Energetska kriza

Timmermans: Rizik od sukoba i razdora u Evropi zbog energetske krize

Foto: Anthony Dehez / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

14.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans ističe da je potreban kratkoročni povratak fosilnim gorivima da bi se sprečila opasnost od građanskih nemira. Evropa je u opasnosti da ove zime pretrpi veliku štetu od veoma jakih sukoba i razdora koji su mogući zbog visokih cena energenata, upozorio je taj visoki zvaničnik Evropske unije.

Frans Timmermans, prvi i izvršni potpredsednik Evropske komisije, zadužen za Evropski zeleni dogovor, rekao je u intervjuu za Guardian da bi Evropska unija zbog krize zbog rata u Ukrajini trebalo da se kratkoročno ponovo okrene fosilnim gorivima kako bi sprečila opasnost od građanskih nemira.

Timmermans, koji je zadužen za zeleni dogovor EU i predvodi taj blok država u međunarodnim klimatskim pregovorima, insistira da je kratkoročni povratak fosilnim gorivima kompatibilan sa ograničavanjem porasta globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa sa predindustrijskih nivoa.

„Ukoliko naše društvo sklizne u veoma, veoma jake sukobe i razdor zbog toga što nema energenata, sigurno nećemo ostvariti svoje [klimatske] ciljeve. Mi svakako nećemo stići tamo gde treba ako nedostatak energenata dovede do snažnih poremećaja u našim društvima, i moramo se pobrinuti da se ljudi naredne zime ne smrzavaju“, kaže prvi potpresednik Evropske komisije.

Energetika ima prioritet nad klimatskom krizom

Opasnost od nemira na zimu mora imati prednost nad klimatskom krizom, istakao je Timmermans i dodao da je njegov cilj da najkasnije do 1. novembra uveri javnost u EU da kriza neće uticati na grejanje u domaćinstvima.

Opasnost od nemira na zimu mora imati prednost nad klimatskom krizom

„Kada bismo u ovom trenutku saopštili da ugalj prosto više ne može da se koristi, naš nastup u nekim našim državama članicama ne bi bio baš ubedljiv i doprineli bismo daljem jačanju tenzija u našem društvu“, rekao je Timmermans.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

grossi-iaea-nuklearna-katastrofa-ukrajina

Grossi: Veoma realan rizik od nuklearne katastrofe u Ukrajini

09 августа 2022 - Direktor IAEA upozorio je da postoji “veoma realan rizik od nuklearne katastrofe” zbog granatiranja nuklearke Zaporožje u Ukrajini