Životna sredina

Uloga žena u održivom upravljanju prirodnim resursima u slivu reke Drine – registruj se za radionicu

UNECE radionica rodna dimenzija sliv reke Drine 23.jun 2021.

Photo: Balkan Green Energy News

Objavljeno

10.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Održivo upravljanje prirodnim resursima u zemljama sliva reke Drine suočava se sa brojnim izazovima. 23. juna u okviru onlajn radionice „Rodna dimenzija u održivom upravljanju prirodnim resursima kroz neksus pristup u slivu reke Drine“, učesnici će pokušati da identifikuju ulogu žena i njihov doprinos u pronalaženju rešenja za ove izazove uz pomoć neksus metodologije.

Sliv reke Drine čine tri države: Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija. U njemu živi preko milion ljudi. Sliv je bogat prirodnim resursima poput hidropotencijala, šuma, metala i minerala. Uz to, prelepa i bogata priroda čini ovaj sliv istinskim turističkim draguljem, dok plodna zemlja obećava dobar i siguran prinos poljoprivrednicima.

U nastojanju da ostvare ekonomski i društveni rast, zemlje regiona suočavaju se i sa izazovom da ne ugroze životnu sredinu i perspektivu i dobrobit budućih generacija.

Onlajn radionica će se održati putem Zoom platforme 23. juna sa početkom u 10 časova. Učesnici radionice govoriće o temama koje predstavljaju suštinske izazove u razvoju sliva uzimajući u obzir potrebe svih građana koji tu žive, a uključujući i one koji se uglavnom ne pitaju kada se donose odluke.

Na radionici će biti predstavljeni i rezultati istraživanja o primeni neksus medotologije u upravljanju prirodnim resursima, sa posebnim osvrtom na rodnu dimenziju. Istraživanje je otvoreno do 18. juna.

Radionicu organizuje Globalno partnerstvo za vodu – Mediteran (GWP-Med), organizacija koja takođe sprovodi projekat „Promocija održivog upravljanja prirodnim resursima u Jugoistočnoj Evropi kroz neksus metodologiju“ uz podršku Austrijske razvojne agencije (ADA) u saradnji sa Ekonomskom komisijom za Evropu Ujedinjenih nacija (UNECE) 

Za više detalja o temama i učesnicima radionice pogledajte agendu.

Neksus metodologija za održivi razvoj 

Neksus metodologija voda-energija-hrana-ekosistemi, ili jednostavno neksus metodologija, osmišljena je i primenjuje se u upravljanju prirodnim resursima da bi obezbedila efikasnije korišćenje voda, energije i hrane, a da pri tome ne naruši ekosisteme i njihovu funkcionalnost.

Zadatak neksus metodologije je da obezbedi integrisan i koordinisan pristup kroz različite sektore (energetika, rudarstvo, poljoprivreda, turizam, šumarstvo) i da pomiri potencijalne međusektorske sukobe interesa s obzirom da se sektori bore za resurse, da su konkurentni, a da istovremeno oni deluju i na klimatske promene, životnu sredinu i društvo. 

Rodna ravnopravnost sa fokusom na lokalni kontekst i potrebe

Na početku radionice organizatori će predstaviti trendove kada je reč o globalnoj agendi za rodnu ravnopravnost. Ipak, fokus radionice biće na lokalnom kontekstu i potrebama.

Učesnici radionice iz zemalja u slivu reke Drine predstaviće nekoliko studija slučaja i projekata koji su i poslednjih nekoliko godina značajno uticali na održivi razvoj, zaštitu životne sredine, upravljanje vodama, i upravljanje otpadom u slivu i kako ti projekti i teme utiču na žene i generalno na lokalno stanovništvo. 

„Žene su često više pogođene negativnim uticajem neke aktivnosti na životnu sredinu nego što je to slučaj sa muškarcima. U isto vreme, žene su nedovoljno zastupljene u procesu donošenja odluka, dok mnogi poslovi i dalje ostaju rezervisani za muškarce,“ rekao je Tasos Kromidas, programski saradnik u GWP-Med-u.

Kromidas je takođe dodao da je važno ne samo podići kapacitete žene i uključiti ih u svaki aspekt donošenja odluka, već i u procesu donošenja odluka obratiti pažnju na teme koje se tiču žena. Žene sve više preuzimaju ulogu lidera u borbi za zaštitu životne sredine i to je zasigurno pozitivan signal.

Da bi se podstakla živa diskusija i obezbedila platforma kroz koju će se čuti glas žena, organizatori  su pozvali učesnike da podele svoje ideje i razmišljanja o mogućim rešenjima, kao i šta bi bio put do održivih rešenja za konkretne probleme, a da se primeni neksus metodolija. 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 септембра 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 септембра 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 септембра 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 септембра 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.