Životna sredina

Vlada Crne Gore usvojila Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promena

Predlog-zakona-o-zastiti-od-negativnih-uticaja-klimatskih-promena-Pavle-Radulovic

Slika: Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma (Vlada Crne Gore)

Objavljeno

21.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena i uputila ga parlamentu na usvajanje. Crna Gora je jedna od prvih zemalja u regionu i prva članica Energetske zajednice koja će dobiti ovakav propis.

Cilj ovog dokumenta, kako je saopštila Vlada Crne Gore, je zaštita od negativnih uticaja klimatskih promena, smanjivanje emisija gasova sa efektom staklene bašte, zaštita ozonskog omotača i druga pitanja koja se odnose na zaštitu od negativnih uticaja klimatskih promena. Crna Gora je među prvim državama regiona koja je donela ovaj dokument od izuzetnog značaja, a čijoj se izradi, pored ostalog, pristupilo i radi prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, saopštila je Vlada Crne Gore.

Sekretarijat Energetske zajednice je pozdravio odluku Vlade Crne Gore i naveo da je ova zemlja prva potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici koja će dobiti propis od ogromnog značaja.

Zakon, kako se navodi u Predlogu zakona, uvodi obavezu izrade Strategije niskokarbonskog razvoja, Nacionalnog plana adaptacije, projekcija nivoa GHG, Izveštaja o projekcijama nivoa GHG, GHG inventara, obavezu pribavljanja posebne dozvole za emisije GHG za industrijska postrojenja, zatim obavezu monitoringa i izveštavanja, i verifikacije o emisijama GHG-a za avio operatere i industrijska i energetska postrojenja, kao i obavezu pribavljanja dozvole za obavljanje delatnosti koje oštećuju ozonski omotač.

Ovim propisom će se obezbediti usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u oblasti klimatskih promena, što je bio jedan od preduslova za otvaranje Poglavlja 27, uspostavljanje sistema za smanjenje emisija sa efektom staklene bašte i prilagođavanja na klimatske promene, ispunjavanje obaveza prema Okvirnoj konvenciji Ujedninjenih nacija o klimatskim promenama, ispunjavanje obaveza iz Pariskog sporazuma, ispunjavanje obaveza iz Kjoto protokola i Doha amandmana.

Takođe, zakon o zaštiti klime će stvoriti uslove za zdraviju životnu sredinu.

Predlog zakona pripremilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje vodi Pavle Radulović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

SEOS zahteva obustavu geoloških istraživanja i preispitivanje dozvola rudarskih kompanija

SEOS zahteva obustavu geoloških istraživanja i preispitivanje dozvola rudarskih kompanija

14 септембра 2022 - Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) traži od Ministarstva rudarstva i energetike da do 1. novembra...

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

12 септембра 2022 - Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura