OIE

U Hrvatskoj instalirani solarni paneli na groblju

osijek solar groblje

Foto: Grad Osijek

Objavljeno

05.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Osijek završio je instalaciju solarne elektrane na krovu zgrade Centralnog groblja, čime će se obezbediti 70 odsto električne energije koju taj objekat troši. Grad, inače, ima fotonaponske elektrane na skoro 20 objekata, među kojima su vrtići, škole, bazeni.

Solarne elektrane dosad su ugrađene na zgradama Srednjoškolskog igrališta, Poduzetničkog inkubatora BIOS, dečjih vrtića Sarvaš, Latica, Ivančica i Mak, Vodovoda Osijek, Kulturnog centra, sportskih dvorana Jug 2 i Zrinjevac, Streljane Pampas, Gradskih bazena, kao i osnovnih škola Ljudevit Gaj, Vijenac i Tin Ujević, preneo je portal Grada Osijeka.

Investicija na krovu zgrade Centralnog groblja je vredna gotovo 102.000 evra, a 40 odsto je sufinansirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istakao je da će fotonaponsko postrojenje značajno smanjiti troškove za električnu energiju gradske komunalne firme Ukop jer će proizvoditi oko 70 odsto energije potrebne za njenu delatnost. Procenjuje se da je reč o uštedi od oko 18.000 evra godišnje.

Radić: Imamo 18 elektrana koje proizvedu 70 odsto potrebne energije za objekte na kojima se nalaze

Radić je naveo da je Grad Osijek dve godine zaredom proglašen za hrvatski Eco city.

„Jedan od velikih doprinosa tome dale su i sunčane elektrane u vlasništvu Grada Osijeka ili gradskih poduzeća. Imamo 18 elektrana koje proizvedu 70 posto potrebne energije za njihove djelatnosti“, rekao je Radić.

Grad, takođe, planira da ulaže i u energetske obnove svojih objekata. Tako je za energetsku obnovu vrtića na Mačkamami, gde će se postaviti i solarna elektrana, odobreno sufinansiranje u iznosu od 900.000 evra. Elektrana će biti postavljena i na zgradi Dječjega kazališta, a spremna je i dokumentacija za elektrane na još devet osnovnih škola.

Vedran Novokmet, direktor Ukopa, rekao je da je investicija u solar posebno važna jer je reč o zgradi koja je najveći potrošač energije. On je naveo da bi ulaganje, s obzirom na godišnje uštede i vrednost investicije, prema računici projektanata trebalo da se isplati za 40 meseci.

Posle tog perioda, kako je dodao, ovo komunalno preduzeće će imati i dodatne uštede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

5. februar 2024. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

5. februar 2024. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

5. februar 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

5. februar 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović