OIE

Uskoro počinje izgradnja kogenerativnog postrojenja na biomasu u Kruševcu

Slika: Pixabay

Objavljeno

01.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Izgradnja postrojenja na biomasu za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije (CHP) u Kruševcu trebalo bi da počne za mesec dana, a početak rada tog postrojenja očekuje se na jesen 2018. godine, javili su lokalni medija.

Reč je o projektu kompanije Building energy 1 iz Kruševca koja je deo italijanske kompanije Building energy iz Milana. Italijanska kompanija je 2015. godine najavila pokretanje tog projekta, kada je potpisala sa gradskim vlastima i memorandum o razumevanju. U međuvremenu su potpisani ugovori sa javnim komunalnim preduzećima i preduzećem Srbijašume.

„Mi očekujemo u narednih meseca dana početak izgradnje, dok se puštanje u rad postrojenja očekuje na jesen 2018. godine kako bismo počeli distribuciju toplotne energije za sezonu 2018/2019“, rekao je direktor kompanije Building energy 1 Igor Stajić za Radio-televiziju Kruševac.

Postrojenje će kao gorivo koristiti drvnu biomasu iz šumarstva i primenjivati tehnologiju organskog Rankinovog ciklusa (ORC).

Električna energija koja se proizvede, biće distribuirana kroz mrežu Elektrodistribucije a toplotna enegija kroz sistem daljinskog grejanja u Kruševcu. Instalisana snaga postrojenja će biti 4.8 MW za električnu eneriju i 20 MW za toplotnu energiju.

Ukupna vrednost investicije je 28 miliona evra od čega je italijanski investitor obezbedio 80 odsto a lokalni partner, kruševačka firme Synergy invest, 20 odsto.

Izvođač radova će biti italijanska kompanija Amarc DHP, a postrojenje će se graditi u industrijskoj zoni u Kruševcu na površini površine 60 ari, kao i na dodatnoj površini koja je potrebna za skladištenje energenata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

1. avgust 2017. - Severna Makedonija priprema investicioni plan za prestanak korišćenja uglja, jačanje strujne mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Severna Makedonija traži investitore za razvoj solara u privednim zonama

1. avgust 2017. - Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) Severne Makedonije raspisala je poziv za lokacije za izgradnju solarnih elektrana

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

1. avgust 2017. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

1. avgust 2017. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir