OIE

UNECE objavio izveštaj o proceni povezanosti resursa u slivu reke Save

Foto: UNECE

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Procena vodoprivrednih, energetskih i poljoprivrednih  potreba u koordinaciji sa susednim zemljama predstavja ključ održivog razvoja u slivu reke Save.

Ovo je glavni zaključak izveštaja „Usklađivanje korišćenja resursa u prekograničnim slivovima: Ocena veza (neksusa)  voda-energija-hrana-ekosistem u slivu reke Save“ u izdanju Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE).

Izveštaj je rezultat procesa procene koja je sprovedena u saradnji sa Savskom komisijom u okviru UNECE Konvencije o zaštiti i korišćenju prekograničnih vodotokova i međunarodnih jezera, navodi UNECE u saopštenju za javnost objavljenom na sajtu.

Ovaj tehnički izveštaj sadrži rezultate procene povezanosti resursa u slivu reke Save koji dele Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija i Slovenija. Na proceni je rađeno od 2014. do 2016. godine u okviru programa UNECE Konvencija o vodama. Korišćena metodologija razvijena je specijalno za procenu povezanosti resursa u prekograničnim slivovima.

„Imajući u vidu veoma širok delokrug Savske komisije, koji obuhvata sve aspekte upravljanja vodama, ocena ‘neksusa’ doprinela je da se ostvari napredak na postizanju tri važna cilja utvrđena “Strategijom implementacije Okvirnog sporazuma o slivu reke Save”, a to su unapređenje dijaloga sa ključnim zainteresovanim stranama iz relevantnih sektora, integracija politika voda sa politikama drugih sektora, kao i međusektorska koordinacija i saradnja u zemljama sliva Save“, izjavio je Dejan Komatina, sektretar Savske komisije, povodom objavljivanja izveštaja.

Zemlje u slivu se oslanjaju na resurse basena, naročito kada je u pitanju hidroenergetski potencijal koji je glavni izvor energije. Voda je identifikovana kao važan resurs i za hlađenje termoelektrana i za postizanje ciljeva kada je u pitanju ublažavanje posledica klimatskih promena i korišćenje obnovljivih izvora energije. Prema izveštaju, planiranje razvoja energetskog sektora nije nužno povezano sa planiranjem u sektoru upravljanja vodama, zbog čega je potrebna bolja koordinacija, razmena informacija i prekogranična saradnja.

U izveštaju se takođe navodi da kompromisima koji se prave između razvoja hidroenergetske infrastrukture i širenja poljoprivredne proizvodnje treba pažljivo upravljati, kao i da ekonomski razvoj treba meriti prema tome koliko utiče na životnu sredinu.

Ističući potencijalne probleme koji proizilaze iz mogućih scenarija, procena povezanosti resursa u basenu pruža širok spektar informativnih rešenja za prevazilaženje prepoznatih međusektorskih izazova. Rešenja uključuju razvoj i sprovođenje smernica koje kombinuju pozitivna iskustva i pomažu da se usklade pristupi. Raznovrsna i fleksibilna upotreba infrastrukture, ulaganje u proširenje i unapređenje vodne infrastrukture, usaglašene investicije u infrastrukturu i zaštita prirodnih dobara, neke su od preporuka navedenih u izveštaju.

Zahvaljujući međusektorskom pristupu, izveštaj sadrži informacije dobijene od širokog spektra ključnih aktera iz zemalja u slivu. Kraljevski institut za tehnologiju u Stokholmu i Zajednički istraživački centar Evropske komisije dali su doprinos u odgovarajućim oblastima.

Pripremu izveštaja podržali su Savezno ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu prirode, izgradnju i nuklearnu sigurnost Nemačke, nemačka Federalna agencija za životnu sredinu i Švajcarska. Za kompletan izveštaj, kliknite ovde.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kurs Solartehnika narodu stiže u Pirot i na Staru planinu

Kurs o solarnoj energiji od 6. do 8. oktobra u Pirotu i na Staroj planini

3. februar 2017. - Povodom puštanja u rad prvih zadružnih elektrana na Staroj planini, Energetska zadruga Elektropionir priređuje šesto,...

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

3. februar 2017. - Predsednica CPOR-a i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je nagradu Liderka održive energetike ministarki Dubravki Đedović Handanović

Luksemburski fond Alcazar Energy vetroparka Bijela Crnoj Gori

Luksemburški fond preuzeo projekat vetroparka Bijela u Crnoj Gori

3. februar 2017. - Infrastrukturni fond Alcazar Energy je preuzeo prava na projekat vetroparka Bijela od 118 megavata, vrednog 200 miliona dolara

tesanj sajam suad huskic fotonaponske elektrane

Opština Tešanj dobijaće 70 odsto električne energije iz solarnih elektrana

3. februar 2017. - Samo do 2020. godine u ovom mestu u BiH bilo je instalirano 15 fotonaponskih elektrana ukupne instalisane snage 608 kW