Životna sredina

UNDP finansira incijativu Sarajevo – Smart City za poboljšanje javnih usluga u domenu životne sredine

Foto: UNDP BiH

Objavljeno

16.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) potpisali su Memorandum o razumevanju, čime je zvanično započela saradnja u okviru pilot inicijative Sarajevo – Smart City. Projekat će podržati identifikovanje i pilotiranje rešenja zasnovanih na korišćenju novih tehnologija kojima će se poboljšati javne usluge vezane za kvalitet vazduha, upravljanje otpadom i javni prevoz, saopštio je UNDP BiH.

Sarajevo – Smart City, pilot inicijativa koju finansira UNDP, ima za cilj otvaranje dijaloga između građana, predstavnika vlasti, akademske zajednice i privatnog sektora o budućnosti razvoja pametnog grada i testiranje inovativnih rešenja za digitalno urbano planiranje, unapređenje javnih usluga korišćenjem novih tehnologija, kao i tzv. „smart“ urbano poslovanje.

Memorandum o razumevanju su potpisali Abdulah Skaka, gradonačelnika Sarajeva, i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamenik rezidentnog predstavnika UNDP-a.

„Projekat će podržati identifikovanje i pilotiranje rešenja zasnovanih na korišćenju novih tehnologija kojima će se poboljšati javne usluge (npr. kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, javni prevoz i sl.). Takođe će podržati implementiranje inovativnih rešenja kojima će se doprineti povećanju efektivnosti i produktivnosti firmi, a ujedno potvrditi korisnost rešenja zasnovanih na novim tehnologijama kojima se osigurava snažnija povezanost između urbane ekonomije i šireg gradskog ekosistema“, izjavio je Khoshmukhamedov.

Inicijativa se oslanja na učešće i doprinos istaknutih i stručnih građanki i građana Sarajeva okupljenih u „City Mind Lab“-u, od kojeg se očekuje da vodi ceo proces i ponudi inovativne ideje i rešenja.

„Grad Sarajevo se ubrzano razvija, infrastrukturno i ekonomski, beležimo turistički rast, postajemo regionalni centar, a sve to treba da prati primena modernih i pametnih rešenja u delovanju organa vlasti i gradske uprave. Ova administracija je uvođenje pametnih tehnologija postavila među svoje prioritete, a inicijativa koju danas potpisujemo je važan korak u tom smjeru“, rekao je Skaka.

Jedno područje unutar Grada Sarajeva će biti odabrano za testiranje različitih, međusobno povezanih, aktivnosti koje se potom mogu primeniti u širim razmerama. Projekat će najpre pomoći dizajniranje alata za virtuelnu stvarnost/3D kako bi se osigurala prostorna vizualizacija i kreiranje projekcije „Digitalne mahale 2050“ zasnovane na viziji građana i kako bi se podržale inicijative manjeg obima koje će pomoći pretvaranje te vizije u stvarnost, navodi se u saopštenju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

16. novembar 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

16. novembar 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

16. novembar 2018. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW

elektricni trotineti registracija kazne srbija

Počela registracija električnih trotineta u Srbiji – posle 15. juna stižu kazne

16. novembar 2018. - Registracija električnih trotineta je početak uvođenja reda u korišćenje ovih prevoznih sredstava u Srbiji