Životna sredina

Uloga žena u održivom upravljanju prirodnim resursima u slivu reke Drine – registruj se za radionicu

UNECE radionica rodna dimenzija sliv reke Drine 23.jun 2021.

Photo: Balkan Green Energy News

Objavljeno

10.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Održivo upravljanje prirodnim resursima u zemljama sliva reke Drine suočava se sa brojnim izazovima. 23. juna u okviru onlajn radionice „Rodna dimenzija u održivom upravljanju prirodnim resursima kroz neksus pristup u slivu reke Drine“, učesnici će pokušati da identifikuju ulogu žena i njihov doprinos u pronalaženju rešenja za ove izazove uz pomoć neksus metodologije.

Sliv reke Drine čine tri države: Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija. U njemu živi preko milion ljudi. Sliv je bogat prirodnim resursima poput hidropotencijala, šuma, metala i minerala. Uz to, prelepa i bogata priroda čini ovaj sliv istinskim turističkim draguljem, dok plodna zemlja obećava dobar i siguran prinos poljoprivrednicima.

U nastojanju da ostvare ekonomski i društveni rast, zemlje regiona suočavaju se i sa izazovom da ne ugroze životnu sredinu i perspektivu i dobrobit budućih generacija.

Onlajn radionica će se održati putem Zoom platforme 23. juna sa početkom u 10 časova. Učesnici radionice govoriće o temama koje predstavljaju suštinske izazove u razvoju sliva uzimajući u obzir potrebe svih građana koji tu žive, a uključujući i one koji se uglavnom ne pitaju kada se donose odluke.

Na radionici će biti predstavljeni i rezultati istraživanja o primeni neksus medotologije u upravljanju prirodnim resursima, sa posebnim osvrtom na rodnu dimenziju. Istraživanje je otvoreno do 18. juna.

Radionicu organizuje Globalno partnerstvo za vodu – Mediteran (GWP-Med), organizacija koja takođe sprovodi projekat „Promocija održivog upravljanja prirodnim resursima u Jugoistočnoj Evropi kroz neksus metodologiju“ uz podršku Austrijske razvojne agencije (ADA) u saradnji sa Ekonomskom komisijom za Evropu Ujedinjenih nacija (UNECE) 

Za više detalja o temama i učesnicima radionice pogledajte agendu.

Neksus metodologija za održivi razvoj 

Neksus metodologija voda-energija-hrana-ekosistemi, ili jednostavno neksus metodologija, osmišljena je i primenjuje se u upravljanju prirodnim resursima da bi obezbedila efikasnije korišćenje voda, energije i hrane, a da pri tome ne naruši ekosisteme i njihovu funkcionalnost.

Zadatak neksus metodologije je da obezbedi integrisan i koordinisan pristup kroz različite sektore (energetika, rudarstvo, poljoprivreda, turizam, šumarstvo) i da pomiri potencijalne međusektorske sukobe interesa s obzirom da se sektori bore za resurse, da su konkurentni, a da istovremeno oni deluju i na klimatske promene, životnu sredinu i društvo. 

Rodna ravnopravnost sa fokusom na lokalni kontekst i potrebe

Na početku radionice organizatori će predstaviti trendove kada je reč o globalnoj agendi za rodnu ravnopravnost. Ipak, fokus radionice biće na lokalnom kontekstu i potrebama.

Učesnici radionice iz zemalja u slivu reke Drine predstaviće nekoliko studija slučaja i projekata koji su i poslednjih nekoliko godina značajno uticali na održivi razvoj, zaštitu životne sredine, upravljanje vodama, i upravljanje otpadom u slivu i kako ti projekti i teme utiču na žene i generalno na lokalno stanovništvo. 

„Žene su često više pogođene negativnim uticajem neke aktivnosti na životnu sredinu nego što je to slučaj sa muškarcima. U isto vreme, žene su nedovoljno zastupljene u procesu donošenja odluka, dok mnogi poslovi i dalje ostaju rezervisani za muškarce,“ rekao je Tasos Kromidas, programski saradnik u GWP-Med-u.

Kromidas je takođe dodao da je važno ne samo podići kapacitete žene i uključiti ih u svaki aspekt donošenja odluka, već i u procesu donošenja odluka obratiti pažnju na teme koje se tiču žena. Žene sve više preuzimaju ulogu lidera u borbi za zaštitu životne sredine i to je zasigurno pozitivan signal.

Da bi se podstakla živa diskusija i obezbedila platforma kroz koju će se čuti glas žena, organizatori  su pozvali učesnike da podele svoje ideje i razmišljanja o mogućim rešenjima, kao i šta bi bio put do održivih rešenja za konkretne probleme, a da se primeni neksus metodolija. 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

10. jun 2021. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

10. jun 2021. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

10. jun 2021. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

10. jun 2021. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda