x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Traži se konsultant za pripremu aukcija za OIE na Kosovu*

16.09.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: JacLou DL/Pixabay
Traži se konsultant za pripremu aukcija za OIE na Kosovu*

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je poziv za dostavljanje izjava o zainteresovanosti za pružanje konsultantskih usluga kojima bi se podržala Vlada Kosova* u pripremi i sprovođenju konkurentnog programa za dodelu podrške proizvođačima energije iz obnovljivih izvora (OIE).

EBRD je prethodno sarađivao sa vlastima na Kosovu* na pripremi bankabilnog okvira za OIE, uključujući na ugovoru o otkupu električne energije, za energiju vetra.

O okviru je postignut dogovor 2019. i on se sada primenjuje na jedini vetropark na mreži, kao i na projekat vetroparka čiji je razvoj u toku. U julu 2019. godine, EBRD je primio zahtev od Ministarstva za ekonomski razvoj za pomoć u pripremi i sprovođenju konkurentskih postupaka za kapacitete obnovljivih izvora energije.

Od konsultanta se očekuje da analizira postojeće materijale u vezi sa razvojem OIE na Kosovu*, pripremi konkurentski postupak za dodelu podrške obnovljivim izvorima energije, pripremi dokumentaciju neophodnu za sprovođenje prvog tendera za OIE na Kosovu* i da pruži podršku vlastima pri sprovođenju tendera, navodi se na vebsajtu EBRD-a.

Rok za dostavljanje izjava o zainteresovanosti je 10. oktobar.

Očekuje se da ishod poziva bude sprovođenje aukcija za kapacitete vetroelektrana na Kosovu*.

Između ostalog, od konsultanta se očekuje da pruži sledeće usluge:

  1. Priprema detaljnog plana i jačanje opšteg pravnog i regulatornog okvira za sprovođenje konkurentnog postupka (tj. aukcija za OIE).
  2. Priprema dokumentacije za aukcije za solarne fotonaponske kapacitete i kapacitete vetroelektrana.
  3. Pružanje iscrpne tehničke, finansijske i pravne pomoći za sprovođenje jednog bloka aukcija.
  4. Priprema okvira za budući program konkurentnih postupaka.

Kao članica Energetske zajednice, Kosovo* se obavezalo da dostigne udeo OIE u ukupnoj finalnoj potrošnji energije od 25% do 2020. godine, u odnosu na sadašnjih 20%. Energetska strategija Kosova* postavlja ambiciozan cilj uvođenja 400 MW kapaciteta OIE u sistem do 2026. godine.

Postojeći kapaciteti se sastoje od oko 70 MW malih hidroelektrana (MHE) i vetroparka instalisane snage 32,4 MW na istoku Kosova*, koji je pušten u komercijalni rad u oktobru 2018. godine. U toku je razvoj projekta vetroparka snage 105 MW na severu Kosova*, za koji se očekuje da započne proizvodnju 2021. godine.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.