Intervju

Uvodimo obnovljive izvore u glavne tokove energetike

Nandita Parsad EBRD intervju

Slika: EBRD

Objavljeno

25.06.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.06.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Skraćeni intervju sa Nanditom Paršad, direktorkom za preduzeća iz sektora struje i energetike, EBRD. Ovde možete pročitati ceo intervju na engleskom jeziku. 

U okviru svoje Inicijative za održivu energetiku (Sustainable Energy Initiative – SEI), Evropska banka za obnovu i razvoj je od 2006. do 2014. proizvodnju energije iz obnovljivih izvora finansirala sa oko četiri milijarde dolara, izjavila je Nandita Prašad, direktorka za preduzeća iz sektora struje i energetike u toj banci. U intervjuu za Balkan Green Energy News (BGEN), ona je istakla da izazove stvaraju promene regulative i političkog okvira u našem regionu i šire, uključujući retroaktivne izmene mehanizma podrške proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. „Do promene propisâ je, makar u nekim zemljama, došlo zbog toga što regulatori nisu bili sasvim nezavisni i izolovani od političkih pritisaka koliko je trebalo. U zemljama u kojima su se promene regulative negativno odrazile na razvoj projekata, trebaće vremena da se poverenje investitora povrati na nivoe od pre nekoliko godina“, kaže Prašad.

EBRD je najveći investitor u energiju iz obnovljivih izvora u regionima u kojima posluje i u mnogim zemljama banka je bila pionir na tom polju, pa od 2006. zapravo više ulaže u njega nego u konvencionalnu proizvodnju struje, kazala je Prašad za BGEN, mesečni bilten na engleskom jeziku. „Od 2006. do kraja 2014. godine je u okviru SEI-ja u održivu energetiku i projekte vezane za klimatske promene investirano 16,4 milijarde evra. Finansiranje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora čini otprilike 23 procenta te sume – oko četiri milijarde evra (uključujući struju iz hidroelektrana). Finansiranje energetskih projekata s obnovljivim izvorima može biti direktno, za poslove većeg obima, ili preko kreditnih linija lokalnim finansijskim institucijama, za projekte manje veličine“, dodala je. Prašad kaže da je u struju iz hidroelektrana u navedenom periodu investirano 3,65 milijardi evra te da u ovaj segment ulaze rekonstrukcija infrastrukture, u cilju povećavanja efikasnosti, i ulaganja u elektrane na gas, koje omogućavaju dalju ekspanziju energije iz obnovljivih izvora u vidu fleksibilne, dodatne proizvodnje.

„Na Zapadnom Balkanu takođe se posebno usredsređujemo na povezivanje u regionu, na primer na interkonektore koji omogućavaju razmenu energije, povećavaju energetsku bezbednost i uvode fleksibilnost koja otvara vrata za dalje projekte u sektoru obnovljivih izvora“, izjavila je. Njihovo finansiranje je dosad zaostajalo za drugim regionima zbog relativno visokih troškova po instaliranom kilovatu, niskih tarifa za struju koje preovlađuju u mnogim zemljama i slabog kapaciteta institucija i regulatornih okvira, kaže zvaničnica EBRD-a. Banka podržava mnogo projekata, od kojih se ističe vetropark Krnovo u Crnoj Gori, za čiju izgradnju priprema zajam od 45 miliona evra.

Broj ugovora i obim poslova EBRD-a u sektoru struje i, posebno, obnovljivih izvora energije učetvorostručeni su od 2007, kada je Paršad došla na čelo tima od 30 profesionalaca koji pokriva 35 zemalja. Portfelj premašuje šest milijardi evra, a godišnje poslovanje je oko milijardu, saopštila je banka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

25. jun 2015. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

25. jun 2015. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

Ivona Milić 840x430 Srp

Ivona Milić: Poštovanje ESG koncepta i principa u poslovanju je kamen temeljac zelene agende Srbije

25. jun 2015. - Ivona Milić je doktorka ekonomskih nauka. Bavi se temama održivosti i ESG konceptom u kontekstu bankarske industrije.

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

25. jun 2015. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene