Životna sredina

U januaru javna rasprava o strategiji niskougljeničnog razvoja Srbije

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Foto: Aleksandar Ciric, Pixabay

Objavljeno

31.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije je saopštila da je otvorila javnu raspravu na predlog strategije niskougljeničnog razvoja sa akcionim planom kao i o nacrtu izveštaja o strateškoj proceni uticaja predloga strategije na životnu sredinu. Posle sednice Odbora za privredu i finansije, objavljeno je da će ovaj postupak trajati do 24. odnosno 27. januara.

Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je predstavnike državnih organa i organizacija, javnih službi, privrede, stručne javnosti, udruženja, međunarodnih organizacija i ostale zainteresovane da razmotre predlog i nacrt izveštaja. Ono sprovodi raspravu o dokumentima dostupnim na njegovom sajtu.

Prezentacija će se održati 13. januara u Beogradu. U objavi je navedeno da će ministarstvo razmotriti ono što čuje od učesnika i podneti izveštaje vladi.

Odluka o izradi strateške procene uticaja strategije niskougljeničnog razvoja s akcionim planom doneta je u aprilu prošle godine u okviru projekta tehničke podrške.

U prestonici Srbije je početkom meseca održana međunarodna konferencija Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja. Poruke sa skupa u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Saveznog ministarstva finansija Austrije i u partnerstvu sa Međunarodnom agencijom za obnovljive izvore energije, IRENA, bile su usmerene na dekarbonizaciju. U Beogradu se sprovodi projekat toplovoda od Termoelektrane Nikola Tesla A do toplane na Novom Beogradu, kojim bi trebalo da se obori količina fosilnih goriva za grejanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ukinute koncesije za sedam malih hidroelektrana na Šar planini

06 октобра 2022 - Vlada Republike Severne Makedonije donela je odluku o ukidanju sedam koncesija za male hidroelektrane u...

sarbone tradicionalni sardone Francuzi jalovistu bivseg rudnika

Šarbone – tradicionalni šardone koji Francuzi uzgajaju na jalovištu bivšeg rudnika

05 октобра 2022 - Smeli vinari uzgajaju grožđe sorte šardone na brdu jalovine na severu Francuske, a vino su nazvali šarbone, po domaćoj reči za ugalj

Tri najveće centralne banke dele odgovornost za krčenje šuma u Amazonu

Tri najveće centralne banke optužene za nestanak šuma u Amazonu

04 октобра 2022 - I najveće, odnosno najmoćnije globalne finansijske institucije ponašaju se neodgovorno u odnosu na životnu sredinu...

Otvoren tender za postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Tuzla do 15. novembra

Tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Tuzla otvoren do 15. novembra

03 октобра 2022 - Elektroprivreda Bosne i Hercegovine objavila je tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na...