OIE

U Hrvatskoj subvencije firmama da instaliraju baterije za skladištenje energije

hrvatska subvencije baterije firme privreda solar

Foto: Bert Braet from Pixabay

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Hrvatske pripremila je subvencije za privredu kako bi lakše instalirala elektrane na obnovljive izvore energije i baterije u kojima bi mogla da skladišti proizvedenu zelenu energiju.

Subvencije za gradnju elektrana na obnovljive izvore su praksa koju primenjuje većina zemalja, ali podsticaji za skladištenje energije su novina koju polako uvodi sve više država, a sada je među njima i Hrvatska.

Firme mogu konkurisati za subvencije vredne 60 miliona evra sa investicijama za gradnju integrisanih ili neintegrisanih fotonaponskih elektrana, za gradnju elektrana na biomasu, za gradnju elektrana na biogas, za postavljanje sistema za skladištenje električne energije (baterije), kao i projektantski nadzor i stručni nadzor gradnje.

Postavljanje baterija moguće je samo kao sastavni deo instaliranja neke od predviđenih elektrana i to na lokaciji gde se one nalaze. Kapacitet baterije, kako se navodi u javnom pozivu, ne sme biti veći od 25 odsto najveće ukupne dnevne proizvodnje energije.

Kapacitet baterije može biti najviše 25 odsto najveće ukupne dnevne proizvodnje energije u elektrani

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja navelo je da je cilj javnog poziva, koji se odnosi na sektore prerađivačke industrije i grejanja, da firme same proizvode energiju za sopstvenu potrošnju, kako bi, između ostalog, smanjili zavisnost od nabavke energije na tržištu i troškova energenata.

Po jednom projektnom predlogu firme mogu dobiti najmanje 100.000 evra i najviše dva miliona evra. Kandidati mogu imati više projekata, a maksimalni iznos koji može dobiti jedanje četiri miliona evra.

Ministarstvo očekuje da se kroz realizaciju poziva smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte (60.000 tona godišnje), poveća instalirana snaga elektrana na obnovljive izvorE (80 MW), uštedi energija (140.000 MWh godišnje) i povećaju kapaciteti za skladištenja energije (20 MWh).

Uskoro će uslediti još jedan poziv za prvredu vredan 80 miliona evra

Nakon ovog poziva Ministarstvo je najavilo i poziv za dodelu sredstava za ulaganje u mere energetske efikasnosti i visokoefikasne kogeneracije u prerađivačkoj industriji ukupne vrednosti 80 miliona evra.

Oba javna poziva finansiraju se iz Modernizacijskog fonda Evropske unije.

Ministar Davor Filipović izjavio je da objavljivanje javnih poziva označava pokretanje ciklusa vrednog milijardu evra namenjenog investicijama u hrvatske firme, u razvoj, u podizanje konkurentnosti i zelenu tranziciju.

Podsticanjem korišćenja obnovljivih izvora energije Hrvatska čini još jedan korak prema klimatski neutralnoj privredi i ostvarivanju ciljeva na koje se obavezala prema Evropskoj uniji, izjavio je Filipović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

18. april 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

18. april 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

18. april 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

18. april 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti