Životna sredina

UNDP finansira incijativu Sarajevo – Smart City za poboljšanje javnih usluga u domenu životne sredine

Foto: UNDP BiH

Objavljeno

16.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) potpisali su Memorandum o razumevanju, čime je zvanično započela saradnja u okviru pilot inicijative Sarajevo – Smart City. Projekat će podržati identifikovanje i pilotiranje rešenja zasnovanih na korišćenju novih tehnologija kojima će se poboljšati javne usluge vezane za kvalitet vazduha, upravljanje otpadom i javni prevoz, saopštio je UNDP BiH.

Sarajevo – Smart City, pilot inicijativa koju finansira UNDP, ima za cilj otvaranje dijaloga između građana, predstavnika vlasti, akademske zajednice i privatnog sektora o budućnosti razvoja pametnog grada i testiranje inovativnih rešenja za digitalno urbano planiranje, unapređenje javnih usluga korišćenjem novih tehnologija, kao i tzv. „smart“ urbano poslovanje.

Memorandum o razumevanju su potpisali Abdulah Skaka, gradonačelnika Sarajeva, i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamenik rezidentnog predstavnika UNDP-a.

„Projekat će podržati identifikovanje i pilotiranje rešenja zasnovanih na korišćenju novih tehnologija kojima će se poboljšati javne usluge (npr. kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, javni prevoz i sl.). Takođe će podržati implementiranje inovativnih rešenja kojima će se doprineti povećanju efektivnosti i produktivnosti firmi, a ujedno potvrditi korisnost rešenja zasnovanih na novim tehnologijama kojima se osigurava snažnija povezanost između urbane ekonomije i šireg gradskog ekosistema“, izjavio je Khoshmukhamedov.

Inicijativa se oslanja na učešće i doprinos istaknutih i stručnih građanki i građana Sarajeva okupljenih u „City Mind Lab“-u, od kojeg se očekuje da vodi ceo proces i ponudi inovativne ideje i rešenja.

„Grad Sarajevo se ubrzano razvija, infrastrukturno i ekonomski, beležimo turistički rast, postajemo regionalni centar, a sve to treba da prati primena modernih i pametnih rešenja u delovanju organa vlasti i gradske uprave. Ova administracija je uvođenje pametnih tehnologija postavila među svoje prioritete, a inicijativa koju danas potpisujemo je važan korak u tom smjeru“, rekao je Skaka.

Jedno područje unutar Grada Sarajeva će biti odabrano za testiranje različitih, međusobno povezanih, aktivnosti koje se potom mogu primeniti u širim razmerama. Projekat će najpre pomoći dizajniranje alata za virtuelnu stvarnost/3D kako bi se osigurala prostorna vizualizacija i kreiranje projekcije „Digitalne mahale 2050“ zasnovane na viziji građana i kako bi se podržale inicijative manjeg obima koje će pomoći pretvaranje te vizije u stvarnost, navodi se u saopštenju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mracna strana zelene energetike pohod resurse globalnog juga

Mračna strana zelene energetike – pohod na resurse globalnog juga

06 јула 2022 - Vrtoglavi uspon potražnje za baterijama i vetroturbinama za energetsku tranziciju povećava pritisak na siromašne zemlje u kojima su sirovine

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik

EU-Parlament-zabrana-benzinaca-i-dizelasa-2035

Istorijska odluka Evropskog parlamenta: od 2035. zabrana prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem

14 јуна 2022 - Evropski parlament je u Strazburu prošle nedelje doneo, reklo bi se, istorijsku odluku o zabrani...