x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Treće parlamentarno slušanje odbora zaduženog za energetsku efikasnost u Skupštini Crne Gore

09.03.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: www.skupstina.me
Treće parlamentarno slušanje odbora zaduženog za energetsku efikasnost u Skupštini Crne Gore

Po treći put zaredom od 2012. godine, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore je 7. marta održao parlamentarno slušanje o energetskoj efikasnosti.

Ovogodišnje slušanje je imalo za fokus implementaciju Zakona o efikasnom korištenju energije, a održano je u sklopu redovne sjednice Skupštinskog odbora.

Slušanju su također prisustvovali učesnici koji nisu članovi Skupštine, kao što su visoki dužnosnici iz Ministarstva ekonomije, predstavnici nevladinog sektora, Privredne komore, Saveza opština i njemačke organizacije za razvojnu saradnju – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ ).

Rasprava se bavila analizom trenutne situacije na polju energetske efikasnosti u Crnoj Gori, sa naglaskom na poteškoće zabilježene u primjeni Zakona o efikasnoj upotrebi energije. Naglasak je prvenstveno stavljen na probleme u sektoru energetske efikasnosti zgrada. Osnovni problemi o kojima je bilo riječi prvenstveno su nedostatak razvoja strateških planova, nepostojanje certifikata o energetskim svojstvima zgrada zbog nepostojanja nacionalnog softvera za procjenu i određivanje energetskog razreda zgrade, nedovoljni ili neodgovarajući ljudski kapaciteti i nedostatak kontinuirane finansijske podrške u ovoj oblasti. Sanja Rašović, koordinatorica Škole demokratskog rukovođenja iz Crne Gore, dodala je u izjavi za medije da se druga pitanja o kojima je bilo riječi tokom slušanja odnose na ispunjavanje obaveza od strane državnih organa, lokalnih vlasti i nadležnih regulatornih tijela.

Diskusija je također poslužila i za procjenu stepena ostvarenosti planiranih ciljeva u tom području, kao i uspješnosti aktivnosti preduzetih na podizanju svijesti o energetskoj efikasnosti, implementiranih kroz razne projekte.

Održavanje skupštinskih rasprava, od njihovog pokretanja u regiji Jugoistočne Evrope (JIE) 2012. godine, rezultat je napora uloženih kroz regionalnu inicijativu Javnog političkog dijaloga o održivom korištenju energije u JIE, koju provodi Mreža sedam političkih škola JIE uz podršku GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), i kroz finansijsku podršku njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Također, kao rezultat prekogranične razmjene najboljih praksi, u međuvremenu su uspješno održana i ponovljena slušanja u skupštinama drugih zemalja Jugoistočne Evrope, kao što su Kosovo, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Makedonija (BJR). „Kontinuirana realizaciju ovakvih rasprava svjedoči o uspostavljanju tradicije u sektoru energetske efikasnosti u Jugoistočnoj Evropi promovišući demokratskiji i transparentniji proces donošenja odluka”, izjavila je Jasna Sekulović, voditeljica GIZ-ovog projekta.

Osim toga, tzv. efekat prelivanja najboljih regionalnih praksi dokazuje efikasnost uloženih napora i važnost regionalne razmjene znanja i saradnje u ovom sektoru, naročito i u pogledu EU integracija zemalja u regiji.

 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.