OIE

Tesla i SolarCity predstavili solarni krov

solarni krov kuce tesla motors

Slika: Tesla Motors/SolarCity

Objavljeno

16.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije Tesla Motors Inc. i SolarCity krajem oktobra su predstavile zajednički projekat „Solarni krov“ (Solar Roof) i novu verziju velike kućne baterije Powerwall 2. Brzina kojom Elom Mask razvija tehnologije za proizvodnju i skladištenje električne energije iz energiju sunca, čini sve izvesnijom i bližom budućnost u kojoj bi svako domaćinstvo moglo da postane energetski nezavisno.

Solarni krov čine fotonaponske ćelije ugrađene u crepove od kaljenog stakla koje se neprimetno uklapaju u arhitektonsko rešenje kako ne bi ružile krov. Elon Mask (Elon Musk), osnivač kompanija Tesla Motors Inc., SolarCity i Space Exploration Tehnologies (SpaceX), tvrdi da je za usvajanje novih tehnologija potrebno da one budu i korisne i privlačne.

„Cilj je da imamo solarne krovove koji su lepši od običnih krovova, proizvode električnu energiju, traju duže, imaju bolju izolaciju i čija instalacija košta manje nego običan krov kada se svemu doda i račun za električnu energiju,“ objasnio je Mask na predstavljanju projekta u Los Anđelesu.

Ovakav Solarni krov predstavlja novi energetski sistem koji objedinjuje proizvodnju energije, njeno skladištenje i korišćenje, kako u kući, tako i u pokretu (u automobilima firme Tesla Motors). Kao jedan od motiva za proizvodnju solarnog krova Mask navodi izuzetno povećanje količine ugljen-dioksida (CO2) u vazduhu, koje je prešlo sve do sada izmerene emisije.

Funkcionalnost i dizajn 

Uz slogan „Lepa, dostupna, integrisana“ (kuća, prim. aut.), predstavljeno je nekoliko vrsta crepa sa ugrađenim solarnim ćelijama. Iako Maskov solarni krov proizvodi električnu energiju po istom principu kao i solarne ploče, razlika u dizajnu je vidljiva. Na crepove od kaljenog stakla sa ugrađenom fotonaponskom ćelijom postavlja se folija odgovarajuće boje. Tokom postavljanja krovnog pokrivača, povezivanjem ćelija u module gradi se solarna ploča.

Na primeru toskanskog crepa, koji ima karakterističnu boju zemljane cigle, može se videti koliko se računa vodilo o tome da solarni krov bude sličan uobičajenim krovnim pokrivačima. Iz ugla posmatrača na ulici, krov izgleda kao tamniji talasasti crep, ali ako se gleda pod uglom od 90°, otkrivaju se položaj i veličina ćelije, koja je kod toskanskog crepa znatno veća u odnosu na druge vrste.

solar-roof-anatomy_730
Slika 1: anatomija solarnog krova

Ovakva tehnologija primenjivana je i ranije, ali je sada posebna pažnja posvećena dizajnu i daljoj integraciji sa akumulatorima. Očekuje da će u nekoliko narednih godina čak 45 miliona kuća u SAD-u imati nove solarne krovove.

Velika zidna baterija

Powerwall 2 je nova verzija „zidne baterije“ koja može da tokom dana obezbedi električnu energiju za osvetljenje i rad aparata u kući sa četiri spavaće sobe. Powerwall je litijum-jonska baterija. Baterija kapaciteta 14 kilovat-sati (kWh) prodaje se za 5.500 američkih dolara, dok je cena za bateriju kapaciteta 6,4 kWh 3.500 dolara.

„Ukoliko na kući imate solarni krov, imaćete električnu energiju zauvek,“ tvrdi Elon Mask.

Ipak, za potrebe većih potrošača energije, poput bojlera za toplu vodu, šporeta i grejanja, „solarno domaćinstvo“ i dalje mora da se osloni na električnu energiju iz elektromreže.

tesla_powerwall_730

Slika 2: Tesla zidna baterija

Superpunjač (Supercharger) je uređaj koji je posebno prilagođen za brže punjenje litijum-jonskih baterija. Prema Teslinoj specifikaciji Supercharger za 40 minuta praznu bateriju napuni do 80%, dok je za punjenje do 100% potrebno dodatnih 35 minuta.

Tesla Motors proizvodi i Powerpack, akumulator većeg kapaciteta koji se može povezati na elektromrežu. Sa Powerpack akumulatorima kapaciteta 210 kWh, Tesla Motors je počeo da dobija poslove na obezbeđivanju rezervnog napajanja u manjim gradovima. U gradu Edisonu u Kaliforniji, gde je električna energija skupa čak i za američke standarde, dogovorena je izgradnja postrojenja za proizvodnju i skladištenje kapaciteta 80 megavat-sati (MWh). Na havajskom ostrvu Kaua’i, gde je električna energija još skuplja jer se proizvodi korišćenjem dizel goriva, ugovorena je izgradnja objekta kapaciteta 52 MWh.

S druge strane, SolarCity je tokom poslednjih godina po instalisanoj snazi ugrađenih krovnih solarnih panela prevazišao ukupnu snagu od 6,000 MW.

Prvi zajednički veliki posao ove dve firme bilo je prekrivanje Tesline fabrike Gigafactory solarnim pločama. Gigafactory, zamišljena kao velika fabrika litijum-jonskih baterija vredna 5 milijardi dolara, zajednički je projekat Tesla Motors i japanske korporacije Panasonic. Velika fabrika baterija, izgrađena u osunčanoj pustinji Nevade, proizvodiće oko 30% električne energije koju utroši, dajući primer kako treba da izgleda budućnost proizvodnje u jednoj fabrici.

tesla-gigafactory_730

Slika 3: Tesla Gigafactory u Nevadi, SAD

Ozbiljni planovi za budućnost 

Tesla Motors Inc. u automobilskoj industriji već ispisuje stranice istorije, proizvodnjom automobila koji koriste posebno dizajnirane litijum-jonske baterije i pogon na sva četiri točka. Automobili su, od početnog trkačkog modela Roadster, vremenom postali udobniji, luksuzniji, ali i dostupniji. Model 3, predstavljen u aprilu 2016. godine, limuzina je sa početnom cenom od 35.000 američkih dolara, što je najniža cena za jedno električno vozilo (EV). Reč je automobilu koji ima izuzetno ubrzanje (2.8 sec do 100km/h) i može da pređe čak 320 kilometara bez dopune baterije. S druge strane, Model S i dalje ostaje skupa „igračka za bogatije“ s cenom od 75.000 dolara do čak 175.000 dolara.

Prezentacija u holivudskom filmskom gradu bila je novi pokušaj da se investitorima pokaže da kompanija ima ozbiljne planove za budućnost.Tesla Motors najavio je da će kupiti SolarCity za 2,6 milijardi dolara, a deoničari bi trebalo da se izjasne o ovoj transakciji na skupu zakazanom za 17. novembar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

16. novembar 2016. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

16. novembar 2016. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

16. novembar 2016. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

16. novembar 2016. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije