Voda

Vlada FBiH: Pripremiti plan za incidentna zagađenja voda i ubrzati donošenje zakona o životnoj sredini

Slika: Vlada Federacije BiH

Objavljeno

24.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) zadužila je Agenciju za vodna područja sliva reke Save i sliva Jadrana da pripremi Federalni operativni plan za incidentna zagađenja voda, a od Federalnog parlamenta zahteva da ubrza donošenje zakona o okolišu.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalne uprave za inspekcijske poslove o incidentnom zagađenju reke Spreče nastalom ispuštanjem tehnoloških otpadnih voda iz taložišta Bijelo more, saopštila je Vlada FBiH.

U aprilu je zbog pucanja nasipa na taložištu Bijelo more postrojenja za tretman otpadnih voda Fabrike sode Sisecam soda u Lukavcu došlo do izlivanja u reku Spreču. Početkom avgusta u reku je, kako su preneli BiH mediji, iscurila i velika količina amonijačne vode sa katranom iz pogona firme Global Ispat Koksna Industrija Lukavac (GIKIL).

U zaključku Vlade FBiH navodi se da će Federalno ministarstvo okoliša i turizma uz saglasnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, izmeniti Pravilnik o postupcima i merama u slučaju akcidenata na vodama i obalnom vodnom zemljištu. Cilj izmena je propisivanje nadležnosti za usvajanje Federalnog operativnog plana za incidentna zagađenja, kao i kantonalnih planova.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaduženo je da kroz proceduru donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, koja je u toku, utvrdi veće novčane kazne za prekoračenje graničnih vrednosti parametara tehnoloških otpadnih voda i nesprovođenje monitoringa otpadnih voda, navodi Vlada FBiH.

Predlog zakona u Parlamentu od 30. aprila

Inače, Vlada FBiH je još početkom aprila usvojila Predlog zakona o zaštiti okoliša. Novi zakon, kako je tada saopštila Vlada, zasnovan je na rezultatima projekta “Monitoring napretka usklađenosti okolišne legislative u zemljama jugoistočne Evrope sa legislativom Evropske unije”.

U ovom projektu je utvrđeno da je važeći Zakon delimično usklađen sa propisima EU, kao i da nije preneo obaveze koje je BiH preuzela ratifikacijom više međunarodnih konvencija.

Novi zakon zasnovan je na direktivama EU i međunarodnim konvencijama.

Predlog zakona o zaštiti okoliša je zvanično u proceduri Parlamenta FBiH od 30. aprila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Probistip Toksicno jalovište u Probistipu zamenice solarna elektrana

Toksično jalovište u Probištipu zameniće solarna elektrana

24. avgust 2018. - Opština Probištip u Severnoj Makedoniji će potražiti investitora koji bi sanirao rudarsko jalovište i izgradio solarnu elektranu

Inicijativa Pravo na vodu organizuje foto-safari javnih česama

Inicijativa Pravo na vodu organizuje Foto-safari javnih česama

24. avgust 2018. - Inicijativa Pravo na vodu je objavila poziv građanima na svoj Foto-safari gde oni treba da fotografišu javne česme u svom kraju

Čuvari Homolja organizuju celonedeljni ekološki skup na Crnom Vrhu

Čuvari Homolja organizuju celonedeljni ekološki skup na Crnom vrhu

24. avgust 2018. - Članovi udruženja građana Čuvari Homolja organizuju celonedeljni ekološki skup protiv zagađenja izvorišta pijaće vode i prirode na Čoka Rakiti na Crnom vrhu

Grci se izborili protiv privatizacije dva najveca vodovoda

Grci pobedili u borbi protiv privatizacije atinskog, solunskog vodovoda

24. avgust 2018. - Nakon više od decenije otpora planu prodaje, Grčka je dva najveća vodovoda i kanalizacije, atinski i solunski, vratila pod svoju direktnu kontrolu