x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

UNDP finansira incijativu Sarajevo – Smart City za poboljšanje javnih usluga u domenu životne sredine

16.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: UNDP BiH
UNDP finansira incijativu Sarajevo – Smart City za poboljšanje javnih usluga u domenu životne sredine

Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) potpisali su Memorandum o razumevanju, čime je zvanično započela saradnja u okviru pilot inicijative Sarajevo – Smart City. Projekat će podržati identifikovanje i pilotiranje rešenja zasnovanih na korišćenju novih tehnologija kojima će se poboljšati javne usluge vezane za kvalitet vazduha, upravljanje otpadom i javni prevoz, saopštio je UNDP BiH.

Sarajevo – Smart City, pilot inicijativa koju finansira UNDP, ima za cilj otvaranje dijaloga između građana, predstavnika vlasti, akademske zajednice i privatnog sektora o budućnosti razvoja pametnog grada i testiranje inovativnih rešenja za digitalno urbano planiranje, unapređenje javnih usluga korišćenjem novih tehnologija, kao i tzv. „smart“ urbano poslovanje.

Memorandum o razumevanju su potpisali Abdulah Skaka, gradonačelnika Sarajeva, i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamenik rezidentnog predstavnika UNDP-a.

„Projekat će podržati identifikovanje i pilotiranje rešenja zasnovanih na korišćenju novih tehnologija kojima će se poboljšati javne usluge (npr. kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, javni prevoz i sl.). Takođe će podržati implementiranje inovativnih rešenja kojima će se doprineti povećanju efektivnosti i produktivnosti firmi, a ujedno potvrditi korisnost rešenja zasnovanih na novim tehnologijama kojima se osigurava snažnija povezanost između urbane ekonomije i šireg gradskog ekosistema“, izjavio je Khoshmukhamedov.

Inicijativa se oslanja na učešće i doprinos istaknutih i stručnih građanki i građana Sarajeva okupljenih u „City Mind Lab“-u, od kojeg se očekuje da vodi ceo proces i ponudi inovativne ideje i rešenja.

„Grad Sarajevo se ubrzano razvija, infrastrukturno i ekonomski, beležimo turistički rast, postajemo regionalni centar, a sve to treba da prati primena modernih i pametnih rešenja u delovanju organa vlasti i gradske uprave. Ova administracija je uvođenje pametnih tehnologija postavila među svoje prioritete, a inicijativa koju danas potpisujemo je važan korak u tom smjeru“, rekao je Skaka.

Jedno područje unutar Grada Sarajeva će biti odabrano za testiranje različitih, međusobno povezanih, aktivnosti koje se potom mogu primeniti u širim razmerama. Projekat će najpre pomoći dizajniranje alata za virtuelnu stvarnost/3D kako bi se osigurala prostorna vizualizacija i kreiranje projekcije „Digitalne mahale 2050“ zasnovane na viziji građana i kako bi se podržale inicijative manjeg obima koje će pomoći pretvaranje te vizije u stvarnost, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.