OIE

Uskoro počinje izgradnja kogenerativnog postrojenja na biomasu u Kruševcu

Slika: Pixabay

Objavljeno

01.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Izgradnja postrojenja na biomasu za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije (CHP) u Kruševcu trebalo bi da počne za mesec dana, a početak rada tog postrojenja očekuje se na jesen 2018. godine, javili su lokalni medija.

Reč je o projektu kompanije Building energy 1 iz Kruševca koja je deo italijanske kompanije Building energy iz Milana. Italijanska kompanija je 2015. godine najavila pokretanje tog projekta, kada je potpisala sa gradskim vlastima i memorandum o razumevanju. U međuvremenu su potpisani ugovori sa javnim komunalnim preduzećima i preduzećem Srbijašume.

„Mi očekujemo u narednih meseca dana početak izgradnje, dok se puštanje u rad postrojenja očekuje na jesen 2018. godine kako bismo počeli distribuciju toplotne energije za sezonu 2018/2019“, rekao je direktor kompanije Building energy 1 Igor Stajić za Radio-televiziju Kruševac.

Postrojenje će kao gorivo koristiti drvnu biomasu iz šumarstva i primenjivati tehnologiju organskog Rankinovog ciklusa (ORC).

Električna energija koja se proizvede, biće distribuirana kroz mrežu Elektrodistribucije a toplotna enegija kroz sistem daljinskog grejanja u Kruševcu. Instalisana snaga postrojenja će biti 4.8 MW za električnu eneriju i 20 MW za toplotnu energiju.

Ukupna vrednost investicije je 28 miliona evra od čega je italijanski investitor obezbedio 80 odsto a lokalni partner, kruševačka firme Synergy invest, 20 odsto.

Izvođač radova će biti italijanska kompanija Amarc DHP, a postrojenje će se graditi u industrijskoj zoni u Kruševcu na površini površine 60 ari, kao i na dodatnoj površini koja je potrebna za skladištenje energenata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

1. avgust 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

1. avgust 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

1. avgust 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

1. avgust 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK