Energetska kriza

Timmermans: Rizik od sukoba i razdora u Evropi zbog energetske krize

Foto: Anthony Dehez / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

14.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans ističe da je potreban kratkoročni povratak fosilnim gorivima da bi se sprečila opasnost od građanskih nemira. Evropa je u opasnosti da ove zime pretrpi veliku štetu od veoma jakih sukoba i razdora koji su mogući zbog visokih cena energenata, upozorio je taj visoki zvaničnik Evropske unije.

Frans Timmermans, prvi i izvršni potpredsednik Evropske komisije, zadužen za Evropski zeleni dogovor, rekao je u intervjuu za Guardian da bi Evropska unija zbog krize zbog rata u Ukrajini trebalo da se kratkoročno ponovo okrene fosilnim gorivima kako bi sprečila opasnost od građanskih nemira.

Timmermans, koji je zadužen za zeleni dogovor EU i predvodi taj blok država u međunarodnim klimatskim pregovorima, insistira da je kratkoročni povratak fosilnim gorivima kompatibilan sa ograničavanjem porasta globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa sa predindustrijskih nivoa.

„Ukoliko naše društvo sklizne u veoma, veoma jake sukobe i razdor zbog toga što nema energenata, sigurno nećemo ostvariti svoje [klimatske] ciljeve. Mi svakako nećemo stići tamo gde treba ako nedostatak energenata dovede do snažnih poremećaja u našim društvima, i moramo se pobrinuti da se ljudi naredne zime ne smrzavaju“, kaže prvi potpresednik Evropske komisije.

Energetika ima prioritet nad klimatskom krizom

Opasnost od nemira na zimu mora imati prednost nad klimatskom krizom, istakao je Timmermans i dodao da je njegov cilj da najkasnije do 1. novembra uveri javnost u EU da kriza neće uticati na grejanje u domaćinstvima.

Opasnost od nemira na zimu mora imati prednost nad klimatskom krizom

„Kada bismo u ovom trenutku saopštili da ugalj prosto više ne može da se koristi, naš nastup u nekim našim državama članicama ne bi bio baš ubedljiv i doprineli bismo daljem jačanju tenzija u našem društvu“, rekao je Timmermans.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Borelj: EU nastoji da izbegne zavisnost od Kine, kao što je bila zavisna od ruskog gasa

Borelj: EU nastoji da izbegne da bude zavisna od Kine kao što je bila od ruskog gasa

14. jul 2022. - Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je da bi litijum mogao da Latinsku Ameriku pretvori u „novi Persijski zaliv“

Od 1. maja novo poskupljenje cena struje i gasa

Prvog maja u Srbiji ponovo poskupljuju struja i gas

14. jul 2022. - Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da će cena struje 1. maja porasti za osam, a cena gasa za devet odsto.

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

14. jul 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna

EU-predlozila-promenu-uredjenja-trzista-elektricne-energije

EU predložila promenu uređenja tržišta električne energije

14. jul 2022. - Revizija ustrojstva tržišta električne energije ima za cilj da pomeri fokus sa kratkoročnih tržišta, podstakne elektrifikaciju i izgradnju elektrana na obnovljive izvore te da se zaštite potrošači