Energetska efikasnost

UNDP i GIZ zajedno unapređuju energetsku efikasnost zgrada u Srbiji

UNDP-GIZ-Srbija energetska efikasnost

Slika: BGEN

Objavljeno

14.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

UNDP i GIZ potpisali su memorandum o razumevanju sa ciljem da zajedničkim snagama doprinesu unapređenju energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji.

Memorandum su potpisali direktor GIZ-a za Srbiju Gerhard Šipel i zamenica stalne predstavnice UNDP-a Steliana Nedera. Te organizacije će zajedno prikupljati podatke o potrošnji energije u javnim objektima kao što su škole, vrtići i domovi zdravlja, i unositi ih u jedinstvenu bazu podataka.

„Trenutno u ovoj bazi ima nekoliko hiljada zgrada, a plan je da se obuhvate sve. To može da bude 15-20 hiljada zgrada pod kontrolom“, rekao je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac novinarima nakon potpisivanja.

Baza će pomoći Ministarstvu i lokalnim samoupravama da prave planove  za renoviranje i investiranje u zgrade sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti, a do sada je sakupljeno više od 7.000 upitnika o potrošnji energije u administriativnim zgradama, školama, vrtićima i drugim javnim objektima.

GIZ će biti zadužen za prikupljanje podataka na terenu, a UNDP će obezbediti obuku korisnika, unos podataka, upravljanje, održavanje i razvoj Informacionog sistema za energetski menadžment (ISEM), preko kojeg se ti podaci unose. Obe organizacije od 2015. godine sprovode projekte iz oblasti energetske efikasnosti javnih zgrada.

Srbija je ove godine, u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije, operativno uvela sistem energetskog menadžmenta. U najvažnije aktivnosti sistema spada prikupljanje i obrada podataka o potrošnji energije u javnom sektoru, koju sprovode energetski menadžeri u lokalnim samoupravama, državnim organima i javnim službama.

Obveznici sistema energetskog menadžmenta su organi državne uprave i drugi organi Republike Srbije, organi autonomne pokrajine Vojvodine, organi jedinica lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika, privredna društva koja koriste više energije od količine koju propiše Vlada, kao i druge javne službe koje koriste objekte u javnoj svojini.

Oni imaju obavezu da imenuju potreban broj energetskih menadžera, donose plan i program energetske efikasnosti, sprovode mere energetske efikasnosti, dostavljaju godišnje izveštaje o potrošnji primarne energije i realizuju planirani cilj uštede energije koji je propisan Uredbom o utvrđivanju godišnjih ciljeva uštede energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana