Životna sredina

Termoelektrana Ugljevik 3 i dalje ne ispunjava ekološke standarde

Termoelektrana Ugljevik 3 i dalje ne ispunjava ekoloske standarde

Photo: ers.ba

Objavljeno

23.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice prešao je na drugi korak u postupku rešavanja spora protiv Bosne i Hercegovine zbog njene neusaglašenosti sa zahtevima Direktive o proceni uticaja na životnu sredinu, a u vezi sa termoelektranom Ugljevik 3.

U svom obrazloženom mišljenju, Sekretarijat je zadržao stav da procedura procene uticaja na životnu sredinu, koji bi imala planirana termoelektrana Ugljevik 3 u Republici Srpskoj, nije obavljena u skladu sa onim što predviđa acquis za zaštitu životnu sredinu Energetske zajednice.

„Postupak izdavanja dozvola nije uspeo da u potpunosti odgovori na sve direktne i indirektne uticaje projekta, kao i na njegov mogući prekogranični uticaj, kako to zahteva Direktiva o proceni uticaja na životnu sredinu. Objašnjenja koja su data u dva odgovora vlasti Bosne i Hercegovine nisu bila dovoljna da bi se otklonila zabrinutost koja je iskazana u uvodnom dopisu Sekretarijata“, navodi se u obrazloženom mišljenju.

Obrazloženo mišljenje je drugi korak u postupku za rešavanje sporova koji je pokrenuo Sekretarijat u skladu sa članom 90 Ugovora o Energetskoj zajednici.

Od Bosne i Hercegovine je zatraženo da otkloni razloge nepoštovanja propisa u roku od dva mjeseca.

U zavisnosti od odgovora članice, Sekretarijat može da podnese slučaj Ministarskom savetu kako bi doneo odluku o usklađenosti Bosne i Hercegovine sa propisima Energetske zajednice.

U obrazloženom zahtevu, Sekretarijat traži odluku Saveta o neispunjavanju obaveze članice iz Ugovora o energetskoj zajednici. Pre donošenja odluke, Savetodavni komitet mora da da mišljenje o obrazloženom zahtevu Sekretarijata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Struja na 0!

01 децембра 2021 - Ne to. 0! Struja na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom