Voda

Vlada FBiH: Pripremiti plan za incidentna zagađenja voda i ubrzati donošenje zakona o životnoj sredini

Slika: Vlada Federacije BiH

Objavljeno

24.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) zadužila je Agenciju za vodna područja sliva reke Save i sliva Jadrana da pripremi Federalni operativni plan za incidentna zagađenja voda, a od Federalnog parlamenta zahteva da ubrza donošenje zakona o okolišu.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalne uprave za inspekcijske poslove o incidentnom zagađenju reke Spreče nastalom ispuštanjem tehnoloških otpadnih voda iz taložišta Bijelo more, saopštila je Vlada FBiH.

U aprilu je zbog pucanja nasipa na taložištu Bijelo more postrojenja za tretman otpadnih voda Fabrike sode Sisecam soda u Lukavcu došlo do izlivanja u reku Spreču. Početkom avgusta u reku je, kako su preneli BiH mediji, iscurila i velika količina amonijačne vode sa katranom iz pogona firme Global Ispat Koksna Industrija Lukavac (GIKIL).

U zaključku Vlade FBiH navodi se da će Federalno ministarstvo okoliša i turizma uz saglasnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, izmeniti Pravilnik o postupcima i merama u slučaju akcidenata na vodama i obalnom vodnom zemljištu. Cilj izmena je propisivanje nadležnosti za usvajanje Federalnog operativnog plana za incidentna zagađenja, kao i kantonalnih planova.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaduženo je da kroz proceduru donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, koja je u toku, utvrdi veće novčane kazne za prekoračenje graničnih vrednosti parametara tehnoloških otpadnih voda i nesprovođenje monitoringa otpadnih voda, navodi Vlada FBiH.

Predlog zakona u Parlamentu od 30. aprila

Inače, Vlada FBiH je još početkom aprila usvojila Predlog zakona o zaštiti okoliša. Novi zakon, kako je tada saopštila Vlada, zasnovan je na rezultatima projekta “Monitoring napretka usklađenosti okolišne legislative u zemljama jugoistočne Evrope sa legislativom Evropske unije”.

U ovom projektu je utvrđeno da je važeći Zakon delimično usklađen sa propisima EU, kao i da nije preneo obaveze koje je BiH preuzela ratifikacijom više međunarodnih konvencija.

Novi zakon zasnovan je na direktivama EU i međunarodnim konvencijama.

Predlog zakona o zaštiti okoliša je zvanično u proceduri Parlamenta FBiH od 30. aprila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 September 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 August 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 August 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda

Kvalitet-vode-iz-cesme-bolji-od-flasirane

Kvalitetna voda iz česme je mnogo bolja za zdravlje, ali i životnu sredinu nego flaširana

09 August 2021 - Šteta po životnu sredinu od flaširane vode je u Barseloni do 3.500 puta veći nego od vode iz vodovoda, a opasnost po zdravlje od česmovače se rešava filtriranjem