OIE

U Indiji puštena u rad najveća solarna elektrana na svetu

solarna-elektrana najveca na svetu

Foto: YouTube

Objavljeno

05.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana Kamudi, koja je nedavno puštena u rad u državi Tamil Nadu na jugu Indije, zvanično je najveća elektrana na svetu koja koristi energiju sunca.

Poznato je da je Indija jedna od najzagađenijih zemalja u svetu, a izgradnja solarne elektrane kapaciteta 648 megavata (MW) jedan je od pokušaja da se projektima obnovljivih izvora energije smanji emisija gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, javljaju svetski mediji.

Fotonaposko postrojenje bi trebalo da, kada bude radilo punim kapacitetom, električnom energijom snabdeva oko 150.000 domaćinstava. Njegovu izgradnju finansirala je kompanija Adani Power, najveći snabdevač električnom energijom u privatnom vlasništvu sa instalisanom snagom većom od 10,000 MW.

Vrednost ovog projekta je 679 miliona američkih dolara, a elektrana se sastoji od 2,5 miliona solarnih ćelija i prostire se na više of 500 hektara, što je čini najvećom solarnom elektranom na svetu koja je izgrađena na jednoj lokaciji. Pre izgradnje solarne elektrane u Kamudi, najveća solarna elektrana bila je Topaz Solar Farm u Kaliforniji kapaciteta 550MW.

Solarna elektrana u Kamudi izgrađena je u rekordnom roku od samo osam meseci i u velikoj meri je samoodrživa, budući da solarne panele čiste roboti koji se takođe napajaju solarnom energijom. Tako je postignut visok stepen efikasnosti, dok je ljudski rad sveden na minimum.

Indija na trećem mestu, iza Kine i SAD

Solarna elektrana Kamudi u državi Tamil Nadu značajno je proširila solarni kapacitet zemlje, čime je Indija pretekla Veliku Britaniju i zauzela treće mesto u svetu kada je reč o  postrojenjima većih razmera koja koriste energiju sunca. Sa ukupnom instalisanom snagom u solaru od preko 10 gigavata, Indija se nalazi odmah iza Kine i SAD.

Otvaranje najveće solarne elektrane na svetu deo je šireg plana da se u Indiji do 2022. godine 60 miliona domaćinstava snabdeva električnom energijom dobijenom iz energije sunca. Energetski ciljevi vlade su usmereni ka tome da se do 2030. godine učešće čiste energije poveća na 40 odsto od ukupnih potreba stanovništva . Prema pisanju pojedinih medija, u narednih pet godina Indija planira da izgradi 25 velikih solarnih elektrana koje bi imale kapacitet 500 i 1.000 MW.

Ovako ambiciozni planovi Vlade ne čude ako se uzme u obzir da je zagađenje vazduha u glavnom gradu Nju Delhiju početkom decembra bilo najveće do sada, čime je zaradio titulu najzagađenijeg grada svetu. Zbog lošeg kvaliteta vazduha proglašena je vanredna situacija, zatvoreno je oko 5.000 škola, a građevinski radovi su prekinuti na nekoliko dana.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. decembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

5. decembar 2016. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

5. decembar 2016. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

5. decembar 2016. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije