Energetska efikasnost

UNDP pomaže unapređenje energetske efikasnosti 28 zgrada Vlade Srbije

undp-zgrade-energetska-efikasnost

Skupština Srbije (foto: Pixabay/Djordjeuuu)

Objavljeno

05.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pružiće tehničku pomoć u realizaciji projekta unapređenja energetske efikasnosti za zgrade centralne vlasti u Srbiji, kojim će biti obuhvaćeno 28 od ukupno 56 takvih objekata.

Zahvaljujući projektu vrednom 40 miliona evra, ove zgrade će smanjiti potrošnju energije za 30%, a emisije CO2 za oko 20%, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Projekat vredan 40 miliona evra će omogućiti smanjenje potrošnje energije za 30%

Prilikom potpisivanja ugovora sa UNDP, Mihajlović je podsetila da je nedavno usvojen novi Zakon o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti, što je prvi korak ka ostvarenju cilja da Srbija smanji potrošnju energije za bar 20-30 % u narednih nekoliko godina.

Projekat se finansira iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope

Sredstva za sprovođenje projekta obezbeđena su iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope (CEB) koji je odobren 2019. godine. Radovi bi trebalo da počnu 2022. godine i da budu završeni do 2025. godine.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Francine Pickup rekla je da bi, prema Studiji o uštedi energije u javnim zgradama centralne Vlade, smanjenje potrošnje primarne energije moglo bi da iznosi 260 miliona kWh, što je jednako količini električne energije koju Novi Sad potroši za javno osvetljenje za 10 godina, dok bi smanjenje emisija CO2 u desetogodišnjem periodu iznosilo 58.000 tona.

Vlada, Narodna skupština i Palata Srbije imaju energetske pasoše od 2015. godine

Među 28 objekata koje su planirane za energetsku obnovu spadaju i zgrade Vlade Srbije, zgrada Narodne skupštine Srbije i Palata Srbija. Ove tri zgrade su prvi javni objekti u Srbiji koji su dobili energetske pasoše, nakon izrade elaborata o energetskoj efikasnosti u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Energetski pasoši su dodeljeni 2015. godine, a zgrada Vlade Srbije i Palata Srbija svrstane su energetski razred F, dok je zgrada Narodne skupštine svrstana u energetski razred G.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 септембра 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 септембра 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 септембра 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 септембра 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.