Električna energija

Termoelektrana „Tuzla“ od 1996. godine u ekološke projekte uložila 125 miliona evra

Termoelektrana Tuzla od 1996. godine u ekoloske projekte ulozila 125 miliona evra

Photo: EPBiH

Objavljeno

15.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana (TE) “Tuzla” u ekološke projekte od od 1996. do danas uložila je 250 miliona konvertibilnih maraka (125 miliona evra). Ukupna ulaganja TE u protekloj godini bila su 8,6 miliona konvertibilnih maraka, od čega 2,1 milion za ekološke projekte, što je skoro četvrtina.

„ Direktni efekti zamene elektrofiltera, ugradnje pneumatskog transporta pepela, sanacije rashladnih tornjeva, zatvaranja povratnih voda sa deponija šljake i drugih investicija su smanjenje emisija čvrstih čestica 78 odsto u 2017. u odnosu na 2010. godinu  i smanjenje zagađenja vode 97 odsto u odnosu na 2014. godinu”,  izjavio je Izet Džananović, direktor TE “Tuzla”.

On je istakao da je urađena Studija o proceni uticaja na okolinu za izgradnju objekta odsumporavanja dimnih gasova blokova 5 i 6, i da je trenutno analizira Federalno ministarstvo životne sredine i turizma.

“Strateški cilj “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” (EPBiH) je izgradnja bloka 7, koji će zameniti blokove 3 i 4,  i koji će za razliku od ovih blokova biti tehnloški napredniji i ekološki prihvatljiviji”, istakao je on.

Džananović je rekao da se u narednom periodu planira izrada analize uticaja na kvalitet vazduha u tuzlanskoj kotlini s podacima o pojedinačnom učešću emitera u zagađenju vazduha. Analizu će uraditi Prirodno- matematički fakultet “Univerziteta Tuzla”.

Ispunjavajući zakonima propisane obaveze, TE “Tuzla” je u protekloj godini, za naknade za zaštitu voda, korišćenje opšte korisnih funkcija šuma, zagađenje vazduha i kroz usmeravanje dela prihoda ostvarenog radom TE, Fondu za zaštitu okoline Federacije BiH, Tuzlanskom kantonu i Gradu Tuzla, uplatila 8,3 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Od  stupanja na snagu zakona, kojima su regulisane navedene naknade, do 2017. godine, uplaćano je 59 miliona KM.

TE “Tuzla” je u 2017. godini proizvela 3.472.267 MWh električne energije i 115.665 MWh toplotne energije i tehnološke pare, uz utrošak 3,8 miliona tona uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

McKinsey - za dekarbonizaciju ekonomije potrebno više od 9 biliona dolara

McKinsey: Za dekarbonizaciju ekonomije potrebno preko devet biliona dolara godišnje

27 јануара 2022 - Kako bi se dostigli ciljevi za 2050, neophodna su ulaganja na globalnom nivou od 9,2 biliona dolara godišnje, 3,5 biliona više od trenutnih

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata