x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Uskoro počinje izgradnja kogenerativnog postrojenja na biomasu u Kruševcu

01.08.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Uskoro počinje izgradnja kogenerativnog postrojenja na biomasu u Kruševcu

Izgradnja postrojenja na biomasu za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije (CHP) u Kruševcu trebalo bi da počne za mesec dana, a početak rada tog postrojenja očekuje se na jesen 2018. godine, javili su lokalni medija.

Reč je o projektu kompanije Building energy 1 iz Kruševca koja je deo italijanske kompanije Building energy iz Milana. Italijanska kompanija je 2015. godine najavila pokretanje tog projekta, kada je potpisala sa gradskim vlastima i memorandum o razumevanju. U međuvremenu su potpisani ugovori sa javnim komunalnim preduzećima i preduzećem Srbijašume.

“Mi očekujemo u narednih meseca dana početak izgradnje, dok se puštanje u rad postrojenja očekuje na jesen 2018. godine kako bismo počeli distribuciju toplotne energije za sezonu 2018/2019”, rekao je direktor kompanije Building energy 1 Igor Stajić za Radio-televiziju Kruševac.

Postrojenje će kao gorivo koristiti drvnu biomasu iz šumarstva i primenjivati tehnologiju organskog Rankinovog ciklusa (ORC).

Električna energija koja se proizvede, biće distribuirana kroz mrežu Elektrodistribucije a toplotna enegija kroz sistem daljinskog grejanja u Kruševcu. Instalisana snaga postrojenja će biti 4.8 MW za električnu eneriju i 20 MW za toplotnu energiju.

Ukupna vrednost investicije je 28 miliona evra od čega je italijanski investitor obezbedio 80 odsto a lokalni partner, kruševačka firme Synergy invest, 20 odsto.

Izvođač radova će biti italijanska kompanija Amarc DHP, a postrojenje će se graditi u industrijskoj zoni u Kruševcu na površini površine 60 ari, kao i na dodatnoj površini koja je potrebna za skladištenje energenata.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.