x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Turska i Zapadni Balkan zajedno u borbu s klimatskim promenama

17.09.2016. | Komentari: 0Autor:

Turska i Zapadni Balkan zajedno u borbu s klimatskim promenama

Turska i zemlje Zapadnog Balkana bi trebalo da udruže snage u smanjivanju posledica klimatskih promena, za šta već imaju obezbeđenih 90 miliona evra iz fondova Evropske unije, rekli su učesnici regionalne radionice održane u Skoplju u septembru.

Skup su organizovali Ecran (Regionalna pristupna mreža za životnu sredinu i klimu) i Taiex – Tehnička pomoć i razmena informacija, instrument Evropske komisije.

I Turska i Zapadni Balkan su osetljivi na klimatske promene i zajednički rad na smanjenju posledica je neophodan, složili su se učesnici radionice. Stevo Temelkovski, makedonski ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, rekao je da bi kod efekata klimatskih promena najviše trebalo raditi u sektorima vodnih resursa, biodiverziteta, poljoprivrede, šumarstva, turizma, kulturnog nasleđa i zdravstva.

Radionica u Skopju je bila poslednja u nizu u trogodišnjem programu podrške Ecrana regionu. Ciklus je i počeo u Skoplju, a radionice su zatim održane u Zagrebu, Ankari, Podgorici i Tirani. Uz to, održana su tri seminara za tehnički trening za upravljanje vodama, urbanizam i planiranje u energetici.

Ecran ojačava regionalnu saradnju među zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za ulazak u Evropsku uniju u domenu životne sredine i delovanju u vezi s klimom, pomaže im u napretku u transponovanju i primeni smernica EU u zaštiti životne sredine i klime.

Među učesnicima radionice bili su predstavnici ministarstava za zaštitu životne sredine i energetike, agencija za zaštitu životne sredine i statistiku i tehničkih institucija.

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.