x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vlada Makedonije predstavila Predlog zakona o energetici

05.04.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: vlada.mk
Vlada Makedonije predstavila Predlog zakona o energetici

Predlog zakona o energetici, kojim je predviđena potpuna liberalizacija energetskog sektora, uskoro će biti u skupštinskoj proceduri, najavila je Vlada Makedonije.

Zamenik premijera makedonske vlade zadužen za ekonomska pitanja Kočo Angušev istakao je da donošenje ovog zakona znači primenu pet evropskih direktiva i tri evropska propisa.

“Zakon će omogućiti potpunu liberalizaciju energetskog sektora, pa će svaki potrošač moći da izabere snabdevača električnom energijom i prirodnim gasom”, istakao je Angušev.

On je istakao da novi zakon obezbeđuje povećan udeo obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj proizvodnji električne energije, kao i da će vlada koristiti sve raspoložive potencijale za proizvodnju električne energije iz sunca, vetra i vode.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši naveo je da donošenje zakona označava kraj monopola, pa će mala i srednja preduzeća imati priliku da kupe električnu energiju i gas po svom izboru.

“Zakon predviđa i mogućnost proizvodnje električne energije iz OIE za svoje potrebe, kao i da se višak električne energije, uz određenu naknadu, isporučuje u distributivnu mrežu”, naglasio je Bekteši.

Tender za univerzalnog snabdevača

Predlog predviđa izbor univerzalnog snabdevača električnom energijom na tenderu, koji će je prodavati domaćinstvima po garantovanoj ceni. Univerzalnom snabdevaču državna firma Elektrane Makedonije (ELEM) će 2019. biti obavezna da isporuči 80 odsto proizvodnje, a do 2025. taj procenat će se smanjiti na 30.

Predlogom je predviđeno da Vlada Makedonije i dalje bude odgovorna za ELEM, da Makedonski operator prenosnog sistema za električnu energiju (MEPSO) bude u nadležnosti Ministarstva za transport i veze, a Makedonski energetski resursi (MER) pod kontrolom Ministarstva ekonomije.

U roku od 90 dana od usvajanja novog zakona biće izabran novi predsednik i dva člana Regulatorne komisije za energetiku.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.