Životna sredina

Upotrebom recikliranog asfalta do ušteda i zaštite životne sredine

Photo:Pixabay

Objavljeno

08.08.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

08.08.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Projekat pod imenom Proizvodnja cirkularnog asfalta pruža vozačima u Danskoj priliku da voze autoputem sa jedinstvenim gornjim slojem u kome ima 30 odsto recikliranog asfalta. Upotrebom recikliranog materijala za rekonstrukcija tog sloja autoputa između gradova Herning i Hostelbro je ostvarena velika ušteda u novcu i materijalu za taj najskuplji sloj puta a dat je i doprinos očuvanju životne sredine, piše portal State of Green pozivajući se na dansko ministarstvo za životnu sredinu i hranu.

Projekat Proizvodnja cirkularnog asfalta u Danskoj ima za cilj podizanje nivoa efikasnosti u upotrebi prirodnih resursa u proizvodnji asfalta i njegovoj upotrebi u izgradnji i obnavljanju puteva širom te zemlje. Projekat se izvodi uz finansijsku podršku programa MUDP (Program razvoja i primene tehnologija za životnu sredinu koji sprovodi ministarstvo za životnu sredinu i hranu) od oko 2,5 milion danskih kruna (odnosno oko 335.000 evra).

Po oceni portala State of Green, Danska bi mogla da uštedi milionske sume koristeći reciklirani asfalt na gornjem, najskupljem sloju svakog puta a deonica autoputa Herning-Hostelbro je primer toga.

Kvalitet recikliranog asfalta za rekonstrukciju puteva mora da bude istog kvaliteta kao i novi asfalt da bi mogao da bude upotrebljen za obnovu ili izgradnju puteva, upozorio je ministar za životnu sredinu i hranu Esben Lunde Larsen, dodajući da tehnologija recikliranja asfalta ima potencijal da postane novi izvozni adut Danske.

Danska je 2013. godine proizvela 1,5 miliona tona asfalta za gornje slojeve puteva ali samo oko 150.000 tona je napravljeno od recikliranog materijala. Prema zakonima te zemlje, putari smeju da koriste do 30 odsto recikliranog materijala za obnovu ili izgradnju puteva ali je u zakonu dozvoljena mogućnost da se taj postotak poveća ukoliko je reciklirani materijal zadovoljavajućeg kvaliteta.

Po oceni danskog ministarstva za životnu sredinu i hranu, upotreba recikliranog materijala za proizvodnju asfalta za sve slojeve puteva može da dovede do smanjenja od 10 do 20 odsto emisija CO2 odnosno oko 10 miliona kilograma godišnje u Danskoj.

Tagovi:
Komentara: (1)
Aleksandar / 30.05.2021.

Trebalo bi da se i Srbija ugleda na ovakav primer proizvodnje asfalta i zaštite životne sredine ujedno.
Svaka čast nemam reči .

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

8. avgust 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

8. avgust 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

8. avgust 2017. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

8. avgust 2017. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena