x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vlada Crne Gore usvojila Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promena

21.10.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma (Vlada Crne Gore)
Vlada Crne Gore usvojila Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promena

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena i uputila ga parlamentu na usvajanje. Crna Gora je jedna od prvih zemalja u regionu i prva članica Energetske zajednice koja će dobiti ovakav propis.

Cilj ovog dokumenta, kako je saopštila Vlada Crne Gore, je zaštita od negativnih uticaja klimatskih promena, smanjivanje emisija gasova sa efektom staklene bašte, zaštita ozonskog omotača i druga pitanja koja se odnose na zaštitu od negativnih uticaja klimatskih promena. Crna Gora je među prvim državama regiona koja je donela ovaj dokument od izuzetnog značaja, a čijoj se izradi, pored ostalog, pristupilo i radi prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, saopštila je Vlada Crne Gore.

Sekretarijat Energetske zajednice je pozdravio odluku Vlade Crne Gore i naveo da je ova zemlja prva potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici koja će dobiti propis od ogromnog značaja.

Zakon, kako se navodi u Predlogu zakona, uvodi obavezu izrade Strategije niskokarbonskog razvoja, Nacionalnog plana adaptacije, projekcija nivoa GHG, Izveštaja o projekcijama nivoa GHG, GHG inventara, obavezu pribavljanja posebne dozvole za emisije GHG za industrijska postrojenja, zatim obavezu monitoringa i izveštavanja, i verifikacije o emisijama GHG-a za avio operatere i industrijska i energetska postrojenja, kao i obavezu pribavljanja dozvole za obavljanje delatnosti koje oštećuju ozonski omotač.

Ovim propisom će se obezbediti usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u oblasti klimatskih promena, što je bio jedan od preduslova za otvaranje Poglavlja 27, uspostavljanje sistema za smanjenje emisija sa efektom staklene bašte i prilagođavanja na klimatske promene, ispunjavanje obaveza prema Okvirnoj konvenciji Ujedninjenih nacija o klimatskim promenama, ispunjavanje obaveza iz Pariskog sporazuma, ispunjavanje obaveza iz Kjoto protokola i Doha amandmana.

Takođe, zakon o zaštiti klime će stvoriti uslove za zdraviju životnu sredinu.

Predlog zakona pripremilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje vodi Pavle Radulović.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.