Energetska kriza

Timmermans: Rizik od sukoba i razdora u Evropi zbog energetske krize

Foto: Anthony Dehez / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

14.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans ističe da je potreban kratkoročni povratak fosilnim gorivima da bi se sprečila opasnost od građanskih nemira. Evropa je u opasnosti da ove zime pretrpi veliku štetu od veoma jakih sukoba i razdora koji su mogući zbog visokih cena energenata, upozorio je taj visoki zvaničnik Evropske unije.

Frans Timmermans, prvi i izvršni potpredsednik Evropske komisije, zadužen za Evropski zeleni dogovor, rekao je u intervjuu za Guardian da bi Evropska unija zbog krize zbog rata u Ukrajini trebalo da se kratkoročno ponovo okrene fosilnim gorivima kako bi sprečila opasnost od građanskih nemira.

Timmermans, koji je zadužen za zeleni dogovor EU i predvodi taj blok država u međunarodnim klimatskim pregovorima, insistira da je kratkoročni povratak fosilnim gorivima kompatibilan sa ograničavanjem porasta globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa sa predindustrijskih nivoa.

„Ukoliko naše društvo sklizne u veoma, veoma jake sukobe i razdor zbog toga što nema energenata, sigurno nećemo ostvariti svoje [klimatske] ciljeve. Mi svakako nećemo stići tamo gde treba ako nedostatak energenata dovede do snažnih poremećaja u našim društvima, i moramo se pobrinuti da se ljudi naredne zime ne smrzavaju“, kaže prvi potpresednik Evropske komisije.

Energetika ima prioritet nad klimatskom krizom

Opasnost od nemira na zimu mora imati prednost nad klimatskom krizom, istakao je Timmermans i dodao da je njegov cilj da najkasnije do 1. novembra uveri javnost u EU da kriza neće uticati na grejanje u domaćinstvima.

Opasnost od nemira na zimu mora imati prednost nad klimatskom krizom

„Kada bismo u ovom trenutku saopštili da ugalj prosto više ne može da se koristi, naš nastup u nekim našim državama članicama ne bi bio baš ubedljiv i doprineli bismo daljem jačanju tenzija u našem društvu“, rekao je Timmermans.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

14. jul 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

14. jul 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

14. jul 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

14. jul 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije