OIE

U Helsinkiju će biti izgrađena najveća toplotna pumpa na svetu

Helsinki, najveca toplotna pumpa na svetu

Tapio Haaja from Pixabay

Objavljeno

03.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kako bi dekarbonizovala sistem daljinskog grejanja glavnog grada Helsinkija, finska energetska kompanija Helen će instalirati najveću toplotnu pumpu na svetu. Radiće po principu vazduh-voda i napajaće se električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Cilj Helsinkija je da do 2030. postane ugljenično neutralan, a po rečima Juhana Altonena, potpredsednika u finskoj energetskoj kompaniji Helen Oy zaduženog za zelena ulaganja, za to je ključna dekarbonizacija daljinskog grejanja.

Daljinsko grejanje podrazumeva proizvodnju toplote na jednoj lokaciji i njenu distribuciju, uglavnom kroz mrežu podzemnih cevi, do kuća, zgrada i kompanija na lokalnom području.

Helen je od nemačkog proizvođača MAN Energy Solution naručila najveću toplotnu pumpu na svetu.

“Kada bude završena, ta toplotna pumpa će znatno smanjiti emisije CO2 koje potiču iz grejanja, približavajući nas našem cilju eliminisanja neto emisija. Osim toga, ovo novo postrojenje će verovatno stabilizovati cene za kupce, jer je proizvodnja lako podesiva”, rekao je Altonen.

Toplotna pumpa vazduh-voda može da radi na minus 20 stepeni Celzijusa

Toplotna pumpa vazduh-voda u postojećem proizvodnom pogonu u gradskoj četvrti Patola funkcionisaće tako što će izvlačiti toplotnu energiju iz vazduha i prenositi je na vodu u grejnoj mreži. Rashladna tečnost će apsorbovati toplotu iz vazduha, a predviđeno je da sistem radi na do minus 20 stepeni Celzijusa. Rashladna tečnost se sabija, povećavajući svoju temperaturu pre nego što prenese toplotu na sistem za grejanje. Toplotna pumpa će se napajati električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Za postrojenje koje će činiti ogromna toplotna pumpa i dva električna kotla od po 50 megavata, Helen je dobila subvencije od finskog Ministarstva za ekonomska pitanja i zapošljavanje.

Početak rada kompleksa je najavljen za grejnu sezonu 2026/27, a predviđeno je da pokrije oko 30.000 domaćinstava u Helsinkiju, sprečavajući otprilike 26.000 tona emisija CO2 svake godine.

Zanimljivo je da je u izveštaju Međunarodne energetske agencije iz 2023. godine utvrđeno da Finska prednjači u pogledu načina grejanja domova koji su pogodni za klimu u odnosu na druge zemlje članice EU. Čak 41 odsto zgrada u Finskoj ima toplotnu pumpu.

Helen je saopštila da će joj razvoj toplotnih pumpi sa električnim bojlerima u više krajeva Helsinkija omogućiti da na proleće prestane da koristi ugalj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala Memorandum o razumijevanju sa kompanijom QAIR

EPCG će sarađivati s kompanijom Qair u oblasti zelene energije

3. septembar 2024. - EPCG i Qair su potpisali memorandum o razumevanju o razvoju projekata u sektoru obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori

bih meti mreza msp reset dekarbonizacija plastoflex

METI mreža: Mala i srednja preduzeća su lideri dekarbonizacije u BiH

3. septembar 2024. - Uspeh malih i srednjih preduzeća odlično oslikava projekat "Mreža energetske tranzicije u industriji u Bosni i Hercegovini - METI projekat", koji je u saradnji sa Agencijom za razvoj preduzeća Eda sproveo RESET

najveca toplotna pumpa u holandiji pocela sa radom

Najveća toplotna pumpa u Holandiji počela sa radom

3. septembar 2024. - Najvaća toplotna pumpa u Holandiji počela je sa radom. Obezbediće grejanje za 20.000 domaćinstava u opštinama Utreht i Njuvegein.

bih Alfi Aspiravi Zero Emissions livno vetropark

Tri firme dogovorile gradnju vetroparka snage 125 MW u BiH

3. septembar 2024. - Projekat vetroparka je blizu faze u kojoj će biti spreman za izgradnju, planiranu za 2025. ili 2026. godinu