Energetska efikasnost

Treće parlamentarno slušanje odbora zaduženog za energetsku efikasnost u Skupštini Crne Gore

Trece parlamentarno slusanje Skupstina Crne Gore

Slika: www.skupstina.me

Objavljeno

09.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Po treći put zaredom od 2012. godine, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore je 7. marta održao parlamentarno slušanje o energetskoj efikasnosti.

Ovogodišnje slušanje je imalo za fokus implementaciju Zakona o efikasnom korištenju energije, a održano je u sklopu redovne sjednice Skupštinskog odbora.

Slušanju su također prisustvovali učesnici koji nisu članovi Skupštine, kao što su visoki dužnosnici iz Ministarstva ekonomije, predstavnici nevladinog sektora, Privredne komore, Saveza opština i njemačke organizacije za razvojnu saradnju – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ ).

Rasprava se bavila analizom trenutne situacije na polju energetske efikasnosti u Crnoj Gori, sa naglaskom na poteškoće zabilježene u primjeni Zakona o efikasnoj upotrebi energije. Naglasak je prvenstveno stavljen na probleme u sektoru energetske efikasnosti zgrada. Osnovni problemi o kojima je bilo riječi prvenstveno su nedostatak razvoja strateških planova, nepostojanje certifikata o energetskim svojstvima zgrada zbog nepostojanja nacionalnog softvera za procjenu i određivanje energetskog razreda zgrade, nedovoljni ili neodgovarajući ljudski kapaciteti i nedostatak kontinuirane finansijske podrške u ovoj oblasti. Sanja Rašović, koordinatorica Škole demokratskog rukovođenja iz Crne Gore, dodala je u izjavi za medije da se druga pitanja o kojima je bilo riječi tokom slušanja odnose na ispunjavanje obaveza od strane državnih organa, lokalnih vlasti i nadležnih regulatornih tijela.

Diskusija je također poslužila i za procjenu stepena ostvarenosti planiranih ciljeva u tom području, kao i uspješnosti aktivnosti preduzetih na podizanju svijesti o energetskoj efikasnosti, implementiranih kroz razne projekte.

Održavanje skupštinskih rasprava, od njihovog pokretanja u regiji Jugoistočne Evrope (JIE) 2012. godine, rezultat je napora uloženih kroz regionalnu inicijativu Javnog političkog dijaloga o održivom korištenju energije u JIE, koju provodi Mreža sedam političkih škola JIE uz podršku GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), i kroz finansijsku podršku njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Također, kao rezultat prekogranične razmjene najboljih praksi, u međuvremenu su uspješno održana i ponovljena slušanja u skupštinama drugih zemalja Jugoistočne Evrope, kao što su Kosovo*, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Makedonija (BJR). „Kontinuirana realizaciju ovakvih rasprava svjedoči o uspostavljanju tradicije u sektoru energetske efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi promovišući demokratskiji i transparentniji proces donošenja odluka“, izjavila je Jasna Sekulović, voditeljica GIZ-ovog projekta.

Osim toga, tzv. efekat prelivanja najboljih regionalnih praksi dokazuje efikasnost uloženih napora i važnost regionalne razmjene znanja i saradnje u ovom sektoru, naročito i u pogledu EU integracija zemalja u regiji.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije