Energetska efikasnost

UNDP i GIZ zajedno unapređuju energetsku efikasnost zgrada u Srbiji

UNDP-GIZ-Srbija energetska efikasnost

Slika: BGEN

Objavljeno

14.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

UNDP i GIZ potpisali su memorandum o razumevanju sa ciljem da zajedničkim snagama doprinesu unapređenju energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji.

Memorandum su potpisali direktor GIZ-a za Srbiju Gerhard Šipel i zamenica stalne predstavnice UNDP-a Steliana Nedera. Te organizacije će zajedno prikupljati podatke o potrošnji energije u javnim objektima kao što su škole, vrtići i domovi zdravlja, i unositi ih u jedinstvenu bazu podataka.

„Trenutno u ovoj bazi ima nekoliko hiljada zgrada, a plan je da se obuhvate sve. To može da bude 15-20 hiljada zgrada pod kontrolom“, rekao je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac novinarima nakon potpisivanja.

Baza će pomoći Ministarstvu i lokalnim samoupravama da prave planove  za renoviranje i investiranje u zgrade sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti, a do sada je sakupljeno više od 7.000 upitnika o potrošnji energije u administriativnim zgradama, školama, vrtićima i drugim javnim objektima.

GIZ će biti zadužen za prikupljanje podataka na terenu, a UNDP će obezbediti obuku korisnika, unos podataka, upravljanje, održavanje i razvoj Informacionog sistema za energetski menadžment (ISEM), preko kojeg se ti podaci unose. Obe organizacije od 2015. godine sprovode projekte iz oblasti energetske efikasnosti javnih zgrada.

Srbija je ove godine, u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije, operativno uvela sistem energetskog menadžmenta. U najvažnije aktivnosti sistema spada prikupljanje i obrada podataka o potrošnji energije u javnom sektoru, koju sprovode energetski menadžeri u lokalnim samoupravama, državnim organima i javnim službama.

Obveznici sistema energetskog menadžmenta su organi državne uprave i drugi organi Republike Srbije, organi autonomne pokrajine Vojvodine, organi jedinica lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika, privredna društva koja koriste više energije od količine koju propiše Vlada, kao i druge javne službe koje koriste objekte u javnoj svojini.

Oni imaju obavezu da imenuju potreban broj energetskih menadžera, donose plan i program energetske efikasnosti, sprovode mere energetske efikasnosti, dostavljaju godišnje izveštaje o potrošnji primarne energije i realizuju planirani cilj uštede energije koji je propisan Uredbom o utvrđivanju godišnjih ciljeva uštede energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

14. decembar 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

14. decembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

14. decembar 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

14. decembar 2016. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.