Električna energija

Termoelektrana „Tuzla“ od 1996. godine u ekološke projekte uložila 125 miliona evra

Termoelektrana Tuzla od 1996. godine u ekoloske projekte ulozila 125 miliona evra

Photo: EPBiH

Objavljeno

15.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana (TE) “Tuzla” u ekološke projekte od od 1996. do danas uložila je 250 miliona konvertibilnih maraka (125 miliona evra). Ukupna ulaganja TE u protekloj godini bila su 8,6 miliona konvertibilnih maraka, od čega 2,1 milion za ekološke projekte, što je skoro četvrtina.

„ Direktni efekti zamene elektrofiltera, ugradnje pneumatskog transporta pepela, sanacije rashladnih tornjeva, zatvaranja povratnih voda sa deponija šljake i drugih investicija su smanjenje emisija čvrstih čestica 78 odsto u 2017. u odnosu na 2010. godinu  i smanjenje zagađenja vode 97 odsto u odnosu na 2014. godinu”,  izjavio je Izet Džananović, direktor TE “Tuzla”.

On je istakao da je urađena Studija o proceni uticaja na okolinu za izgradnju objekta odsumporavanja dimnih gasova blokova 5 i 6, i da je trenutno analizira Federalno ministarstvo životne sredine i turizma.

“Strateški cilj “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” (EPBiH) je izgradnja bloka 7, koji će zameniti blokove 3 i 4,  i koji će za razliku od ovih blokova biti tehnloški napredniji i ekološki prihvatljiviji”, istakao je on.

Džananović je rekao da se u narednom periodu planira izrada analize uticaja na kvalitet vazduha u tuzlanskoj kotlini s podacima o pojedinačnom učešću emitera u zagađenju vazduha. Analizu će uraditi Prirodno- matematički fakultet “Univerziteta Tuzla”.

Ispunjavajući zakonima propisane obaveze, TE “Tuzla” je u protekloj godini, za naknade za zaštitu voda, korišćenje opšte korisnih funkcija šuma, zagađenje vazduha i kroz usmeravanje dela prihoda ostvarenog radom TE, Fondu za zaštitu okoline Federacije BiH, Tuzlanskom kantonu i Gradu Tuzla, uplatila 8,3 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Od  stupanja na snagu zakona, kojima su regulisane navedene naknade, do 2017. godine, uplaćano je 59 miliona KM.

TE “Tuzla” je u 2017. godini proizvela 3.472.267 MWh električne energije i 115.665 MWh toplotne energije i tehnološke pare, uz utrošak 3,8 miliona tona uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

15. januar 2018. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

15. januar 2018. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

15. januar 2018. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

15. januar 2018. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna