Energetska efikasnost

Treće parlamentarno slušanje odbora zaduženog za energetsku efikasnost u Skupštini Crne Gore

Trece parlamentarno slusanje Skupstina Crne Gore

Slika: www.skupstina.me

Objavljeno

09.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Po treći put zaredom od 2012. godine, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore je 7. marta održao parlamentarno slušanje o energetskoj efikasnosti.

Ovogodišnje slušanje je imalo za fokus implementaciju Zakona o efikasnom korištenju energije, a održano je u sklopu redovne sjednice Skupštinskog odbora.

Slušanju su također prisustvovali učesnici koji nisu članovi Skupštine, kao što su visoki dužnosnici iz Ministarstva ekonomije, predstavnici nevladinog sektora, Privredne komore, Saveza opština i njemačke organizacije za razvojnu saradnju – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ ).

Rasprava se bavila analizom trenutne situacije na polju energetske efikasnosti u Crnoj Gori, sa naglaskom na poteškoće zabilježene u primjeni Zakona o efikasnoj upotrebi energije. Naglasak je prvenstveno stavljen na probleme u sektoru energetske efikasnosti zgrada. Osnovni problemi o kojima je bilo riječi prvenstveno su nedostatak razvoja strateških planova, nepostojanje certifikata o energetskim svojstvima zgrada zbog nepostojanja nacionalnog softvera za procjenu i određivanje energetskog razreda zgrade, nedovoljni ili neodgovarajući ljudski kapaciteti i nedostatak kontinuirane finansijske podrške u ovoj oblasti. Sanja Rašović, koordinatorica Škole demokratskog rukovođenja iz Crne Gore, dodala je u izjavi za medije da se druga pitanja o kojima je bilo riječi tokom slušanja odnose na ispunjavanje obaveza od strane državnih organa, lokalnih vlasti i nadležnih regulatornih tijela.

Diskusija je također poslužila i za procjenu stepena ostvarenosti planiranih ciljeva u tom području, kao i uspješnosti aktivnosti preduzetih na podizanju svijesti o energetskoj efikasnosti, implementiranih kroz razne projekte.

Održavanje skupštinskih rasprava, od njihovog pokretanja u regiji Jugoistočne Evrope (JIE) 2012. godine, rezultat je napora uloženih kroz regionalnu inicijativu Javnog političkog dijaloga o održivom korištenju energije u JIE, koju provodi Mreža sedam političkih škola JIE uz podršku GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), i kroz finansijsku podršku njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Također, kao rezultat prekogranične razmjene najboljih praksi, u međuvremenu su uspješno održana i ponovljena slušanja u skupštinama drugih zemalja Jugoistočne Evrope, kao što su Kosovo*, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Makedonija (BJR). „Kontinuirana realizaciju ovakvih rasprava svjedoči o uspostavljanju tradicije u sektoru energetske efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi promovišući demokratskiji i transparentniji proces donošenja odluka“, izjavila je Jasna Sekulović, voditeljica GIZ-ovog projekta.

Osim toga, tzv. efekat prelivanja najboljih regionalnih praksi dokazuje efikasnost uloženih napora i važnost regionalne razmjene znanja i saradnje u ovom sektoru, naročito i u pogledu EU integracija zemalja u regiji.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

9. mart 2016. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

9. mart 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

9. mart 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

9. mart 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.