Životna sredina

Termoelektrana Ugljevik 3 i dalje ne ispunjava ekološke standarde

Termoelektrana Ugljevik 3 i dalje ne ispunjava ekoloske standarde

Photo: ers.ba

Objavljeno

23.03.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice prešao je na drugi korak u postupku rešavanja spora protiv Bosne i Hercegovine zbog njene neusaglašenosti sa zahtevima Direktive o proceni uticaja na životnu sredinu, a u vezi sa termoelektranom Ugljevik 3.

U svom obrazloženom mišljenju, Sekretarijat je zadržao stav da procedura procene uticaja na životnu sredinu, koji bi imala planirana termoelektrana Ugljevik 3 u Republici Srpskoj, nije obavljena u skladu sa onim što predviđa acquis za zaštitu životnu sredinu Energetske zajednice.

„Postupak izdavanja dozvola nije uspeo da u potpunosti odgovori na sve direktne i indirektne uticaje projekta, kao i na njegov mogući prekogranični uticaj, kako to zahteva Direktiva o proceni uticaja na životnu sredinu. Objašnjenja koja su data u dva odgovora vlasti Bosne i Hercegovine nisu bila dovoljna da bi se otklonila zabrinutost koja je iskazana u uvodnom dopisu Sekretarijata“, navodi se u obrazloženom mišljenju.

Obrazloženo mišljenje je drugi korak u postupku za rešavanje sporova koji je pokrenuo Sekretarijat u skladu sa članom 90 Ugovora o Energetskoj zajednici.

Od Bosne i Hercegovine je zatraženo da otkloni razloge nepoštovanja propisa u roku od dva mjeseca.

U zavisnosti od odgovora članice, Sekretarijat može da podnese slučaj Ministarskom savetu kako bi doneo odluku o usklađenosti Bosne i Hercegovine sa propisima Energetske zajednice.

U obrazloženom zahtevu, Sekretarijat traži odluku Saveta o neispunjavanju obaveze članice iz Ugovora o energetskoj zajednici. Pre donošenja odluke, Savetodavni komitet mora da da mišljenje o obrazloženom zahtevu Sekretarijata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

23. mart 2018. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

23. mart 2018. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

23. mart 2018. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

23. mart 2018. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika