OIE

Tender za instaliranje fotonaponskih sistema zabrinuo investitore

tender za instaliranje fotonaponskih sistema

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Pilot tender za instaliranje novih fotonaponskih sistema koji je raspisala Regulatorna agencija za energetiku Grčke zabrinuo je potencijalne investitore jer se od njih traži da obezbede dodatne garancije.

Potencijalne investitore je uznemirila informacija da moraju da obezbede i proslede nove bankarske garancije čime bi prihvatili uslove učešća u postupku. Tenderom za izgradnju postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije proizvođačima je ponuđena instalacija fotonaponskih sistema ukupnog kapaciteta od najmanje 40 megavata, a prikupljanje ponuda traje do 12. decembra.

Iako su pojedini investitori priznali da je zaštitna klauzula potrebna u slučaju kada kompanije ne uspeju da realizuju svoje projekte, oni takođe ističu da je zahtevanje dodatnih bankarskih garancija od strane RAE nepravedno, jer je reč o drugom zahtevu za istu investiciju. Zbog toga će pojedine kompanije razmotriti da li će dostaviti i drugu bankarsku garanciju ili će žrtvovati one koja su već dostavili.

Prve bankarske garancije zainteresovani investitori su dostavili pre nekoliko dana, da bi sada nekoliko potencijalnih ponuđača tvrdilo da ne bi ni njih dostavili da su znali da će im biti traženo da obezbede i dodatne garancije. Ovakvu reakciju pravdaju time da su u obavezi da polože odgovarajući iznos na bankovne račune što može da utiče na njihove finansijske planove, ali i da dobijanje garancija od grčkih banaka više nije jednostavan proces.

Tender je podeljen u dve kategorije, od kojih prva pokriva kapacitete do 1 megavata, dok druga kategorija pokriva kapacitete preko 1 megavata, što je u skladu sa novim zakonom. Prva kategorija će se odnositi na male fotonaponska postrojenja kapaciteta od 500 kilovata do 1 megavata i ove kompanije će moći da se nadmeću za 20%, to jest 8 megavata ukupnog iznosa obuhvaćenog tenderom. Druga kategorija se odnositi na fotonaponske postrojenja kapaciteta preko 1 megavata. Stručna javnost veruje da će interesovanje investitora u kategoriji malih razmera biti umereno zbog niskih prihoda koji se mogu očekivati od ove investicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

31. oktobar 2016. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

31. oktobar 2016. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

31. oktobar 2016. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

31. oktobar 2016. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin