Voda

Vlada FBiH: Pripremiti plan za incidentna zagađenja voda i ubrzati donošenje zakona o životnoj sredini

Slika: Vlada Federacije BiH

Objavljeno

24.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) zadužila je Agenciju za vodna područja sliva reke Save i sliva Jadrana da pripremi Federalni operativni plan za incidentna zagađenja voda, a od Federalnog parlamenta zahteva da ubrza donošenje zakona o okolišu.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalne uprave za inspekcijske poslove o incidentnom zagađenju reke Spreče nastalom ispuštanjem tehnoloških otpadnih voda iz taložišta Bijelo more, saopštila je Vlada FBiH.

U aprilu je zbog pucanja nasipa na taložištu Bijelo more postrojenja za tretman otpadnih voda Fabrike sode Sisecam soda u Lukavcu došlo do izlivanja u reku Spreču. Početkom avgusta u reku je, kako su preneli BiH mediji, iscurila i velika količina amonijačne vode sa katranom iz pogona firme Global Ispat Koksna Industrija Lukavac (GIKIL).

U zaključku Vlade FBiH navodi se da će Federalno ministarstvo okoliša i turizma uz saglasnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, izmeniti Pravilnik o postupcima i merama u slučaju akcidenata na vodama i obalnom vodnom zemljištu. Cilj izmena je propisivanje nadležnosti za usvajanje Federalnog operativnog plana za incidentna zagađenja, kao i kantonalnih planova.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaduženo je da kroz proceduru donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, koja je u toku, utvrdi veće novčane kazne za prekoračenje graničnih vrednosti parametara tehnoloških otpadnih voda i nesprovođenje monitoringa otpadnih voda, navodi Vlada FBiH.

Predlog zakona u Parlamentu od 30. aprila

Inače, Vlada FBiH je još početkom aprila usvojila Predlog zakona o zaštiti okoliša. Novi zakon, kako je tada saopštila Vlada, zasnovan je na rezultatima projekta “Monitoring napretka usklađenosti okolišne legislative u zemljama jugoistočne Evrope sa legislativom Evropske unije”.

U ovom projektu je utvrđeno da je važeći Zakon delimično usklađen sa propisima EU, kao i da nije preneo obaveze koje je BiH preuzela ratifikacijom više međunarodnih konvencija.

Novi zakon zasnovan je na direktivama EU i međunarodnim konvencijama.

Predlog zakona o zaštiti okoliša je zvanično u proceduri Parlamenta FBiH od 30. aprila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

24. avgust 2018. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

24. avgust 2018. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

24. avgust 2018. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

24. avgust 2018. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika