Električna energija

Termoelektrana „Tuzla“ od 1996. godine u ekološke projekte uložila 125 miliona evra

Termoelektrana Tuzla od 1996. godine u ekoloske projekte ulozila 125 miliona evra

Photo: EPBiH

Objavljeno

15.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana (TE) “Tuzla” u ekološke projekte od od 1996. do danas uložila je 250 miliona konvertibilnih maraka (125 miliona evra). Ukupna ulaganja TE u protekloj godini bila su 8,6 miliona konvertibilnih maraka, od čega 2,1 milion za ekološke projekte, što je skoro četvrtina.

„ Direktni efekti zamene elektrofiltera, ugradnje pneumatskog transporta pepela, sanacije rashladnih tornjeva, zatvaranja povratnih voda sa deponija šljake i drugih investicija su smanjenje emisija čvrstih čestica 78 odsto u 2017. u odnosu na 2010. godinu  i smanjenje zagađenja vode 97 odsto u odnosu na 2014. godinu”,  izjavio je Izet Džananović, direktor TE “Tuzla”.

On je istakao da je urađena Studija o proceni uticaja na okolinu za izgradnju objekta odsumporavanja dimnih gasova blokova 5 i 6, i da je trenutno analizira Federalno ministarstvo životne sredine i turizma.

“Strateški cilj “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” (EPBiH) je izgradnja bloka 7, koji će zameniti blokove 3 i 4,  i koji će za razliku od ovih blokova biti tehnloški napredniji i ekološki prihvatljiviji”, istakao je on.

Džananović je rekao da se u narednom periodu planira izrada analize uticaja na kvalitet vazduha u tuzlanskoj kotlini s podacima o pojedinačnom učešću emitera u zagađenju vazduha. Analizu će uraditi Prirodno- matematički fakultet “Univerziteta Tuzla”.

Ispunjavajući zakonima propisane obaveze, TE “Tuzla” je u protekloj godini, za naknade za zaštitu voda, korišćenje opšte korisnih funkcija šuma, zagađenje vazduha i kroz usmeravanje dela prihoda ostvarenog radom TE, Fondu za zaštitu okoline Federacije BiH, Tuzlanskom kantonu i Gradu Tuzla, uplatila 8,3 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Od  stupanja na snagu zakona, kojima su regulisane navedene naknade, do 2017. godine, uplaćano je 59 miliona KM.

TE “Tuzla” je u 2017. godini proizvela 3.472.267 MWh električne energije i 115.665 MWh toplotne energije i tehnološke pare, uz utrošak 3,8 miliona tona uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica