Životna sredina

U januaru javna rasprava o strategiji niskougljeničnog razvoja Srbije

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Foto: Aleksandar Ciric, Pixabay

Objavljeno

31.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije je saopštila da je otvorila javnu raspravu na predlog strategije niskougljeničnog razvoja sa akcionim planom kao i o nacrtu izveštaja o strateškoj proceni uticaja predloga strategije na životnu sredinu. Posle sednice Odbora za privredu i finansije, objavljeno je da će ovaj postupak trajati do 24. odnosno 27. januara.

Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je predstavnike državnih organa i organizacija, javnih službi, privrede, stručne javnosti, udruženja, međunarodnih organizacija i ostale zainteresovane da razmotre predlog i nacrt izveštaja. Ono sprovodi raspravu o dokumentima dostupnim na njegovom sajtu.

Prezentacija će se održati 13. januara u Beogradu. U objavi je navedeno da će ministarstvo razmotriti ono što čuje od učesnika i podneti izveštaje vladi.

Odluka o izradi strateške procene uticaja strategije niskougljeničnog razvoja s akcionim planom doneta je u aprilu prošle godine u okviru projekta tehničke podrške.

U prestonici Srbije je početkom meseca održana međunarodna konferencija Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja. Poruke sa skupa u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Saveznog ministarstva finansija Austrije i u partnerstvu sa Međunarodnom agencijom za obnovljive izvore energije, IRENA, bile su usmerene na dekarbonizaciju. U Beogradu se sprovodi projekat toplovoda od Termoelektrane Nikola Tesla A do toplane na Novom Beogradu, kojim bi trebalo da se obori količina fosilnih goriva za grejanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

Realnost energetske tranzicije proizvodnja fosilnih goriva raste 20 godina

Realnost energetske tranzicije: proizvodnja fosilnih goriva beležiće rast bar još 20 godina

20 октобра 2021 - Uprkos ciljevima iz Pariskog sporazuma i obećanjima o obaranju neto emisija na nulu, proizvodnja fosilnih goriva je na putanji rasta sve do 2040. godine

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže