OIE

U Hrvatskoj subvencije firmama da instaliraju baterije za skladištenje energije

hrvatska subvencije baterije firme privreda solar

Foto: Bert Braet from Pixabay

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Hrvatske pripremila je subvencije za privredu kako bi lakše instalirala elektrane na obnovljive izvore energije i baterije u kojima bi mogla da skladišti proizvedenu zelenu energiju.

Subvencije za gradnju elektrana na obnovljive izvore su praksa koju primenjuje većina zemalja, ali podsticaji za skladištenje energije su novina koju polako uvodi sve više država, a sada je među njima i Hrvatska.

Firme mogu konkurisati za subvencije vredne 60 miliona evra sa investicijama za gradnju integrisanih ili neintegrisanih fotonaponskih elektrana, za gradnju elektrana na biomasu, za gradnju elektrana na biogas, za postavljanje sistema za skladištenje električne energije (baterije), kao i projektantski nadzor i stručni nadzor gradnje.

Postavljanje baterija moguće je samo kao sastavni deo instaliranja neke od predviđenih elektrana i to na lokaciji gde se one nalaze. Kapacitet baterije, kako se navodi u javnom pozivu, ne sme biti veći od 25 odsto najveće ukupne dnevne proizvodnje energije.

Kapacitet baterije može biti najviše 25 odsto najveće ukupne dnevne proizvodnje energije u elektrani

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja navelo je da je cilj javnog poziva, koji se odnosi na sektore prerađivačke industrije i grejanja, da firme same proizvode energiju za sopstvenu potrošnju, kako bi, između ostalog, smanjili zavisnost od nabavke energije na tržištu i troškova energenata.

Po jednom projektnom predlogu firme mogu dobiti najmanje 100.000 evra i najviše dva miliona evra. Kandidati mogu imati više projekata, a maksimalni iznos koji može dobiti jedanje četiri miliona evra.

Ministarstvo očekuje da se kroz realizaciju poziva smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte (60.000 tona godišnje), poveća instalirana snaga elektrana na obnovljive izvorE (80 MW), uštedi energija (140.000 MWh godišnje) i povećaju kapaciteti za skladištenja energije (20 MWh).

Uskoro će uslediti još jedan poziv za prvredu vredan 80 miliona evra

Nakon ovog poziva Ministarstvo je najavilo i poziv za dodelu sredstava za ulaganje u mere energetske efikasnosti i visokoefikasne kogeneracije u prerađivačkoj industriji ukupne vrednosti 80 miliona evra.

Oba javna poziva finansiraju se iz Modernizacijskog fonda Evropske unije.

Ministar Davor Filipović izjavio je da objavljivanje javnih poziva označava pokretanje ciklusa vrednog milijardu evra namenjenog investicijama u hrvatske firme, u razvoj, u podizanje konkurentnosti i zelenu tranziciju.

Podsticanjem korišćenja obnovljivih izvora energije Hrvatska čini još jedan korak prema klimatski neutralnoj privredi i ostvarivanju ciljeva na koje se obavezala prema Evropskoj uniji, izjavio je Filipović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

18. april 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

18. april 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

18. april 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

18. april 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme