OIE

Više od polovine Rumuna namerava da instalira solarne panele do 2025.

rumunija solarni paneli solar prozjumeri

Foto: Elsemargriet from Pixabay

Objavljeno

19.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Više od polovine stanovnika Rumunije (52,2 odsto) namerava da instalira fotonaponske sisteme u naredne dve godine, a 40 odsto zainteresovanih očekuje da će za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju biti potrebno 3-4 hiljade evra, pokazali su podaci ankete sprovedene u Rumuniji.

Podaci iz istraživanja stavova građana o solarnoj energiji pokazuju da će se solarni bum u Rumuniji nastaviti nesmanjenim tempom. Početkom godine regulator u sektoru energetike ANRE saopštio je da očekuje da se broj prozjumera u zemlji do kraja 2023. poveća sa oko 40.000 na 100.000.

Inače, o kakvom je rastu reč govori podatak da je samo 303 domaćinstva imalo ovaj status na kraju 2019.

Osim 52,2 odsto ispitanika koji nameravaju da ugrade solarne panele u naredne dve godine, značajan deo, još oko 24,11 odsto, kako se navodi u istraživanju firme Atu Tech, planira da to uradi u narednih 3-5 godina.

Glavni razlog za instalaciju solara nisu subvencije

Stanovnici Rumunije kao razloge za proizvodnju energije navode smanjenje troškova i energetsku nezavisnost. Samo 16 odsto ispitanika je kao razlog navelo državne subvencije, koje se nude kroz program Casa Verde (eng. Casa Verde Fotovoltaice mechanism), preneli su lokalni mediji.

Anketirani smatraju da ugradnja solarnih panela ne može doprineti povećanju vrednosti njihovih nekretnina.

Oko 40 odsto Rumuna smatra da je za sopstvenu proizvodnju energije dovoljna investicija između tri i četiri hiljade evra, dok nešto više, oko 42 odsto, želi da ugradi hibridni sistem, koji će im omogućiti da budu povezani na nacionalnu mrežu, ali da mogu da imaju i snabdevanje u trenucima kada dođe do prekida isporuka iz mreže.

Država pripremila dve milijarde evra za subvencije

Istraživanje je sprovedeno onlajn u periodu između avgusta i septembra 2023. godine na uzorku od 1.292 ispitanika, starijih od 18 godina, iz urbanih i ruralnih sredina.

Iako, kako pokazuju rezultati istraživanja, subvencije nisu glavni motiv za instaliranje solarnih panela, rumunska vlada je pripremila bogat program. U martu ove godine saopšteno je da će ukupan budžet za pomoć građanima da postanu prozjumeri biti dupliran na dve milijarde evra, što bi trebalo da bude dovoljno za 80.000 domaćinstava.

Inače, Rumunija ima, prema podacima iz 2021, 19,1 miliona stanovnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

19. oktobar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

19. oktobar 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

19. oktobar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

19. oktobar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme