Električna energija

Termoelektrana „Tuzla“ od 1996. godine u ekološke projekte uložila 125 miliona evra

Termoelektrana Tuzla od 1996. godine u ekoloske projekte ulozila 125 miliona evra

Photo: EPBiH

Objavljeno

15.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana (TE) “Tuzla” u ekološke projekte od od 1996. do danas uložila je 250 miliona konvertibilnih maraka (125 miliona evra). Ukupna ulaganja TE u protekloj godini bila su 8,6 miliona konvertibilnih maraka, od čega 2,1 milion za ekološke projekte, što je skoro četvrtina.

„ Direktni efekti zamene elektrofiltera, ugradnje pneumatskog transporta pepela, sanacije rashladnih tornjeva, zatvaranja povratnih voda sa deponija šljake i drugih investicija su smanjenje emisija čvrstih čestica 78 odsto u 2017. u odnosu na 2010. godinu  i smanjenje zagađenja vode 97 odsto u odnosu na 2014. godinu”,  izjavio je Izet Džananović, direktor TE “Tuzla”.

On je istakao da je urađena Studija o proceni uticaja na okolinu za izgradnju objekta odsumporavanja dimnih gasova blokova 5 i 6, i da je trenutno analizira Federalno ministarstvo životne sredine i turizma.

“Strateški cilj “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” (EPBiH) je izgradnja bloka 7, koji će zameniti blokove 3 i 4,  i koji će za razliku od ovih blokova biti tehnloški napredniji i ekološki prihvatljiviji”, istakao je on.

Džananović je rekao da se u narednom periodu planira izrada analize uticaja na kvalitet vazduha u tuzlanskoj kotlini s podacima o pojedinačnom učešću emitera u zagađenju vazduha. Analizu će uraditi Prirodno- matematički fakultet “Univerziteta Tuzla”.

Ispunjavajući zakonima propisane obaveze, TE “Tuzla” je u protekloj godini, za naknade za zaštitu voda, korišćenje opšte korisnih funkcija šuma, zagađenje vazduha i kroz usmeravanje dela prihoda ostvarenog radom TE, Fondu za zaštitu okoline Federacije BiH, Tuzlanskom kantonu i Gradu Tuzla, uplatila 8,3 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Od  stupanja na snagu zakona, kojima su regulisane navedene naknade, do 2017. godine, uplaćano je 59 miliona KM.

TE “Tuzla” je u 2017. godini proizvela 3.472.267 MWh električne energije i 115.665 MWh toplotne energije i tehnološke pare, uz utrošak 3,8 miliona tona uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

15. januar 2018. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

15. januar 2018. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

15. januar 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

15. januar 2018. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje