Intervju

Ukrupnjavanje je neizbežno za male berze električne energije

Milos Mladenovic SEEPEX Ukrupnjavanje je neizbezno za male berze elektricne energije

Facebook/seepexspot

Objavljeno

15.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Miloš Mladenović, izvršni direktor srpske berze električne energije SEEPEX, smatra da najnovija evropska regulativa u poslovanje berzi električne energije uvodi konkurenciju, pa je ukrupnjavanje za male berze neizbežno. U razgovoru za Balkan Green Energy News on je govorio i o saradnji sa mađarskom berzom HUPX, uvođenju unutardnevnog tržišta na SEEPEX-u, spajanju dan-unapred tržišta u regionu, ali i o mogućnosti da se obnovljivi izvori energije pojave na srpskoj berzi.

Šta očekujete od nedavno potpisanog Memoranduma o saradnji sa mađarskom berzom HUPX?

SEEPEX je, kroz potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa relevantnim partnerima iz Evropske unije, Srbije i Mađarske (EPEX SPOT, HUPX, MAVIR i Elektromreža Srbije), napravio prvi korak ka stvaranju jake i jedinstvene poslovne infrastrukture, odnosno ka uspostavljanju prve među-regionalne berze električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu (JIE). Smatramo da je to vrlo značajan korak ka integraciji tržišta električne energije u regionu JIE, kao i njegovom daljem pridruživanju jedinstvenom internom tržištu EU, a takođe i putokaz ostalim akterima u regionu u kom pravcu treba ići, bez neefikasnog zatvaranja u strogo nacionalne okvire, pre svega imajući u vidu fragmentaciju i veličine nacionalnih tržišta koja su, svako za sebe, nedovoljno likvidna da bi obezbedila efikasno i održivo poslovanje.

Dokle se stiglo sa spajanjem dan-unapred (Day-ahead market) tržišta?

Dinamika spajanja tržišta u velikoj meri zavisi od toga kada će okolne zemlje formirati svoje berze električne energije. Što se tiče SEEPEX, projekat spajanja tržišta sa 4MMC blokom  (zajedničko day ahead tržište Mađarske, Rumunije, Slovačke i Češke) već je prepoznat kao prvi strateški cilj i, u saradnji sa partnerima iz regiona centralne i istočne Evrope, prvi praktični koraci su u tom smeru već i preduzeti. Jedan od bitnih poteza u ostvarivanju tog cilja je i, već pomenuto, potpisivanje Memoranda o razumevanju između EPEX Spot, HUPX, Mavir, EMS i SEEPEX o stvaranju jake regionalne berze električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, što će i ovaj zahtevni projekat povezivanja spot tržišta Srbije sa 4MMC tržištem učiniti izvodljivijim.

Zatvaranja u strogo nacionalne okvire je neefikasno, pre svega imajući u vidu fragmentaciju i veličine nacionalnih tržišta koja su, svako za sebe, nedovoljno likvidna da bi obezbedila efikasno i održivo poslovanje.

Spajanje je i način da se poveća likvidnost SEEPEX?

Osim uvođenja određenih regulatornih obavezujućih mera, što je koncept koji za sada nije prepoznat u našem energetskom pravnom i regulatornom okviru, drugi način za značajno povećanje likvidnosti je primena određenih integrativnih procesa, kako na funkcionalnom, tako i na korporativnom planu. U tom smislu, planirani integracioni proces sa HUPX je prepoznat kao jedan od osnovnih ciljeva i najvažnijih prioriteta SEEPEX u 2018. godini. Očekivanja su da će implementacija planiranog koncepta sobom doneti ne samo značajno povećanje likvidnosti i broja učesnika na srpskom dan-unapred tržištu, kako kroz objedinjavanje liste učesnika, tako i kroz planiranu implementaciju spajanja SEEPEX i HUPX (4MMC) spot tržišta, već istovremeno i jasne benefite na korporativnom planu, pre svega kroz optimizaciju poslovanja i pratećih poslovnih procesa.

Osim toga, uspostavljanje jedinstvene regionalne berze, koja bi na efikasan način mogla odgovoriti svim zahtevima konkurentnog tržišnog okvira koji je u ovoj oblasti nametnula EU regulativa (CACM GL, pre svega), donela bi dalju afirmaciju SEEPEX, kao i Republike Srbije u celini, kao dokazanih stožera procesa uspostavljanja regionalnog tržišta električne energije u JIE i njegove dalje integracije u jedinstveno unutrašnje tržište EU.

Kako će izgledati regionalna tržišta u bliskoj budućnosti?

Dosadašnja isustva i najnoviji trendovi u EU, pokazuju da je za uspešno i održivo funkcionisanje, kako nacionalnih, tako i regionalnih organizovanih tržišta (spot tržišta), jako bitno ukrupnjavanje tehničkog i finansijskog kapaciteta, kako bi se postigla potrebna likvidnost i obezbedila stabilna i robusna referentna cena. Imajući u vidu veličine nacionalnih tržišta u region JIE, koja su, svako za sebe, nedovoljno likvidna da bi obezbedila efikasno i održivo poslovanje, a takođe i najbolju evropsku praksu u ovoj oblasti (stvaranje i ukrupnjavanje EPEX SPOT putem spajanja prvobitno fragmentovanih berzi električne energije, formiranje NORDPOOL kao jedinstvene berze za Nordic region), sa velikom sigurnošću se može reći da je integracija nacionalnih tržišta, kako na funkcionalnom, tako i na korporativnom nivou, jedini pristup koji omogućava sigurnu i održivu budućnost, kako postojećih, tako i planiranih, berzi električne energije u regionu Jugoistočne Evrope.

Planirani integracioni proces sa HUPX je prepoznat kao jedan od osnovnih ciljeva i najvažnijih prioriteta SEEPEX u 2018. godini.

Kada očekujete uvođenje unutardnevnog tržišta (Intra-day market) na SEEPEX?

Očekuje se da SEEPEX implementira i stavi u funkciju unutardnevni produkt krajem tekuće godine. Detalji, će biti poznati nakon usaglašavanja svih detalja poslovnog procesa sa relevantnim partnerima – EPEX Spot, ECC i učesnicima na organizovanom tržištu. Inicijalno je planirano da bude uveden non-continuous intraday produkt, sa određenim brojem aukcija u toku dana.

Učesnici će dobiti jednu platformu gde mogu bolje da pozicioniraju svoju ponudu. To je posebno važno za proizvodne kompanije ukoliko, na primer, dođe do promene plana, jer te kompanije moraju da planiraju kapacitete dan unapred, ali se desi da je veći dotok, da je veća temperatura, pa je ovo prilika da fino podese svoje pozicije na tržištu.

Električna energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) bi mogla da se prodaje na SEEPEX. Šta mislite o toj opciji?

Obzirom da je u Republici Srbiji još na snazi klasičan fid-in model podsticaja proizvođačima iz OIE, sa Elektroprivredom Srbij (EPS) kao jedinim i obavezujućim kupcem te energije po podsticajnim cenama, kao i da je instalisana snaga iz OIE u elektroenergetskom sistemu Srbije još relativno mala (što će se, naravno, promeniti izgradnjom planiranih 500 MW vetroelektrana, koje bi do kraja 2019. godine trebale biti u velikoj meri puštene u pogon), još je rano davati neke preciznije pretpostavke i prognoze po ovom pitanju. Kada na tom polju dođe do značajnijih promena, pre svega po pitanju načina podsticaja (planirani prelazak sa fid-in tarifa na fid-in premije) i uz planirani rast instalisanog kapaciteta, SEEPEX će svakako biti jedna od najizvesnijih opcija za siguran i transparentan plasman te energije na tržište. Kako se planira da do kraja ove godine na SEEPEX već bude dostupan i unutardnevni produkt, jasno je da je ovo, bez dileme, najbolja i najefikasnija opcija, između ostalog u skadu i sa najboljom evropskom praksom u ovoj oblasti. Naravno, za praktičnu implementaciju ovog koncepta, neophodno je, u tom smislu, dopuniti odgovarajuću primarnu i sekundarnu legislativu, odnosno odgovarajućeg pravnog i regulatornog okvira.

U decembru 2017. ostvaren je rekordan mesečni obim trgovine od 144,2 GWh, što je 160.7 odsto više u poređenju sa decembrom 2016. U januaru 2018. povećanje je bilo 150 odsto u odnosu na januar 2017, a u februaru 263 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Da li i kod fid-in modela može da se uvede obaveza plasiranje energije na berzu?

Kod fid-in premija, koje se sve više primenjuju i ka kojem se ide i kod nas, plasiranje OIE na berzu je obavezno. To je bitno i regulatorima, da vide kako se valorizuje ta elektrčna energija. Ali, i kod fid-in modela može da se uvede obaveza kompanije koja preuzima OIE da je plasira na berzu.

Kakva su iskustva posle dve godine operativnog rada SEEPEX?

Druga godina operativnog rada SEEPEX je, osim dodatne potvrde u pouzdanost i efikasnost primenjenog poslovnog modela, bila praćena i određenim nepovoljnim eksternim faktorima koji su izazvali određene poremećaje na regionalnom tržištu električne energije (pre svega, izrazito lošom hidrološkom situacijom u regionu), što je u određenoj meri uticalo na obim trgovine koji je bio nešto manji od očekivanog. I pored toga, SEEPEX je nastavio trend izrazitog rasta, sa stalnim povećanjem broja članova i likvidnosti, a takođe je uveden i tzv. blok produkt, kao novitet koji će omogućiti efikasnije formiranje dan-unapred portfolija učesnicima.

Poslednji kvartal 2017. pokazao je da se regionalno veleprodajno tržište stabilizovalo, tako da je zabeležen značajan porast trgovine na SEEPEX u odnosu na isti period prošle godine, čemu svedoče i podaci da je u decembru 2017. ostvaren rekordan mesečni obim trgovine u iznosu od 144,2 GWh, što je 160.7 odsto veći obim trgovine u poređenju sa decembrom 2016. Sličan trend je nastavljen i u januaru 2018. kada je povećanje bilo 150 odsto u odnosu na januar 2017, a u februaru je rast bio 263 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. mart 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

15. mart 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. mart 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. mart 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji