OIE

U pustinji Atakama se gradi najveći sistem za skladištenje energije na svetu

U pustinji Atakama će biti izgrađen najveći sistem skladištenja energije na svetu

Foto: iStock

Objavljeno

27.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Španski proizvođač zelene energije Grenergy započeo je izgradnju postrojenja za skladištenje energije u pustinji Atakama u Čileu. Projekat Oasis de Atacama, od 4,1 gigavat-sata, biće najveći na svetu, objavila je kompanija.

Grenergy Renovables projektuje, razvija i implementira velika postrojenja za proizvodnju obnovljive energije. Ta španska kompanija je nedavno održala svoj prvi Dan tržišta kapitala, na kom je predstavila plan razvoja.

Najavila je investicije od 2,6 milijardi evra do 2026. godine. Od ukupnog iznosa, 1,5 milijardi evra je za fotonaponske pogone, a 800 miliona za baterije za skladištenje energije.

Grenergy je svoj cilj za bruto instalirani solarni kapacitet za 2026. postavio na pet gigavata, a za postrojenja za skladištenje energije na 4,1 gigavat-sat.

Čile je glavna lokacija za kapacitete kompanije Grenergy za skladištenje energije

Čile će biti ključan za rast kompanije u sektoru skladištenja. Grenergy je na severu zemlje započeo izgradnju u okviru projekta poznatom kao Oasis de Atacama, najvećem na svetu, kapaciteta 4,1 gigavat-sata, i solarne elektrane od jednog gigavata. Investicija iznosi 1,4 milijarde dolara i odvijaće se u pet faza, najavljeno je.

Čile je supersila u pogledu razvoja sektora za skladištenje energije zbog izuzetnih uslova u pustinji Atakama, u smislu broja sati sunčevog zračenja, rekao je David Ruiz de Andres, generalni direktor Grenergyja.

Očekuje se da će sistem biti završen za tri godine, a biće puštan u rad u fazama i doprineti stabilnosti mreže i dekarbonizaciji privrede, ističu u kompaniji.

Grenergy je istakao da je potpisao ugovor o otkupu električne energije (PPA), više od osam teravat-sati, sa čileanskom kompanijom EMOAC na period od 15 godina. EOMAC je ćerka kompanije COPEC, glavnog distributera goriva u zemlji.

„Oasis de Atacama će biti ključni projekat za Grenergy i čitav sektor obnovljive energije. Imamo podršku pet međunarodnih banaka koje imaju su ovlašćene da ga finansiraju, obezbeđenu prodaju potpisivanjem PPA ugovora sa EMOAC-om i znanje i talenat neophodan da ga pokrenemo“, dodao je Ruiz de Andres.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

27. novembar 2023. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

27. novembar 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. novembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe