Električna energija

Tranzicija teške industrije ka čistoj energiji

Tranzicija-teske-industrije-cistoj-energiji-Christian-Carraro-SolarEdge-Technologies

Foto: SolarEdge

Objavljeno

19.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Suočene sa pojačanim pritiskom vlada većine zemalja da se obavi dekarbonizacija i smelim rokovima za postepeno izbacivanje fosilnih goriva iz upotrebe, mnoge kompanije se pripremaju za masovan prelazak na čistu energiju. Kada je reč o tradicionalnoj teškoj industriji poput fabričke proizvodnje i logistike, promena je ogromna i može se činiti da je veoma kompleksan izazov pronaći način da se taj cilj postigne. Kristijan Kararo, generalni menadžer za Južnu Evropu u kompaniji SolarEdge Technologies, globalnom lideru u tehnologiji pametne energetike, ovde daje svoje viđenje ključnih pitanja koje proizvodne i logističke firme treba da razmotre na putu dostizanja svojih ciljeva za održivost, kao i poslovnih prilika koje to može da otvori.

U Evropi je oko tri stotine industrija – a mnoge su internacionalne – odredilo datume do kada treba da znatno smanji emisije ugljenika. Period je uglavnom od 2025. do 2035, a neki su se opredelili za 2050. godinu, zavisno od zemlje.

Kompanije su dale obećanja deoničarima i lokalnim zajednicama, a preuzete obaveze su postavile na svoje veb stranice. Iskreno opredeljenje da „daju svoj doprinos“ jeste jedan od ključnih faktora, ali na delovanje navode i podsticaji regionalnih energetskih kompanija za uvođenje energije iz obnovljivih izvora kao i predstojeći porezi na ugljenik za industrije koje ne spuste emisije na propisan nivo.

Za solar obično nije potrebno tražiti plansku dozvolu, a period povraćaja investicije postaje sve primamljiviji

Među kompanijama koje predvode promene ima teških industrija koje istorijski važe za velike zagađivače, poput nafte i gasa, hemijske industrije, logistike i masovne industrijske proizvodnje. Više od jedne decenije blisko sarađujem s kompanijama iz ovih grana privrede i pomažem im da pređu na zelenu energiju, konkretno solar.

Ovi operateri obično imaju velike prostore i po nekoliko desetina ari raspoložive površine na krovovima, a solarnim modulima na veoma očigledan način mogu da pokažu svoju posvećenost održivosti. Zbog fleksibilne prirode solara, obično nije potrebno tražiti plansku dozvolu, a zahvaljujući napretku solarne tehnologije i kolebljivih cena energenata, period povraćaja investicije (ROI) za solarne projekte postaje sve primamljiviji.

Tranzicija na solar može da bude težak zadatak

Organizacijama koje se nikada nisu bavile proizvodnjom struje prelazak na solar može da bude težak zadatak, a u svakom slučaju ima više činilaca koje treba uzeti u obzir. Na primer, propisana ograničenja veličine fotonaponskih sistema mogu da se razlikuju od države do države ili čak od oblasti do oblasti.

 Ima nerazumevanja vrednosti tranzicije u solar i kako da se ona najbolje primeni

Krovovi objekata koje kompanije koriste ponekad nisu pogodni ili zgrade mogu samo da se iznajmljuju, pa stav vlasnika o instaliranju bude problematičan. Vlasnici često ne žele da dozvole postavljanje solarnih sistema s periodom ROI manjim od ugovorenog vremena iznajmljivanja.

Proces donošenja odluka u velikim industrijskim korporacijama takođe često može biti kompleksan. Verovatno uključuje rukovodstvo na korporativnom nivou, investitore, regionalni menadžment, menadžere postrojenja, referente za procenu rizika, energetske menadžere i one zadužene za održivost i osiguranje, lokalne zvaničnike (među kojima i one zadužene za zaštitu od požara), a često i konsultante za rizik, osiguranje i energetiku.

Izazov je ovde i da se postigne da svi učesnici u postupku donošenja odluka razumeju koji je krajnji cilj i da mogu da sarađuju na njegovom postizanju.

Pre otpočinjanja tranzicije treba se pozabaviti mogućim preprekama

Kada se stvari unutar kompanije konačno poslože, sledeći korak je pronaći kompetentne partnere koji mogu da je sprovedu kroz tranziciju uz minimalan rizik. Verovatno će biti potrebno angažovati grupu kompanija, od konsultanata i izvođača za projektovanje, nabavku i izgradnju (EPC) do provajdera tehnologije, koji imaju ekspertizu zahvaljujući decenijama iskustva u montiranju solarnih sistema.

Ti provajderi mogu da budu ili lokalni ili globalni, zavisno od potreba kompanije, mada mnoge kompanije koje su prošle kroz tranziciju često zaključe da je učešće lokalnih partnera koji poznaju regulatorne i operativne uslove rada veoma važno.

Kompanije će većinu troškova morati da podmire unapred, u formi kapitalnih ulaganja

Na nedavnom sastanku sa velikom hemijskom kompanijom, upitali su me s podsmehom: „Ako je naše drvo oduvek bilo rodno, zašto bismo ga posekli i odgajili novo?!“. Time su se osvrnuli na svoje dugogodišnje oslanjanje na snabdevanje tradicionalnim energentima. Znali su odgovor na tu analogiju, ali ovo je primer šireg konsenzusa po industrijama da oko tranzicije u solar, koja jeste potrebna, ima nerazumevanja njene vrednosti i kako da se najbolje primeni.

Za prelazak na solar je neophodno dobro razumevanje svega što je potrebno kao i aktuelnih faktora rizika. Prvo treba razmotriti finansijski deo. Solar ima veoma privlačan ROI tokom celog životnog veka sistema, pa je mnogima od naših dugogodišnjih klijenata uštedeo milione.

Ipak, kompanije će većinu troškova morati da podmire unapred, u formi kapitalnih ulaganja – capex. Naredni korak je postupak postavljanja solarnih panela na zgrade i dostizanje predviđenog nivoa snabdevanja energijom, što je relativno jednostavna vežba i s malim rizikom.

Upravljanje rizikom i faktorima zaštite

Glavni faktori kod hemijskih, gasnih i naftnih te automobilskih kompanija tiču se zaštite i rizika. Ti činioci se tiču niza izvora od referenata za rizik i sigurnost preko upravnika (i vlasnika) zgrada, nižih institucija lokalne samouprave i institucija za zaštitu od požara do menadžera osiguranja u kompanijama.

Element osiguranja je sam po sebi kompleksa, jer uključuje osiguranje zgrade, solarnog sistema, poslovanja i od opšte odgovornosti.

Za prevazilaženje straha od rizika treba vremena, a neophodni su i odgovarajući eksperti koji će dati kredibilno mišljenje zasnovano na podacima i sprovesti potrebnu dubinsku analizu.

Uporedo sa sazrevanjem solarne industrije i povećanjem broja instaliranih sistema, stroži standardi zaštite i vezani propisi postaju standardni. Po tim standardima zaštite je često obavezno da, ukoliko je neophodno obaviti poslove održavanja na krovu ili u hitnim slučajevima, solarni inverter bude tako konstruisan da omogući smanjivanje jačine jednosmerne struje proizvedene u solarnim panelima na nivo bezbedan za dodir i to na određeno vreme.

Za prevazilaženje straha od rizika treba vremena, a neophodni su i odgovarajući eksperti koji će dati kredibilno mišljenje zasnovano na podacima i sprovesti potrebnu dubinsku analizu. Radimo s kompanijom Marsh LLC, u kojoj su eksperti na globalnom nivou za upravljanje rizikom i posredovanje zasnovano na faktoru osiguranja. Naše partnerstvo s jednom toliko mnogo poštovanom kompanijom s velikim iskustvom veoma ohrabruje preduzeća u kojima razmišljaju o ulaganju u solar.

Saradnja između industrija ima ključni značaj

Čim se uspešno završi instaliranje prvog PV sistema, vidimo da kompanije brzo pređu na sledeći i često tom prilikom upitaju: „Zašto ovo nismo uradili ranije?!“ Završetak svakog uspešnog solarnog projekta postaje model za sledeći, osim što mora da se prilagodi lokalnim uslovima.

Za svaku pojedinačnu industriju postoji jedinstveni niz izazova

Na primer, višak solarne energije se u nekim zemljama ne može isporučivati u mrežu. Međutim, mi možemo da pomognemo da se ugrade sistemi za skladištenje energije, pa se viškom energije može upravljati i ona može da se koristi tako da se još više smanji ovisnost od snabdevanja iz mreže.

Važno je uvideti da svaka industrija ima vlastit, jedinstven niz izazova koje takođe treba uzeti u obzir da bi odbacivanje fosilnih goriva teklo glatko. Jedan od načina kako mi to radimo jeste da okupljamo različite kompanije iz iste industrije, na primer hemijske, da razgovaramo o njihovim potrebama i nedoumicama.

To nam pomaže da bolje razumemo specifične potrebe svake industrije i da ih najbolje vodimo kroz korake potrebne za efektnu tranziciju. Iznenadili biste se nivoom saradnje kojeg ove često konkurentske kompanije mogu da postignu u potrazi za najboljim održivim energetskim rešenjem za napajanje svojih poslovnih sistema.

Prelazak u svetliju budućnost

COP27 je svakako skrenuo pažnju na potrebu za ubrzavanjem promena, samo što je u stvarnosti tempo sporiji nego što bi većina nas htela. U domenu teške industrije, za uvođenje solarne energije je potrebno na više nivoa izmeniti mentalitet.

Na primer, neophodna je jača saradnja među različitim sektorima i raspodela odgovornosti. Neophodno je i da zainteresovane strane prevaziđu razmišljanje o smanjenju rizika vezanih za početno kapitalno ulaganje i prepoznaju mogućnosti za jačanje istrajnosti poslovanja u pogledu budućih neprilika, a posebno pri nestabilnosti cena energenata kakvu smo nedavno videli u mnogim zemljama.

Razgovarao sam s mnogim kompanijama koje solar sada posmatraju kao vrednu aktivu koja ne samo što doprinosi ispunjavanju korporacijskih ciljeva za održivost, nego mogu i da uspostave tok prihoda. Kada ovo odjednom klikne i mentalitet se izmeni, to je zaista jedan magičan prizor.

Za više informacija posetite vebsajt kompanije SolarEdge.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

19. april 2023. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

19. april 2023. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

19. april 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

19. april 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta