x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

UNDP i GIZ zajedno unapređuju energetsku efikasnost zgrada u Srbiji

14.12.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: BGEN
UNDP i GIZ zajedno unapređuju energetsku efikasnost zgrada u Srbiji

UNDP i GIZ potpisali su memorandum o razumevanju sa ciljem da zajedničkim snagama doprinesu unapređenju energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji.

Memorandum su potpisali direktor GIZ-a za Srbiju Gerhard Šipel i zamenica stalne predstavnice UNDP-a Steliana Nedera. Te organizacije će zajedno prikupljati podatke o potrošnji energije u javnim objektima kao što su škole, vrtići i domovi zdravlja, i unositi ih u jedinstvenu bazu podataka.

„Trenutno u ovoj bazi ima nekoliko hiljada zgrada, a plan je da se obuhvate sve. To može da bude 15-20 hiljada zgrada pod kontrolom“, rekao je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac novinarima nakon potpisivanja.

Baza će pomoći Ministarstvu i lokalnim samoupravama da prave planove  za renoviranje i investiranje u zgrade sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti, a do sada je sakupljeno više od 7.000 upitnika o potrošnji energije u administriativnim zgradama, školama, vrtićima i drugim javnim objektima.

GIZ će biti zadužen za prikupljanje podataka na terenu, a UNDP će obezbediti obuku korisnika, unos podataka, upravljanje, održavanje i razvoj Informacionog sistema za energetski menadžment (ISEM), preko kojeg se ti podaci unose. Obe organizacije od 2015. godine sprovode projekte iz oblasti energetske efikasnosti javnih zgrada.

Srbija je ove godine, u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije, operativno uvela sistem energetskog menadžmenta. U najvažnije aktivnosti sistema spada prikupljanje i obrada podataka o potrošnji energije u javnom sektoru, koju sprovode energetski menadžeri u lokalnim samoupravama, državnim organima i javnim službama.

Obveznici sistema energetskog menadžmenta su organi državne uprave i drugi organi Republike Srbije, organi autonomne pokrajine Vojvodine, organi jedinica lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika, privredna društva koja koriste više energije od količine koju propiše Vlada, kao i druge javne službe koje koriste objekte u javnoj svojini.

Oni imaju obavezu da imenuju potreban broj energetskih menadžera, donose plan i program energetske efikasnosti, sprovode mere energetske efikasnosti, dostavljaju godišnje izveštaje o potrošnji primarne energije i realizuju planirani cilj uštede energije koji je propisan Uredbom o utvrđivanju godišnjih ciljeva uštede energije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.