OIE

U Škotskoj se ostaci iz proizvodnje viskija koriste za proizvodnju toplotne i električne energije

Slika; State of Green

Objavljeno

15.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U škotskom gradu Rotsu, u oblasti Spejsajd, danska kompanija Aalborg Energie Technik ( Aalborg Energie Technik) izgradila je kogenerativno postrojenje koje proizvodi energiju dovoljnu za 9.000 domaćinstava, koristeći kominu kao energent. 115 hiljada tona komine se prikupi kao nusprodukt brojnih lokalnih destilerija viskija.

Aalborg Energie Technik je kompanija koja se bavi izradom pogona koji koriste bioenergiju. Toplana-elektrana u Rotsu je jedna od dvadeset postrojenja na biomasu koje su napravili izvan Danske. Osim fabrike u Škotskoj, Aalborg Energie Technik je takođe izgradio energane u Francuskoj, Engleskoj, Italiji, Austriji i Nemačkoj.

“Svako postrojenje je prilagođeno lokalnim uslovima. U škotskom slučaju, komina mora da se osuši pre nego što se spali, zbog čega smo izradili pogon za sušenje koji koristi višak toplote iz proizvodnje energije”, kaže menadžer Hans Erik Asku.

“Naša prva energana u Nemačkoj je napravljena u okviru konzorcijuma sa Simensom. Kada smo počinjali, najviše smo se usredsredili na tu zemlju. Do tog trenutka smo imali dve energane u Danskoj; jednu u Randersu, a drugu u Rennu, na ostrvu Bornholm – u oba slučaja smo elektrane na ugalj, pretvorili u kombinovane toplane-elektrane koje koriste biomasu,” objašnjava Hans Erik Asku.

Asku se nada da će im političari obezbediti stabilnost kroz okvirne uslove za bioenergiju: “Ne možemo da se takmičimo sa cenama fosilnih goriva, zbog čega su nam potrebni stabilni sistemi subvencija koji će investitorima obezbediti sigurnost”.

Aalborg Energie Technik nije jedini: 1.200 danskih kompanija u potpunosti ili delimično radi sa bioenergijom. Zajedno, imaju godišnji obrt od 25 milijardi danskih kruna (3,36 milijardi evra), zapošljavaju 11 i po hiljada ljudi, i izvoze u vrednosti od 8 milijardi kruna (preko 1 milijarde evra). Izvoz tehnologije za biomasu je od zelenih tehnologija drugi po veličini u Danskoj, dok najveću vrednost izvoza beleži tehnologija za energiju dobijenu od vetra.

“Ovaj sektor industrije čini veliki broj malih i srednjih preduzeća. To nisu giganti kao što je, na primer, Vestas u sektoru energije vetra. Iz tog razloga, uticaj našeg sektora često prolazi neprimećeno”, kaže Troels Ranis, predsednik DI Energy, poslovnog udruženja kompanija koje se bave biomasom. On smatra da je preduslov da se njihova pozicija ojača, nastavak razvoja tehnoloških rešenja za biomasu.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.