Životna sredina

Termoelektrana Ugljevik 3 i dalje ne ispunjava ekološke standarde

Termoelektrana Ugljevik 3 i dalje ne ispunjava ekoloske standarde

Photo: ers.ba

Objavljeno

23.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice prešao je na drugi korak u postupku rešavanja spora protiv Bosne i Hercegovine zbog njene neusaglašenosti sa zahtevima Direktive o proceni uticaja na životnu sredinu, a u vezi sa termoelektranom Ugljevik 3.

U svom obrazloženom mišljenju, Sekretarijat je zadržao stav da procedura procene uticaja na životnu sredinu, koji bi imala planirana termoelektrana Ugljevik 3 u Republici Srpskoj, nije obavljena u skladu sa onim što predviđa acquis za zaštitu životnu sredinu Energetske zajednice.

„Postupak izdavanja dozvola nije uspeo da u potpunosti odgovori na sve direktne i indirektne uticaje projekta, kao i na njegov mogući prekogranični uticaj, kako to zahteva Direktiva o proceni uticaja na životnu sredinu. Objašnjenja koja su data u dva odgovora vlasti Bosne i Hercegovine nisu bila dovoljna da bi se otklonila zabrinutost koja je iskazana u uvodnom dopisu Sekretarijata“, navodi se u obrazloženom mišljenju.

Obrazloženo mišljenje je drugi korak u postupku za rešavanje sporova koji je pokrenuo Sekretarijat u skladu sa članom 90 Ugovora o Energetskoj zajednici.

Od Bosne i Hercegovine je zatraženo da otkloni razloge nepoštovanja propisa u roku od dva mjeseca.

U zavisnosti od odgovora članice, Sekretarijat može da podnese slučaj Ministarskom savetu kako bi doneo odluku o usklađenosti Bosne i Hercegovine sa propisima Energetske zajednice.

U obrazloženom zahtevu, Sekretarijat traži odluku Saveta o neispunjavanju obaveze članice iz Ugovora o energetskoj zajednici. Pre donošenja odluke, Savetodavni komitet mora da da mišljenje o obrazloženom zahtevu Sekretarijata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski