OIE

U Indiji puštena u rad najveća solarna elektrana na svetu

solarna-elektrana najveca na svetu

Foto: YouTube

Objavljeno

05.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana Kamudi, koja je nedavno puštena u rad u državi Tamil Nadu na jugu Indije, zvanično je najveća elektrana na svetu koja koristi energiju sunca.

Poznato je da je Indija jedna od najzagađenijih zemalja u svetu, a izgradnja solarne elektrane kapaciteta 648 megavata (MW) jedan je od pokušaja da se projektima obnovljivih izvora energije smanji emisija gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, javljaju svetski mediji.

Fotonaposko postrojenje bi trebalo da, kada bude radilo punim kapacitetom, električnom energijom snabdeva oko 150.000 domaćinstava. Njegovu izgradnju finansirala je kompanija Adani Power, najveći snabdevač električnom energijom u privatnom vlasništvu sa instalisanom snagom većom od 10,000 MW.

Vrednost ovog projekta je 679 miliona američkih dolara, a elektrana se sastoji od 2,5 miliona solarnih ćelija i prostire se na više of 500 hektara, što je čini najvećom solarnom elektranom na svetu koja je izgrađena na jednoj lokaciji. Pre izgradnje solarne elektrane u Kamudi, najveća solarna elektrana bila je Topaz Solar Farm u Kaliforniji kapaciteta 550MW.

Solarna elektrana u Kamudi izgrađena je u rekordnom roku od samo osam meseci i u velikoj meri je samoodrživa, budući da solarne panele čiste roboti koji se takođe napajaju solarnom energijom. Tako je postignut visok stepen efikasnosti, dok je ljudski rad sveden na minimum.

Indija na trećem mestu, iza Kine i SAD

Solarna elektrana Kamudi u državi Tamil Nadu značajno je proširila solarni kapacitet zemlje, čime je Indija pretekla Veliku Britaniju i zauzela treće mesto u svetu kada je reč o  postrojenjima većih razmera koja koriste energiju sunca. Sa ukupnom instalisanom snagom u solaru od preko 10 gigavata, Indija se nalazi odmah iza Kine i SAD.

Otvaranje najveće solarne elektrane na svetu deo je šireg plana da se u Indiji do 2022. godine 60 miliona domaćinstava snabdeva električnom energijom dobijenom iz energije sunca. Energetski ciljevi vlade su usmereni ka tome da se do 2030. godine učešće čiste energije poveća na 40 odsto od ukupnih potreba stanovništva . Prema pisanju pojedinih medija, u narednih pet godina Indija planira da izgradi 25 velikih solarnih elektrana koje bi imale kapacitet 500 i 1.000 MW.

Ovako ambiciozni planovi Vlade ne čude ako se uzme u obzir da je zagađenje vazduha u glavnom gradu Nju Delhiju početkom decembra bilo najveće do sada, čime je zaradio titulu najzagađenijeg grada svetu. Zbog lošeg kvaliteta vazduha proglašena je vanredna situacija, zatvoreno je oko 5.000 škola, a građevinski radovi su prekinuti na nekoliko dana.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

5. decembar 2016. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

5. decembar 2016. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

5. decembar 2016. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

5. decembar 2016. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković