Energetska efikasnost

Vlada Crne Gore daje milion evra privredi da unapredi energetsku efikasnost

crna gora privreda bespovratna pomoc subvencije

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

09.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore obezbedila je milion evra za unapređenju energetske efikasnosti u prerađivačkoj industriji, uz upotrebu savremenih tehnologija.

Program za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji za 2023. godinu zajednički sprovode ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, nauke i tehnološkog razvoja i kapitalnih investicija, a implementira ga Fond za inovacije Crne Gore.

U toku pripreme Programa anketirane firme su rekle da bi ulagale u modernizaciju i optimizaciju proizvodnje kroz nabavku nove efikasne opreme, smart/digitalnih tehnologija i mašina sa više operacija, kao i u ugradnju solarnih fotonaponskih sistema i jačanje kapaciteta stručnih lica koji su zaduženi za upravljanje energijom.

Odziv privrednih subjekata na anketu o merama koje bi primenile, kako tvrde u Vladi, bio je značajan, pa je bilo 56 popunjenih upitnika od oko 100 poslatih. Ukupna procijenjena vrednost investicija kod 56 anketiranih preduzeća je 16,3 miliona evra.

Firme mogu da dobiju od 80.000 do 200.000 evra

Mikro, mala i srednja preduzeća iz sektora prerađivačke industrije će na ovaj način biti u mogućnosti da ostvare bespovratnu podršku u iznosu od najmanje 80.000 evra, a najviše 200.000 evra, uz skromno sopstveno učešće u odnosu na ukupna ulaganja, saopštila je crnogorska vlada.

Iz dobijenih subvencija se mogu finansirati troškovi projekta do iznosa od 80 odsto ukupne vrednosti projekta, navodi se  u Programu.

Postoji mogućnost da Programa bude podržan sa dodatnih 1,5 miliona evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć – IPA III i iz Paketa direktne budžetske podrške Evropske komisije Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize.

Javni poziv očekuje se u septembru

Javni poziv u okviru ovog Programa očekuje se tokom septembra, a prethodiće mu potpisivanje Sporazuma o međuresornoj saradnji tri ministarstva sa Fondom za inovacije Crne Gore.

Period realizacije odabranih projekata je najmanje šest, a najviše 24 meseca.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da će firme profitirati od  boljeg korišćenja resursa, uštede energije, unapređenja i inoviranja proizvodnje, kao i od boljeg upravljanja i optimizacije potrošnje energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

9. avgust 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

Saso Berger CEO Slovenian Petrol

Sašo Berger došao na čelo slovenačke energetske kompanije Petrol

9. avgust 2023. - Nadzorni odbor Petrola je objavio da je član Upravnog odbora Sašo Berger postavljen za predsednika tog tela

EBRD i NLB banka poptisale ugovor o finansiranju zelenih investicija u Crnoj Gori

EBRD i NLB banka potpisale ugovor o finansiranju zelenih investicija u Crnoj Gori

9. avgust 2023. - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor sa NLB bankom o dodeli kredita za razvoj zelenih investicija u Crnoj Gori

srbija NEKP energetska zajednica preporuke

Energetska zajednica traži od Srbije ambicioznije ciljeve za OIE i energetsku efikasnost u NEKP-u

9. avgust 2023. - Sekretarijat Energetske zajednice analizirao je Nacrt nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije i objavio svoje preporuke