x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Termoelektrana Ugljevik 3 i dalje ne ispunjava ekološke standarde

23.03.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: ers.ba
Termoelektrana Ugljevik 3 i dalje ne ispunjava ekološke standarde

Sekretarijat Energetske zajednice prešao je na drugi korak u postupku rešavanja spora protiv Bosne i Hercegovine zbog njene neusaglašenosti sa zahtevima Direktive o proceni uticaja na životnu sredinu, a u vezi sa termoelektranom Ugljevik 3.

U svom obrazloženom mišljenju, Sekretarijat je zadržao stav da procedura procene uticaja na životnu sredinu, koji bi imala planirana termoelektrana Ugljevik 3 u Republici Srpskoj, nije obavljena u skladu sa onim što predviđa acquis za zaštitu životnu sredinu Energetske zajednice.

“Postupak izdavanja dozvola nije uspeo da u potpunosti odgovori na sve direktne i indirektne uticaje projekta, kao i na njegov mogući prekogranični uticaj, kako to zahteva Direktiva o proceni uticaja na životnu sredinu. Objašnjenja koja su data u dva odgovora vlasti Bosne i Hercegovine nisu bila dovoljna da bi se otklonila zabrinutost koja je iskazana u uvodnom dopisu Sekretarijata”, navodi se u obrazloženom mišljenju.

Obrazloženo mišljenje je drugi korak u postupku za rešavanje sporova koji je pokrenuo Sekretarijat u skladu sa članom 90 Ugovora o Energetskoj zajednici.

Od Bosne i Hercegovine je zatraženo da otkloni razloge nepoštovanja propisa u roku od dva mjeseca.

U zavisnosti od odgovora članice, Sekretarijat može da podnese slučaj Ministarskom savetu kako bi doneo odluku o usklađenosti Bosne i Hercegovine sa propisima Energetske zajednice.

U obrazloženom zahtevu, Sekretarijat traži odluku Saveta o neispunjavanju obaveze članice iz Ugovora o energetskoj zajednici. Pre donošenja odluke, Savetodavni komitet mora da da mišljenje o obrazloženom zahtevu Sekretarijata.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.