Životna sredina

Trivan: Pregovaračka pozicija u junu ali bez žurbe

Trivan-pregovaracka-pozicija-u-junu-ali-bez-zurbe

Photo: ekologija.gov.rs

Objavljeno

19.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je da bi Nacrt predloga pregovaračke pozicije za Poglavlje 27: Životna sredina trebalo da bude gotovo do kraja juna 2018. i dodao da će zatvaranje tog poglavlja zahtevati velike investicije zbog lošeg stanja životne sredine u Srbiji. Članovi pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom slažu se sa njegovom ocenom i upozoravaju da je glavni problem implementacija zakona koji su već usklađeni sa pravnim tekovinama EU.

Trivan je na sastanku Pregovaračke grupe 27 u Skupštini Srbije rekao da će se pregovaračka pozicija usaglašavati sa Evropskom komisijom nekoliko meseci pre otvaranje poglavlja. Srbija će, dodao je, biti spremna za otvaranje poglavlja 27 kada bude završen Nacrt pregovaracke pozicije ali sa otvaranjem tog poglavlja ne treba žuriti.

Trivan je rekao da otvaranje Poglavlja 27, koje je ocenio kao najkomplikovanije, najskuplje i najvažnije u procesu pristupanja EU, podrazumeva analizu, procenu stanja i rešavanje najznačajnijih pitanja u pogledu životne sredine, i dodao da je dosadašnja analiza stanja pokazala da nema oblasti u kojoj nema problema ali da se radi na njihovom rešavanju.

Cilj je da do 2020. godine 10 odsto teritorije Srbije bude pod zaštitom što, po njegovim rečima, nije dovoljno jer je cilj Evropske unije da do tada stavi pod zaštitu 20 odsto svoje teritorije.

Procenjeno je, naveo je Trivan, da će Srbija morati da uložio oko 15 milijardi evra u sledeće tri decenije da bi se stanje životne sredine u zemlji dovelo u red u skladu sa globalnim standardima. „Taj novac nemamo. Verujem da je Evropska komisija spremna da nam pomogne i da obezbedi polovinu novca, a ostatak moramo sami da pronađemo“, rekao je ministar i ocenio da bi novac mogao da se obezbedi iz inostranih fondova i privatnih izvora kroz javno-privatno partnerstvo.

Trivan je rekao i da nije definisno trajanje prelaznog perioda za prilagodjavanje u odredjenim oblastima ekologije posle pristupanja Srbije EU.

Merilo uspeha nije usvajanje, već implementacija zakona 

Šefica pregovarackog tima Srbije sa EU Tanja Miščević je upozorila da pregovarački proces treba da se završi 2023. godine ako Srbija želi da postane članica 2025, što je okvirni rok definisan u Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan.

„Ta godina će brzo doći, a merilo uspeha neće biti to što smo usvojili zakone, već valjanost njihove implementacije“, rekla je ona na sastanku Pregovaračke grupe i dodala da u obezbeđivanju novca za zaštitu životne sredine treba postupati pametnije nego za druga pregovaračka poglavlja da bi prilagodjavanje evropskim standardima očuvanja životne sredine bilo investicija a ne trošak.

Miščević je ocenila da građani Srbije kroz poglavlje 27 mogu najbolje da sagledaju značaj procesa evropskih integracija.

Članica pregovaračkog tima Anđelka Mihajlov je rekla da je Evropska komisija ocenila da je Srbija „transponovala zakonodavstvo EU“ u oblasti životne sredine ali da je najveći problem implementacija tih zakona. Navela je i da Zeleni fond, koji je Srbija osnovala, mora da funkcioniše da bi se obezbedile potrebne investicije u okviru poglavlja 27, i dodala da je najveći problem infrastruktura čija izgradnja donosi velike troškove.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

19. februar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

19. februar 2018. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. februar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

19. februar 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić