Životna sredina

UNDP finansira incijativu Sarajevo – Smart City za poboljšanje javnih usluga u domenu životne sredine

Foto: UNDP BiH

Objavljeno

16.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) potpisali su Memorandum o razumevanju, čime je zvanično započela saradnja u okviru pilot inicijative Sarajevo – Smart City. Projekat će podržati identifikovanje i pilotiranje rešenja zasnovanih na korišćenju novih tehnologija kojima će se poboljšati javne usluge vezane za kvalitet vazduha, upravljanje otpadom i javni prevoz, saopštio je UNDP BiH.

Sarajevo – Smart City, pilot inicijativa koju finansira UNDP, ima za cilj otvaranje dijaloga između građana, predstavnika vlasti, akademske zajednice i privatnog sektora o budućnosti razvoja pametnog grada i testiranje inovativnih rešenja za digitalno urbano planiranje, unapređenje javnih usluga korišćenjem novih tehnologija, kao i tzv. „smart“ urbano poslovanje.

Memorandum o razumevanju su potpisali Abdulah Skaka, gradonačelnika Sarajeva, i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamenik rezidentnog predstavnika UNDP-a.

„Projekat će podržati identifikovanje i pilotiranje rešenja zasnovanih na korišćenju novih tehnologija kojima će se poboljšati javne usluge (npr. kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, javni prevoz i sl.). Takođe će podržati implementiranje inovativnih rešenja kojima će se doprineti povećanju efektivnosti i produktivnosti firmi, a ujedno potvrditi korisnost rešenja zasnovanih na novim tehnologijama kojima se osigurava snažnija povezanost između urbane ekonomije i šireg gradskog ekosistema“, izjavio je Khoshmukhamedov.

Inicijativa se oslanja na učešće i doprinos istaknutih i stručnih građanki i građana Sarajeva okupljenih u „City Mind Lab“-u, od kojeg se očekuje da vodi ceo proces i ponudi inovativne ideje i rešenja.

„Grad Sarajevo se ubrzano razvija, infrastrukturno i ekonomski, beležimo turistički rast, postajemo regionalni centar, a sve to treba da prati primena modernih i pametnih rešenja u delovanju organa vlasti i gradske uprave. Ova administracija je uvođenje pametnih tehnologija postavila među svoje prioritete, a inicijativa koju danas potpisujemo je važan korak u tom smjeru“, rekao je Skaka.

Jedno područje unutar Grada Sarajeva će biti odabrano za testiranje različitih, međusobno povezanih, aktivnosti koje se potom mogu primeniti u širim razmerama. Projekat će najpre pomoći dizajniranje alata za virtuelnu stvarnost/3D kako bi se osigurala prostorna vizualizacija i kreiranje projekcije „Digitalne mahale 2050“ zasnovane na viziji građana i kako bi se podržale inicijative manjeg obima koje će pomoći pretvaranje te vizije u stvarnost, navodi se u saopštenju.

Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUKI projektne ideje za prekogranicnu klimatsku akciju

EUKI raspisala 5. poziv za finansiranje prekograničnih klimatskih projekata

01 December 2020 - Evropska klimatska inicijativa – EUKI peti put je pozvala civilno društvo, vlasti i obrazovne ustanove da prikažu prekogranične klimatske projekte

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

25 November 2020 - Prva Evropska nedelja vodonika je prilika za kompanije i institucije da najave poduhvate i zajedničke napore što vode klimatskoj neutralnosti

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

05 November 2020 - Volvo Trucks želi da do 2030. uvede električne varijante celog programa, a 2021. na tržište izlaze teški teretni kamioni