Električna energija

Vlada Makedonije predstavila Predlog zakona o energetici

Vlada Makedonije predstavila Predlog zakona o energetici

Photo: vlada.mk

Objavljeno

05.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2018.

Komentari

0

Podeli

Predlog zakona o energetici, kojim je predviđena potpuna liberalizacija energetskog sektora, uskoro će biti u skupštinskoj proceduri, najavila je Vlada Makedonije.

Zamenik premijera makedonske vlade zadužen za ekonomska pitanja Kočo Angušev istakao je da donošenje ovog zakona znači primenu pet evropskih direktiva i tri evropska propisa.

“Zakon će omogućiti potpunu liberalizaciju energetskog sektora, pa će svaki potrošač moći da izabere snabdevača električnom energijom i prirodnim gasom”, istakao je Angušev.

On je istakao da novi zakon obezbeđuje povećan udeo obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj proizvodnji električne energije, kao i da će vlada koristiti sve raspoložive potencijale za proizvodnju električne energije iz sunca, vetra i vode.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši naveo je da donošenje zakona označava kraj monopola, pa će mala i srednja preduzeća imati priliku da kupe električnu energiju i gas po svom izboru.

“Zakon predviđa i mogućnost proizvodnje električne energije iz OIE za svoje potrebe, kao i da se višak električne energije, uz određenu naknadu, isporučuje u distributivnu mrežu“, naglasio je Bekteši.

Tender za univerzalnog snabdevača

Predlog predviđa izbor univerzalnog snabdevača električnom energijom na tenderu, koji će je prodavati domaćinstvima po garantovanoj ceni. Univerzalnom snabdevaču državna firma Elektrane Makedonije (ELEM) će 2019. biti obavezna da isporuči 80 odsto proizvodnje, a do 2025. taj procenat će se smanjiti na 30.

Predlogom je predviđeno da Vlada Makedonije i dalje bude odgovorna za ELEM, da Makedonski operator prenosnog sistema za električnu energiju (MEPSO) bude u nadležnosti Ministarstva za transport i veze, a Makedonski energetski resursi (MER) pod kontrolom Ministarstva ekonomije.

U roku od 90 dana od usvajanja novog zakona biće izabran novi predsednik i dva člana Regulatorne komisije za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

5. april 2018. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

5. april 2018. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

5. april 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

5. april 2018. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune