OIE

Vlada dala zeleno svetlo za drugi vetropark u Sloveniji – Paški Kozjak

Vlada Slovenije zeleno svetlo vetropark Pasji Kozjak

Slika: Unsplash

Objavljeno

11.09.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.09.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Slovenije odobrila je izgradnju vetroparka Paški Kozjak snage 14 MW – drugog od osam planiranih elektrana za korišćenje energije vetra.

U oktobru prošle godine Vlada je najavila pripremu nacionalnih prostornih planova za gradnju osam vetroparkova u nameri da poveća upotrebu obnovljivih izvora u zemlji. Slovenija ima samo dve vetroturbine, ukupne instalirane snage 3,2 MW.

Veća upotreba zelene energije neophodna je i da bi zemlja dostigla cilj o udelu OIE u ukupnoj finalnoj potrošnji energije od 25%, s obzirom da je sada na 21,1%.

Planirano je da vetropark ima četiri vetroturbine

U julu je Vlada Slovenije usvojila prostorni plan za vetropark Rogatec, a sada je to učinila i za Paški Kozjak. Kako je saopšteno, odluka je doneta na osnovu inicijative Ministarstva za infrastrukturu.

Dve vetroelektrane koje su dobile „zeleno svetlo“ planira da izgradi kompanija Dravske Elektrarne Maribor

Vetroelektrana Paški Kozjak trebalo bi da ima četiri vetroturbine i prateće objekte na lokaciji Paški Kozjak, uz dalekovod od 20 kV koji će je povezati sa trafostanicom Trnovlje, saopštila je Vlada.

Energetska kompanija Dravske elektrarne Maribor (DEM) ranije je saopštila da planira da uloži 65 miliona evra u tri vetroparka – Ojstrica, Paški Kozjak i Rogatec.

Inače, slovenački nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP) predviđa da udeo zelene energije u finalnoj potrošnji energije dostigne 27% do 2030. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

11. septembar 2020. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

11. septembar 2020. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

11. septembar 2020. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

11. septembar 2020. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika