Energetska efikasnost

Vlada Crne Gore daje milion evra privredi da unapredi energetsku efikasnost

crna gora privreda bespovratna pomoc subvencije

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

09.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore obezbedila je milion evra za unapređenju energetske efikasnosti u prerađivačkoj industriji, uz upotrebu savremenih tehnologija.

Program za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji za 2023. godinu zajednički sprovode ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, nauke i tehnološkog razvoja i kapitalnih investicija, a implementira ga Fond za inovacije Crne Gore.

U toku pripreme Programa anketirane firme su rekle da bi ulagale u modernizaciju i optimizaciju proizvodnje kroz nabavku nove efikasne opreme, smart/digitalnih tehnologija i mašina sa više operacija, kao i u ugradnju solarnih fotonaponskih sistema i jačanje kapaciteta stručnih lica koji su zaduženi za upravljanje energijom.

Odziv privrednih subjekata na anketu o merama koje bi primenile, kako tvrde u Vladi, bio je značajan, pa je bilo 56 popunjenih upitnika od oko 100 poslatih. Ukupna procijenjena vrednost investicija kod 56 anketiranih preduzeća je 16,3 miliona evra.

Firme mogu da dobiju od 80.000 do 200.000 evra

Mikro, mala i srednja preduzeća iz sektora prerađivačke industrije će na ovaj način biti u mogućnosti da ostvare bespovratnu podršku u iznosu od najmanje 80.000 evra, a najviše 200.000 evra, uz skromno sopstveno učešće u odnosu na ukupna ulaganja, saopštila je crnogorska vlada.

Iz dobijenih subvencija se mogu finansirati troškovi projekta do iznosa od 80 odsto ukupne vrednosti projekta, navodi se  u Programu.

Postoji mogućnost da Programa bude podržan sa dodatnih 1,5 miliona evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć – IPA III i iz Paketa direktne budžetske podrške Evropske komisije Crnoj Gori za prevazilaženje energetske krize.

Javni poziv očekuje se u septembru

Javni poziv u okviru ovog Programa očekuje se tokom septembra, a prethodiće mu potpisivanje Sporazuma o međuresornoj saradnji tri ministarstva sa Fondom za inovacije Crne Gore.

Period realizacije odabranih projekata je najmanje šest, a najviše 24 meseca.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da će firme profitirati od  boljeg korišćenja resursa, uštede energije, unapređenja i inoviranja proizvodnje, kao i od boljeg upravljanja i optimizacije potrošnje energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. avgust 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

9. avgust 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

9. avgust 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

9. avgust 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora