Životna sredina

Turska i Zapadni Balkan zajedno u borbu s klimatskim promenama

Objavljeno

17.09.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2016.

Komentari

0

Podeli

Turska i zemlje Zapadnog Balkana bi trebalo da udruže snage u smanjivanju posledica klimatskih promena, za šta već imaju obezbeđenih 90 miliona evra iz fondova Evropske unije, rekli su učesnici regionalne radionice održane u Skoplju u septembru.

Skup su organizovali Ecran (Regionalna pristupna mreža za životnu sredinu i klimu) i Taiex – Tehnička pomoć i razmena informacija, instrument Evropske komisije.

I Turska i Zapadni Balkan su osetljivi na klimatske promene i zajednički rad na smanjenju posledica je neophodan, složili su se učesnici radionice. Stevo Temelkovski, makedonski ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, rekao je da bi kod efekata klimatskih promena najviše trebalo raditi u sektorima vodnih resursa, biodiverziteta, poljoprivrede, šumarstva, turizma, kulturnog nasleđa i zdravstva.

Radionica u Skopju je bila poslednja u nizu u trogodišnjem programu podrške Ecrana regionu. Ciklus je i počeo u Skoplju, a radionice su zatim održane u Zagrebu, Ankari, Podgorici i Tirani. Uz to, održana su tri seminara za tehnički trening za upravljanje vodama, urbanizam i planiranje u energetici.

Ecran ojačava regionalnu saradnju među zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za ulazak u Evropsku uniju u domenu životne sredine i delovanju u vezi s klimom, pomaže im u napretku u transponovanju i primeni smernica EU u zaštiti životne sredine i klime.

Među učesnicima radionice bili su predstavnici ministarstava za zaštitu životne sredine i energetike, agencija za zaštitu životne sredine i statistiku i tehničkih institucija.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Beograd je sampion medu velikim gradovima sveta u aerozagadenju

Beograd je šampion aerozagađenja, a Zagreb, Sarajevo, Priština, Skoplje i Sofija ga prate u stopu

18 октобра 2021 - Balkan je od sinoć u vrhu po zagađenosti vazduha na listi velikih i glavnih gradova u svetu na aplikaciji IQAir

g20-klimatski-ciljevi-samit-cop26

G20 mora izaći sa ambicioznijim ciljevima za smanjenje emisija pred klimatski samit COP26

15 октобра 2021 - G20 mora postaviti ambicioznije ciljeve za smanjenje emisija pre konferencije Ujedinjenih nacija o klimi COP26, koja počinje 31. oktobra.

Ne postoji „bezbedan nivo“ aerozagađenja

15 октобра 2021 - Autor: Srđan Kukolj, Konsultant za Balkanski region, Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (HEAL) Svetska...

proizvodjaci-cementa-betona-emisije-2050

Svetska industrija cementa i betona želi da najkasnije 2050. obori neto emisije na nulu

14 октобра 2021 - Aktivnosti u okviru plana koje su predviđene za period do 2030. godine bi trebalo da smanje emisije CO2 za četvrtinu.