OIE

TotalEnergies će snabdevati Saint-Gobain zelenom energijom po novom PPA ugovoru

TotalEnergies snabdevati Saint-Gobain zelenom energijom PPA

Foto: TotalEnergies

Objavljeno

09.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

TotalEnergies će objekte kompanije Saint-Gobain u Francuskoj snabdevati strujom iz obnovljivih izvora. Njihov petogodišnji ugovor o otkupu električne energije (PPA) za ukupno 875 gigavat-sati stupa na snagu u januaru.

TotalEnergies je saopštio da će za Saint-Gobain obezbediti snabdevanje baznom električnom energijom iz svojih vetroelektrana i solarnih parkova na severoistoku i jugu Francuske i doline Loare. Celokupna količina od 875 gigavat-sati biće pokrivena garancijama porekla, stoji u objavi.

Njihov ugovor o otkupu električne energije (PPA) na pet godina usledio je nakon što su ove dve kompanije prošlog juna dogovorile kupoprodaju biometana iz pogona BioBéarn u vlasništvu energetskog giganta. Biometan je prečišćeni biogas i identičnog je kvaliteta kao fosilni-prirodni gas.

Rešenja skrojena po specifičnim potrebama kompanije Saint-Gobain, drugih klijenata

Novi ugovor je znak zajedničke posvećenosti uklanjanju ugljenika iz francuske industrije, po rečima potpredsednice TotalEnergiesa za fleksibilnu struju i integraciju Sofi Ševalije.

On takođe pokazuje sposobnost ove kompanije da ponudi rešenja koja zadovoljavaju klijentove potrebe, uz obezbeđivanje potvrde porekla isporučene zelene električne energije, dodala je. TotalEnergies u Francuskoj ima proizvodni portfelj elektrana na obnovljive izvore od dva gigavata, podsetila je Ševalije.

„Saint-Gobain je posvećen cilju da najkasnije 2050. obori neto emisije ugljenika na nulu. Za ispunjavanje ove ambicije je potrebno da dekarbonizujemo svoj proizvodni proces. Ovaj ugovor potpisan sa TotalEnergiesom omogućava grupi da načini još jedan korak ka ovom cilju, putem pouzdanog i stalnog snabdevanja naših industrijskih lokacija obnovljivom električnom energijom. Zahvaljujući ovom PPA ugovoru i ostalima koje je grupa potpisala, u Francuskoj će 30 odsto električne energije najkasnije 2027. biti iz obnovljivih izvora“, objasnio je direktor za kupovinu energenata grupacije Saint-Gobain Svarup Srinat.

TotalEnergies produžuje spisak korporativnih PPA klijenata

PPA sporazum kompanije TotalEnergies sa francuskim proizvođačem građevinskog materijala, koji u tom sektoru takođe pruža usluge, usledio je posle sličnih ugovora koje je potpisala sa kompanijama Air Liquide, Amazon, LyondellBasell, Merck, Microsoft, Orange i Sasol.

U sklopu svoje ambicije da do 2050. dostigne neto nulu, TotalEnergies kombinuje energiju iz obnovljivih izvora – vetroelektrana na kopnu i moru i solarnih parkova – sa fleksibilnim energetskim sistemima, konkretno kombinovanim iliti gasno-parnim gasnim turbinama (CCGT) i postrojenjima za skladištenje energije, kako bi svojim kupcima isporučivao čistu i konstantnu struju. Kompanijin bruto kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora popeo se polovinom ove godine na 24 gigavata.

Saopštila je da namerava da 2025. dostigne 35 gigavata, a da najkasnije 2030. proizvodi više od neto stotinu teravat-sati električne energije. TotalEnergies, jedna od najvećih naftnih i gasnih kompanija na svetu, poslednjih godina sve više ulaže u zelenu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

TotalEnergies snabdevati Saint-Gobain zelenom energijom PPA

TotalEnergies će snabdevati Saint-Gobain zelenom energijom po novom PPA ugovoru

9. oktobar 2024. - TotalEnergies će objekte kompanije Saint-Gobain u Francuskoj pet godina snabdevati strujom iz obnovljivih izvora

eles siemens energy memorandum mervar presern slovenija

ELES i Siemens Energy sklopili strateško partnerstvo za razvoj digitalnih tehnologija za elektromreže

9. oktobar 2024. - ELES i Simens Energy će sarađivati na razvoju naprednih digitalnih tehnologija i održivih rešenja za međunarodni sektor električne energije

hrvatska leto struja uvoz soalr potrosnja izvestaj oieh

Hrvatska tokom leta uvezla struju za 135 miliona evra

9. oktobar 2024. - Trošak je mogao biti izbegnut proizvodnjom iz solarnih elektrana snage oko 2.700 MW, što je snaga projekata za zelenu energiju koji čekaju na realizaciju

gen vetropark senj virtuelna elektrana norinco

Najveći vetropark u Hrvatskoj postao deo virtuelne elektrane slovenačke firme GEN-I

9. oktobar 2024. - Firma iz Slovenije je sada jedan od najvećih agregatora u Hrvatskoj koji pruža sistemske usluge Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava