Životna sredina

Turska i Zapadni Balkan zajedno u borbu s klimatskim promenama

Objavljeno

17.09.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2016.

Komentari

0

Podeli

Turska i zemlje Zapadnog Balkana bi trebalo da udruže snage u smanjivanju posledica klimatskih promena, za šta već imaju obezbeđenih 90 miliona evra iz fondova Evropske unije, rekli su učesnici regionalne radionice održane u Skoplju u septembru.

Skup su organizovali Ecran (Regionalna pristupna mreža za životnu sredinu i klimu) i Taiex – Tehnička pomoć i razmena informacija, instrument Evropske komisije.

I Turska i Zapadni Balkan su osetljivi na klimatske promene i zajednički rad na smanjenju posledica je neophodan, složili su se učesnici radionice. Stevo Temelkovski, makedonski ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, rekao je da bi kod efekata klimatskih promena najviše trebalo raditi u sektorima vodnih resursa, biodiverziteta, poljoprivrede, šumarstva, turizma, kulturnog nasleđa i zdravstva.

Radionica u Skopju je bila poslednja u nizu u trogodišnjem programu podrške Ecrana regionu. Ciklus je i počeo u Skoplju, a radionice su zatim održane u Zagrebu, Ankari, Podgorici i Tirani. Uz to, održana su tri seminara za tehnički trening za upravljanje vodama, urbanizam i planiranje u energetici.

Ecran ojačava regionalnu saradnju među zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za ulazak u Evropsku uniju u domenu životne sredine i delovanju u vezi s klimom, pomaže im u napretku u transponovanju i primeni smernica EU u zaštiti životne sredine i klime.

Među učesnicima radionice bili su predstavnici ministarstava za zaštitu životne sredine i energetike, agencija za zaštitu životne sredine i statistiku i tehničkih institucija.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. septembar 2016. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

17. septembar 2016. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

17. septembar 2016. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

17. septembar 2016. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić