x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Termoelektrana „Tuzla“ od 1996. godine u ekološke projekte uložila 125 miliona evra

15.01.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: EPBiH
Termoelektrana „Tuzla“ od 1996. godine u ekološke projekte uložila 125 miliona evra

Termoelektrana (TE) “Tuzla” u ekološke projekte od od 1996. do danas uložila je 250 miliona konvertibilnih maraka (125 miliona evra). Ukupna ulaganja TE u protekloj godini bila su 8,6 miliona konvertibilnih maraka, od čega 2,1 milion za ekološke projekte, što je skoro četvrtina.

„ Direktni efekti zamene elektrofiltera, ugradnje pneumatskog transporta pepela, sanacije rashladnih tornjeva, zatvaranja povratnih voda sa deponija šljake i drugih investicija su smanjenje emisija čvrstih čestica 78 odsto u 2017. u odnosu na 2010. godinu  i smanjenje zagađenja vode 97 odsto u odnosu na 2014. godinu”,  izjavio je Izet Džananović, direktor TE “Tuzla”.

On je istakao da je urađena Studija o proceni uticaja na okolinu za izgradnju objekta odsumporavanja dimnih gasova blokova 5 i 6, i da je trenutno analizira Federalno ministarstvo životne sredine i turizma.

“Strateški cilj “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” (EPBiH) je izgradnja bloka 7, koji će zameniti blokove 3 i 4,  i koji će za razliku od ovih blokova biti tehnloški napredniji i ekološki prihvatljiviji”, istakao je on.

Džananović je rekao da se u narednom periodu planira izrada analize uticaja na kvalitet vazduha u tuzlanskoj kotlini s podacima o pojedinačnom učešću emitera u zagađenju vazduha. Analizu će uraditi Prirodno- matematički fakultet “Univerziteta Tuzla”.

Ispunjavajući zakonima propisane obaveze, TE “Tuzla” je u protekloj godini, za naknade za zaštitu voda, korišćenje opšte korisnih funkcija šuma, zagađenje vazduha i kroz usmeravanje dela prihoda ostvarenog radom TE, Fondu za zaštitu okoline Federacije BiH, Tuzlanskom kantonu i Gradu Tuzla, uplatila 8,3 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Od  stupanja na snagu zakona, kojima su regulisane navedene naknade, do 2017. godine, uplaćano je 59 miliona KM.

TE “Tuzla” je u 2017. godini proizvela 3.472.267 MWh električne energije i 115.665 MWh toplotne energije i tehnološke pare, uz utrošak 3,8 miliona tona uglja.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.