OIE

U Škotskoj se ostaci iz proizvodnje viskija koriste za proizvodnju toplotne i električne energije

Slika; State of Green

Objavljeno

15.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U škotskom gradu Rotsu, u oblasti Spejsajd, danska kompanija Aalborg Energie Technik ( Aalborg Energie Technik) izgradila je kogenerativno postrojenje koje proizvodi energiju dovoljnu za 9.000 domaćinstava, koristeći kominu kao energent. 115 hiljada tona komine se prikupi kao nusprodukt brojnih lokalnih destilerija viskija.

Aalborg Energie Technik je kompanija koja se bavi izradom pogona koji koriste bioenergiju. Toplana-elektrana u Rotsu je jedna od dvadeset postrojenja na biomasu koje su napravili izvan Danske. Osim fabrike u Škotskoj, Aalborg Energie Technik je takođe izgradio energane u Francuskoj, Engleskoj, Italiji, Austriji i Nemačkoj.

“Svako postrojenje je prilagođeno lokalnim uslovima. U škotskom slučaju, komina mora da se osuši pre nego što se spali, zbog čega smo izradili pogon za sušenje koji koristi višak toplote iz proizvodnje energije”, kaže menadžer Hans Erik Asku.

“Naša prva energana u Nemačkoj je napravljena u okviru konzorcijuma sa Simensom. Kada smo počinjali, najviše smo se usredsredili na tu zemlju. Do tog trenutka smo imali dve energane u Danskoj; jednu u Randersu, a drugu u Rennu, na ostrvu Bornholm – u oba slučaja smo elektrane na ugalj, pretvorili u kombinovane toplane-elektrane koje koriste biomasu,” objašnjava Hans Erik Asku.

Asku se nada da će im političari obezbediti stabilnost kroz okvirne uslove za bioenergiju: “Ne možemo da se takmičimo sa cenama fosilnih goriva, zbog čega su nam potrebni stabilni sistemi subvencija koji će investitorima obezbediti sigurnost”.

Aalborg Energie Technik nije jedini: 1.200 danskih kompanija u potpunosti ili delimično radi sa bioenergijom. Zajedno, imaju godišnji obrt od 25 milijardi danskih kruna (3,36 milijardi evra), zapošljavaju 11 i po hiljada ljudi, i izvoze u vrednosti od 8 milijardi kruna (preko 1 milijarde evra). Izvoz tehnologije za biomasu je od zelenih tehnologija drugi po veličini u Danskoj, dok najveću vrednost izvoza beleži tehnologija za energiju dobijenu od vetra.

“Ovaj sektor industrije čini veliki broj malih i srednjih preduzeća. To nisu giganti kao što je, na primer, Vestas u sektoru energije vetra. Iz tog razloga, uticaj našeg sektora često prolazi neprimećeno”, kaže Troels Ranis, predsednik DI Energy, poslovnog udruženja kompanija koje se bave biomasom. On smatra da je preduslov da se njihova pozicija ojača, nastavak razvoja tehnoloških rešenja za biomasu.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski