Životna sredina

Vlada Crne Gore usvojila Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promena

Predlog-zakona-o-zastiti-od-negativnih-uticaja-klimatskih-promena-Pavle-Radulovic

Slika: Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma (Vlada Crne Gore)

Objavljeno

21.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena i uputila ga parlamentu na usvajanje. Crna Gora je jedna od prvih zemalja u regionu i prva članica Energetske zajednice koja će dobiti ovakav propis.

Cilj ovog dokumenta, kako je saopštila Vlada Crne Gore, je zaštita od negativnih uticaja klimatskih promena, smanjivanje emisija gasova sa efektom staklene bašte, zaštita ozonskog omotača i druga pitanja koja se odnose na zaštitu od negativnih uticaja klimatskih promena. Crna Gora je među prvim državama regiona koja je donela ovaj dokument od izuzetnog značaja, a čijoj se izradi, pored ostalog, pristupilo i radi prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, saopštila je Vlada Crne Gore.

Sekretarijat Energetske zajednice je pozdravio odluku Vlade Crne Gore i naveo da je ova zemlja prva potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici koja će dobiti propis od ogromnog značaja.

Zakon, kako se navodi u Predlogu zakona, uvodi obavezu izrade Strategije niskokarbonskog razvoja, Nacionalnog plana adaptacije, projekcija nivoa GHG, Izveštaja o projekcijama nivoa GHG, GHG inventara, obavezu pribavljanja posebne dozvole za emisije GHG za industrijska postrojenja, zatim obavezu monitoringa i izveštavanja, i verifikacije o emisijama GHG-a za avio operatere i industrijska i energetska postrojenja, kao i obavezu pribavljanja dozvole za obavljanje delatnosti koje oštećuju ozonski omotač.

Ovim propisom će se obezbediti usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u oblasti klimatskih promena, što je bio jedan od preduslova za otvaranje Poglavlja 27, uspostavljanje sistema za smanjenje emisija sa efektom staklene bašte i prilagođavanja na klimatske promene, ispunjavanje obaveza prema Okvirnoj konvenciji Ujedninjenih nacija o klimatskim promenama, ispunjavanje obaveza iz Pariskog sporazuma, ispunjavanje obaveza iz Kjoto protokola i Doha amandmana.

Takođe, zakon o zaštiti klime će stvoriti uslove za zdraviju životnu sredinu.

Predlog zakona pripremilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje vodi Pavle Radulović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

21. oktobar 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Prosiren-krug-obveznika-eko-takse-novine-rokovima-dinamici-placanja

Proširen krug obveznika eko-takse, uz novine u rokovima i dinamici plaćanja

21. oktobar 2019. - Ogranci stranih pravnih lica u Srbiji koji obavljaju aktivnosti koje utiču na životnu sredinu obavezani su da plaćaju eko-taksu

evropsko prvenstvo nemacka fudbal 2024 voz avion odrzivost

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024: Hoće li Mbape i Ronaldo u Nemačku avionom ili vozom?

21. oktobar 2019. - Trinaest nevladinih organizacija zamolile su svoje fudbalske reprezentacija da se obavežu na održivo putovanje za Evropsko prvenstvo 2024.

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

21. oktobar 2019. - Građani Crne Gore sada mogu da uvezu novi automobil koji ima najmanje Euro 6 standard, kao i polovni sa najmanje Euro 4 standardom