OIE

U pustinji Atakama se gradi najveći sistem za skladištenje energije na svetu

U pustinji Atakama će biti izgrađen najveći sistem skladištenja energije na svetu

Foto: iStock

Objavljeno

27.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Španski proizvođač zelene energije Grenergy započeo je izgradnju postrojenja za skladištenje energije u pustinji Atakama u Čileu. Projekat Oasis de Atacama, od 4,1 gigavat-sata, biće najveći na svetu, objavila je kompanija.

Grenergy Renovables projektuje, razvija i implementira velika postrojenja za proizvodnju obnovljive energije. Ta španska kompanija je nedavno održala svoj prvi Dan tržišta kapitala, na kom je predstavila plan razvoja.

Najavila je investicije od 2,6 milijardi evra do 2026. godine. Od ukupnog iznosa, 1,5 milijardi evra je za fotonaponske pogone, a 800 miliona za baterije za skladištenje energije.

Grenergy je svoj cilj za bruto instalirani solarni kapacitet za 2026. postavio na pet gigavata, a za postrojenja za skladištenje energije na 4,1 gigavat-sat.

Čile je glavna lokacija za kapacitete kompanije Grenergy za skladištenje energije

Čile će biti ključan za rast kompanije u sektoru skladištenja. Grenergy je na severu zemlje započeo izgradnju u okviru projekta poznatom kao Oasis de Atacama, najvećem na svetu, kapaciteta 4,1 gigavat-sata, i solarne elektrane od jednog gigavata. Investicija iznosi 1,4 milijarde dolara i odvijaće se u pet faza, najavljeno je.

Čile je supersila u pogledu razvoja sektora za skladištenje energije zbog izuzetnih uslova u pustinji Atakama, u smislu broja sati sunčevog zračenja, rekao je David Ruiz de Andres, generalni direktor Grenergyja.

Očekuje se da će sistem biti završen za tri godine, a biće puštan u rad u fazama i doprineti stabilnosti mreže i dekarbonizaciji privrede, ističu u kompaniji.

Grenergy je istakao da je potpisao ugovor o otkupu električne energije (PPA), više od osam teravat-sati, sa čileanskom kompanijom EMOAC na period od 15 godina. EOMAC je ćerka kompanije COPEC, glavnog distributera goriva u zemlji.

„Oasis de Atacama će biti ključni projekat za Grenergy i čitav sektor obnovljive energije. Imamo podršku pet međunarodnih banaka koje imaju su ovlašćene da ga finansiraju, obezbeđenu prodaju potpisivanjem PPA ugovora sa EMOAC-om i znanje i talenat neophodan da ga pokrenemo“, dodao je Ruiz de Andres.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

27. novembar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

27. novembar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

27. novembar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

27. novembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov