x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U Sloveniji proizvedeno preko 1 TWh električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije u 2016.

27.03.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
U Sloveniji proizvedeno preko 1 TWh električne energije iz obnovljivih izvora  i visokoefikasne kogeneracije u 2016.

U Sloveniji je tokom 2016. godine 3.888 postrojenja, koja imaju pravo na subvenciju države, proizvelo 1.003,5 GWh električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije. Ukupno je na ime subvencija isplaćeno 146, 2 miliona evra.

Prema podacima Centra za podršku proizvodnji zelene energije, koji je deo slovenačkog operatora tržišta električne energije Borzen, isplaćeni podsticaji su za 0,5% manji nego prethodne godine, dok je proizvodnja takve električne energije veća za 2%.

Proizvodnja struje iz sistema podsticaja čini približno 8% ukupnih potreba za električnom energijom u Sloveniji. Prosečan iznos podsticaja po jedinici proizvedene električne energije je 2016. bio 145,6 evra po MWh, 3% manje nego 2015.

2016. godinu je obeležio povećan udeo proizvodnje struje iz hidroelektrana i elektrana na biomasu, kao i smanjeni udeo proizvodnje iz kogeneracija na fosilna goriva i solarnih elektrana.

Sistem podsticaja je instrument državne pomoći koji je podržala Evropska unija, koji uz pomoć subvencionisanih viših otkupnih cena omogućava realizaciju investicija u OIE i kogeneracije. Te investicije su potrebne kako bi se dostigli nacionalni ciljevi povećanja udela korišćenja OIE u ukupnoj potrošnji energije.

U slovenački sistem podsticaja, krajem 2016. je bilo uključeno 3.888 elektrana, ukupne snage 412 MW koje čine približno 12% svih instaliranih kapaciteta u Republici. Od januara do decembra 2016. potpisana su 94 nova ugovora za proizvodne pogone.


Tabela 1: Podsticaji za OIE i kogeneraciju u Sloveniji u 2016. godini 

Više električne energije iz obnovljivih, isplaćeno manje podsticaja 

Za subvencionisanu proizvodnju električne energije je tokom 2016. isplaćeno ukupno 146,2 miliona evra podsticaja preko garantovanih otkupnih cena i finansijske pomoći za tekuće poslovanje. Godine 2016., iako je količina proizvedene električne energije bila 2% veća nego prethodne godine, isplaćeno je 0,9 miliona evra manje. Prosečan iznos podsticaja 2016. iznosio je 145,6 evra za MWh, što je 3% manje nego 2015.

U odnosu na izvor OIE koji se koristi za proizvodnju električne energije, ukupan iznos podsticaja (u evrima bez PDV-a), i pripadajuća proizvodnja električne energije iznosila je:

Prošle godine solarne elektrane su dobile 46% svih isplaćenih podsticaja, kogeneracije na fosilna goriva su primile 22%, oko 13% je pripalo elektranama na biomasu, dok su  bioplinske elektrane dobile 12%. Udeo isplata za hidroelektrane je 2016. bio 6%, dok je za vetroelektrane i druge pogone taj procenat bio zanemarljiv.

Kada se sagleda količina proizvedene električne energije 2016, najveći udeo su imale kogenerativne jedinice  na fosilna goriva, skoro 32% (smanjenje za 2,5% u odnosu na 2015), slede solarne elektrane sa udelom od 26%, hidroelektrane 14%, bioplinske elektrane takođe 14% i elektrane na drvenu biomasu sa 13% od ukupne proizvodnje energije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.