Životna sredina

U januaru javna rasprava o strategiji niskougljeničnog razvoja Srbije

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Foto: Aleksandar Ciric, Pixabay

Objavljeno

31.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije je saopštila da je otvorila javnu raspravu na predlog strategije niskougljeničnog razvoja sa akcionim planom kao i o nacrtu izveštaja o strateškoj proceni uticaja predloga strategije na životnu sredinu. Posle sednice Odbora za privredu i finansije, objavljeno je da će ovaj postupak trajati do 24. odnosno 27. januara.

Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je predstavnike državnih organa i organizacija, javnih službi, privrede, stručne javnosti, udruženja, međunarodnih organizacija i ostale zainteresovane da razmotre predlog i nacrt izveštaja. Ono sprovodi raspravu o dokumentima dostupnim na njegovom sajtu.

Prezentacija će se održati 13. januara u Beogradu. U objavi je navedeno da će ministarstvo razmotriti ono što čuje od učesnika i podneti izveštaje vladi.

Odluka o izradi strateške procene uticaja strategije niskougljeničnog razvoja s akcionim planom doneta je u aprilu prošle godine u okviru projekta tehničke podrške.

U prestonici Srbije je početkom meseca održana međunarodna konferencija Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja. Poruke sa skupa u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Saveznog ministarstva finansija Austrije i u partnerstvu sa Međunarodnom agencijom za obnovljive izvore energije, IRENA, bile su usmerene na dekarbonizaciju. U Beogradu se sprovodi projekat toplovoda od Termoelektrane Nikola Tesla A do toplane na Novom Beogradu, kojim bi trebalo da se obori količina fosilnih goriva za grejanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

31. decembar 2019. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

31. decembar 2019. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

31. decembar 2019. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

31. decembar 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja