Životna sredina

Termoelektrana Ugljevik 3 i dalje ne ispunjava ekološke standarde

Termoelektrana Ugljevik 3 i dalje ne ispunjava ekoloske standarde

Photo: ers.ba

Objavljeno

23.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice prešao je na drugi korak u postupku rešavanja spora protiv Bosne i Hercegovine zbog njene neusaglašenosti sa zahtevima Direktive o proceni uticaja na životnu sredinu, a u vezi sa termoelektranom Ugljevik 3.

U svom obrazloženom mišljenju, Sekretarijat je zadržao stav da procedura procene uticaja na životnu sredinu, koji bi imala planirana termoelektrana Ugljevik 3 u Republici Srpskoj, nije obavljena u skladu sa onim što predviđa acquis za zaštitu životnu sredinu Energetske zajednice.

„Postupak izdavanja dozvola nije uspeo da u potpunosti odgovori na sve direktne i indirektne uticaje projekta, kao i na njegov mogući prekogranični uticaj, kako to zahteva Direktiva o proceni uticaja na životnu sredinu. Objašnjenja koja su data u dva odgovora vlasti Bosne i Hercegovine nisu bila dovoljna da bi se otklonila zabrinutost koja je iskazana u uvodnom dopisu Sekretarijata“, navodi se u obrazloženom mišljenju.

Obrazloženo mišljenje je drugi korak u postupku za rešavanje sporova koji je pokrenuo Sekretarijat u skladu sa članom 90 Ugovora o Energetskoj zajednici.

Od Bosne i Hercegovine je zatraženo da otkloni razloge nepoštovanja propisa u roku od dva mjeseca.

U zavisnosti od odgovora članice, Sekretarijat može da podnese slučaj Ministarskom savetu kako bi doneo odluku o usklađenosti Bosne i Hercegovine sa propisima Energetske zajednice.

U obrazloženom zahtevu, Sekretarijat traži odluku Saveta o neispunjavanju obaveze članice iz Ugovora o energetskoj zajednici. Pre donošenja odluke, Savetodavni komitet mora da da mišljenje o obrazloženom zahtevu Sekretarijata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

23. mart 2018. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

23. mart 2018. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

23. mart 2018. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

23. mart 2018. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena