OIE

U Škotskoj se ostaci iz proizvodnje viskija koriste za proizvodnju toplotne i električne energije

Slika; State of Green

Objavljeno

15.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U škotskom gradu Rotsu, u oblasti Spejsajd, danska kompanija Aalborg Energie Technik ( Aalborg Energie Technik) izgradila je kogenerativno postrojenje koje proizvodi energiju dovoljnu za 9.000 domaćinstava, koristeći kominu kao energent. 115 hiljada tona komine se prikupi kao nusprodukt brojnih lokalnih destilerija viskija.

Aalborg Energie Technik je kompanija koja se bavi izradom pogona koji koriste bioenergiju. Toplana-elektrana u Rotsu je jedna od dvadeset postrojenja na biomasu koje su napravili izvan Danske. Osim fabrike u Škotskoj, Aalborg Energie Technik je takođe izgradio energane u Francuskoj, Engleskoj, Italiji, Austriji i Nemačkoj.

“Svako postrojenje je prilagođeno lokalnim uslovima. U škotskom slučaju, komina mora da se osuši pre nego što se spali, zbog čega smo izradili pogon za sušenje koji koristi višak toplote iz proizvodnje energije”, kaže menadžer Hans Erik Asku.

“Naša prva energana u Nemačkoj je napravljena u okviru konzorcijuma sa Simensom. Kada smo počinjali, najviše smo se usredsredili na tu zemlju. Do tog trenutka smo imali dve energane u Danskoj; jednu u Randersu, a drugu u Rennu, na ostrvu Bornholm – u oba slučaja smo elektrane na ugalj, pretvorili u kombinovane toplane-elektrane koje koriste biomasu,” objašnjava Hans Erik Asku.

Asku se nada da će im političari obezbediti stabilnost kroz okvirne uslove za bioenergiju: “Ne možemo da se takmičimo sa cenama fosilnih goriva, zbog čega su nam potrebni stabilni sistemi subvencija koji će investitorima obezbediti sigurnost”.

Aalborg Energie Technik nije jedini: 1.200 danskih kompanija u potpunosti ili delimično radi sa bioenergijom. Zajedno, imaju godišnji obrt od 25 milijardi danskih kruna (3,36 milijardi evra), zapošljavaju 11 i po hiljada ljudi, i izvoze u vrednosti od 8 milijardi kruna (preko 1 milijarde evra). Izvoz tehnologije za biomasu je od zelenih tehnologija drugi po veličini u Danskoj, dok najveću vrednost izvoza beleži tehnologija za energiju dobijenu od vetra.

“Ovaj sektor industrije čini veliki broj malih i srednjih preduzeća. To nisu giganti kao što je, na primer, Vestas u sektoru energije vetra. Iz tog razloga, uticaj našeg sektora često prolazi neprimećeno”, kaže Troels Ranis, predsednik DI Energy, poslovnog udruženja kompanija koje se bave biomasom. On smatra da je preduslov da se njihova pozicija ojača, nastavak razvoja tehnoloških rešenja za biomasu.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. april 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. april 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. april 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

15. april 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.