Električna energija

Vlada Federacije BiH pokrenula petogodišnji program Zelena tranzicija

federacija bih zelena tranzicija undp merlen lakic sporazum

Foto: UNDP BiH

Objavljeno

02.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine pokrenula je petogodišnji strateški program Zelena tranzicija kako bi uspostavila sistemski pristup i ojačala saradnju za sprovođenje zelene tranzicije, koja će biti usklađena sa Zelenom agendom EU za Zapadni Balkan.

Finansijski sporazum za sprovođenje strateškog programa Zelena tranzicija vredan 3,6 miliona konvertibilnih maraka potpisali su federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Silven Merlen.

Po polovinu potrebnih sredstava, kako je saopštilo Ministarstvo, obezbediće UNDP i VLada Federacije BiH. Novac je namenjen razvoju sektorskih strategija i dokumenata u Federaciji BiH, izgradnji kapaciteta i podizanju svesti.

Sporazum predviđa i podršku za 100 firmi da se pripreme za CBAM

Sporazum, takođe, uvodi šemu podrške transformaciji poslovanja najmanje 100 kompanija u BiH, sa prioritetom na one koje vode žene, u metalnoj, drvnoj, tekstilnoj i građevinskoj industriji i proizvodnji plastike, primenom cirkularnih praksi i pripremom za zelenu finansijsku podršku, navelo je Ministarstvo.

Osim toga, ove kompanije će dobiti prilagođenu tehničku podršku kako bi se pripremile za usklađivanje sa zahtevima EU za uvođenje prekogranične takse na CO2 (eng. CBAM), a koji će se primjenjivati i na BiH.

Ministarstvo je navelo da je dugoročna vizija Programa pravedna tranzicija ka ekonomiji i društvu sa nultom neto emisijom gasova sa efektom staklene bašte do 2050. Tranzicija obuhvata, kako se dodaje, niz intervencija i projekata u četiri ključne oblasti: dekarbonizacija i otpornost na klimatske promene, cirkularna ekonomija, smanjenje zagađenja vazduha i zaštita okoline i biodiverziteta.

Lakić: Dekarbonizacija i energetska tranzicija strateški prioriteti

Ministar Vedran Lakić istakao je da su dekarbonizacija i energetska tranzicija strateški prioriteti Ministarstva i Vlade FBiH, uključujući reformu propisa i izradu dugoročne energetske strategije za period 2024-2035.

„Federalno ministarstvo usmjereno je ka tome da prelazak na obnovljive izvore energije uradi na način da ponudi jednake mogućnosti za sve tako da ranjive skupine stanovništva i lokalne zajednice koje će tranzicija najviše pogoditi dobiju svu potrebnu pomoć”, objasnio je Lakić.

Vremena za čekanje nema

Ministarstvo i Vlada FBiH prepoznali su, kako se ističe, važnost što hitnijeg donošenja strateških dokumenata koji će pomoći zelenu tranziciju svesni da vremena za čekanje nema.

Silven Merlen, iz UNDP-ja, rekao je da im je cilj da ubrzaju zelenu tranziciju u BiH, sistemskim pristupom, uz partnerstva i znanja.

Pretvaranje klimatskih i ekoloških izazova u prilike učiniće tranziciju pravednom i inkluzivnom za sve, rekao je Merlen.

Implementacija Programa trajaće od decembra 2023. do maja 2028.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

2. januar 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

2. januar 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

2. januar 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

2. januar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka