OIE

UNDP i CZDA pokreću projekat zapošljavanja u oblasti obnovljive energije u BiH

Slika: UNDP

Objavljeno

07.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2016.

Komentari

0

Podeli

U Sarajevu je potpisan Memorandum o razumevanju između Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i Razvojne agencije Češke (CZDA) za Projekat zapošljavanja i sigurnog snabdevanja energijom iz biomase.

Ukupna vrednost projekta iznosi 900.000 evra, od čega je CZDA učestvovala sa pola miliona evra.

„Istraživanja su pokazala da ulaganja do milion dolara u takozvane zelene poslove, odnosno ekološki prihvatljivija radna mesta, stvaraju 100 novih radnih mesta. Ovo je naročito važno u državi poput BiH gde je stopa nezaposlenosti među mladima čak 63 odsto“, rekla je Sezin Sinanoglu, koordinatorka UN i UNDP za BiH.

„Cilj projekta jeste analiza i definisanje načina na koji možemo koristiti biomasu za proizvodnju električne energije. Na ovaj način pravimo uštede u novcu i potrošnji energije, i otvaramo radna mesta“, rekao je Jakub Skalnik, ambasador Češke u BiH.

BiH ima veliki potencijal za korišćenje biomase, poput drvnog peleta, jer je 53 odsto teritorije pokriveno šumama.

„Pomoću ušteda koje se ostvare smanjenjem troškova u domaćinstvima i javnom sektoru, novac se može preusmeriti u druge aspekte razvoja društva, kao što su obrazovanje ili zdravstvo“, dodala je Sinanoglu, prenosi portal Energetika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

7. oktobar 2016. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

7. oktobar 2016. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

7. oktobar 2016. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

7. oktobar 2016. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage