tela potpišu ugovore o korišćenju registara sa specijalizovanom firmom Grexel, kaže Naida Taso

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija