Električna energija

Turska planira da uvede skladištenje energije u buduće solarne projekte

Turska-planira-da-uvede-skladistenje-energije-u-buduce-solarne-projekte

Photo: Pixabay

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Tursko ministarstvo energetike je angažovalo norvešku globalnu konsultatantsku firmu DNV GL da izradi studiju izvodljivosti o integraciji rešenja za skladištenje energije u projekte korišćenja energije sunca, kako bi utvrdilo da li skladištenje energije u okviru budućih solarnih projekata može dodatno smanjiti troškove proizvodnje energije, javile su svetske agencije pozivajući se na saopštenje iz DNV GL.

Studija, koja će biti sprovedena u naredna tri meseca, treba pruži analizu tehnologije skladištenja energije širom sveta kako bi se utvrdili konkretni pretkvalifikacioni i tehnički kriterijumi koji mogu dovesti do nižih nivelisanih troškova proizvodnje struje iz energije sunca u Turskoj, kaže se u saopštenju DNV GL.

Razmatranje uvođenja rešenja za skladištenje energije u sistem aukcija za solarne projekte u Turskoj je korak za primer, kazao je Andreas Šreter, izvršni potpredsednik DNV GL za region centralne Evrope i Mediterana.

U februaru ove godine, turski ministar energetike Berat Albajrak je rekao da je počeo rad na pripremi konkursa za dva nova projekta za proizvodnju struje iz energije sunca i vetra, oba sa kapacitetom od po 1 GW, izvestila je tada turska novinska agencija Anadolija.

Strateški cilj Turske je da do 2030. godine 30% ukupne proizvodnje električne energije bude iz obnovljivih izvora, a sa ovim novim solarnim projektom turska vlada pokušava da dostigne cilj od 5 GW instalisanih kapaciteta za solarnu energiju do 2023. godine,  navodi se u saopštenju DNV GL.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zakon o energetici izmene nacela ministarstvo

Objavljena načela za pripremu izmena i dopuna Zakona o energetici

16 January 2021 - Obaveza pripreme Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) i definisanje strateških energetskih projekata, samo su neke od novina.

IHA SECO KESH odrziva hidroenergija zapadni balkan

Nova inicijativa za održivu hidroenergiju na Zapadnom Balkanu

14 January 2021 - Projekat vode Međunarodno udruženje za hidroenergiju, albanska kompanija KESH i švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove.

Petrol E3 preuzimanje

Slovenački Petrol preuzeo snabdevača električnom energijom E3

13 January 2021 - Kupovinom E3 Petrol, koji je pretežno naftno-gasna kompanija, povećava udeo na nacionalnom maloprodajnom tržištu električne energije na 20%.

Elektromreza Srbije kupila pet odsto akcija CGES

Elektromreža Srbije kupila još pet odsto akcija crnogorskog CGES-a

12 January 2021 - EMS kupio akcije od malih akcionara za sedam miliona evra na Montenegro berzi. Većinski vlasnik je i dalje Vlada Crne Gore.