OIE

Uskoro počinje izgradnja kogenerativnog postrojenja na biomasu u Kruševcu

Slika: Pixabay

Objavljeno

01.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Izgradnja postrojenja na biomasu za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije (CHP) u Kruševcu trebalo bi da počne za mesec dana, a početak rada tog postrojenja očekuje se na jesen 2018. godine, javili su lokalni medija.

Reč je o projektu kompanije Building energy 1 iz Kruševca koja je deo italijanske kompanije Building energy iz Milana. Italijanska kompanija je 2015. godine najavila pokretanje tog projekta, kada je potpisala sa gradskim vlastima i memorandum o razumevanju. U međuvremenu su potpisani ugovori sa javnim komunalnim preduzećima i preduzećem Srbijašume.

„Mi očekujemo u narednih meseca dana početak izgradnje, dok se puštanje u rad postrojenja očekuje na jesen 2018. godine kako bismo počeli distribuciju toplotne energije za sezonu 2018/2019“, rekao je direktor kompanije Building energy 1 Igor Stajić za Radio-televiziju Kruševac.

Postrojenje će kao gorivo koristiti drvnu biomasu iz šumarstva i primenjivati tehnologiju organskog Rankinovog ciklusa (ORC).

Električna energija koja se proizvede, biće distribuirana kroz mrežu Elektrodistribucije a toplotna enegija kroz sistem daljinskog grejanja u Kruševcu. Instalisana snaga postrojenja će biti 4.8 MW za električnu eneriju i 20 MW za toplotnu energiju.

Ukupna vrednost investicije je 28 miliona evra od čega je italijanski investitor obezbedio 80 odsto a lokalni partner, kruševačka firme Synergy invest, 20 odsto.

Izvođač radova će biti italijanska kompanija Amarc DHP, a postrojenje će se graditi u industrijskoj zoni u Kruševcu na površini površine 60 ari, kao i na dodatnoj površini koja je potrebna za skladištenje energenata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

01 октобра 2022 - Švajcarski Galileo i italijanska Hope Group formirali su zajedničko preduzeće za razvoj plutajuće vetroelektrane Lupiae...

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno