OIE

Uskoro počinje izgradnja vetroparka Hrgud, prvog u Republici Srpskoj

Uskoro pocinje izgradnja vetroparka Hrgud, prvog u Republici Srpskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.11.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Prvi vetropark u Republici Srpskoj, Hrgud, trebalo bi da bude završen za četiri godine. Ugovor o dodeli zajma u iznosu od 60 miliona evra za njegovu izgradnju potpisali su ministar finansija Bosne i Hercegovine i direktor Nemačke KfW Razvojne banke za BiH.

Ovaj vetropark u Berkovićima imaće, prema projektu, instaliranu snagu 48 MW, dok je procenjena godišnja proizvodnja električne energije 126 GWh. Rok otplate kredita je 15 godina sa grejs periodom od čeitiri godine i fiksnom kamatnom stopom.

Projektom će rukovoditi Elektroprivreda Republike Srpske, rekao je ministar finansija Bosne i Hercegovine, Vjekoslav Bevanda, na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon potpisivanja ugovora, prenosi SeeNews.

Ovaj kredit je krajem prošle godine, nakon što ga je odobrila Skuština Republike Srpske, bio predmet spora a opozicija je najavila i tužbu Ustavnom sudu zbog neregularnosti. Rukovodstvo Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) kasnije je navelo da je kredit koji  Republika Srpska (RS) uzima kod nemačke banke KfW za izgradnju vetroelektrane Hrgud u Berkovićima jedan od povoljnijih.

Na taj način je rukovodstvo Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) odgovorilo na optužbe opozicije da je odluka o zaduživanju nezakonita.

Kredit za izgradnju vetroelektrane Hrgud je državni kredit za koji garancije daje RS, što ga čini povoljnijim kada se uporedi kamatna stopa sa kamatom kod komercijalnih banaka, izjavio je taad za Glas Srpske direktor ERS-a za implementaciju projekata finansiranih od strane međunarodnih finansijskih institucija Milorad Živković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

9. novembar 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

9. novembar 2017. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

9. novembar 2017. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

9. novembar 2017. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije