OIE

Traži se konsultant za pripremu aukcija za OIE na Kosovu*

Foto: JacLou DL/Pixabay

Objavljeno

16.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je poziv za dostavljanje izjava o zainteresovanosti za pružanje konsultantskih usluga kojima bi se podržala Vlada Kosova* u pripremi i sprovođenju konkurentnog programa za dodelu podrške proizvođačima energije iz obnovljivih izvora (OIE).

EBRD je prethodno sarađivao sa vlastima na Kosovu* na pripremi bankabilnog okvira za OIE, uključujući na ugovoru o otkupu električne energije, za energiju vetra.

O okviru je postignut dogovor 2019. i on se sada primenjuje na jedini vetropark na mreži, kao i na projekat vetroparka čiji je razvoj u toku. U julu 2019. godine, EBRD je primio zahtev od Ministarstva za ekonomski razvoj za pomoć u pripremi i sprovođenju konkurentskih postupaka za kapacitete obnovljivih izvora energije.

Od konsultanta se očekuje da analizira postojeće materijale u vezi sa razvojem OIE na Kosovu*, pripremi konkurentski postupak za dodelu podrške obnovljivim izvorima energije, pripremi dokumentaciju neophodnu za sprovođenje prvog tendera za OIE na Kosovu* i da pruži podršku vlastima pri sprovođenju tendera, navodi se na vebsajtu EBRD-a.

Rok za dostavljanje izjava o zainteresovanosti je 10. oktobar.

Očekuje se da ishod poziva bude sprovođenje aukcija za kapacitete vetroelektrana na Kosovu*.

Između ostalog, od konsultanta se očekuje da pruži sledeće usluge:

  1. Priprema detaljnog plana i jačanje opšteg pravnog i regulatornog okvira za sprovođenje konkurentnog postupka (tj. aukcija za OIE).
  2. Priprema dokumentacije za aukcije za solarne fotonaponske kapacitete i kapacitete vetroelektrana.
  3. Pružanje iscrpne tehničke, finansijske i pravne pomoći za sprovođenje jednog bloka aukcija.
  4. Priprema okvira za budući program konkurentnih postupaka.

Kao članica Energetske zajednice, Kosovo* se obavezalo da dostigne udeo OIE u ukupnoj finalnoj potrošnji energije od 25% do 2020. godine, u odnosu na sadašnjih 20%. Energetska strategija Kosova* postavlja ambiciozan cilj uvođenja 400 MW kapaciteta OIE u sistem do 2026. godine.

Postojeći kapaciteti se sastoje od oko 70 MW malih hidroelektrana (MHE) i vetroparka instalisane snage 32,4 MW na istoku Kosova*, koji je pušten u komercijalni rad u oktobru 2018. godine. U toku je razvoj projekta vetroparka snage 105 MW na severu Kosova*, za koji se očekuje da započne proizvodnju 2021. godine.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

16. septembar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. septembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

16. septembar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

16. septembar 2019. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine