OIE

Tehnologija R3FIBER startapa TRC obezbeđuje smanjenje emisija CO2 iz industrije kompozita

Tehnologija R3FIBER startapa TRC obezbeđuje smanjenje emisija CO2 iz industrije kompozita

Slika: TRC

Objavljeno

30.07.2018.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

30.07.2018.

Država

Komentari

1

Podeli

Oko 300.000 elisa vetrenjača već se nalazi na deponijama Evropske unije, a svake godine se proizvede više od 40.000. Elise, ali i čamci, avioni, automobili proizvedeni su od kompozita ojačanih vlaknima. Ovi materijali imaju veliki uticaj na životnu sredinu, što je samo jedan od problema koje stvaraju. Baš tim izazovima bavi se španski startap TRC, finalista ovogodišnjeg clim@ takmičenja za startapove u organizaciji Fonda za zeleni razvoj (GGF).

TRC nudi tehnologiju koja pruža prihvatljivu ekološku alternativu za upravljanje kompozitima, koristeći R3FIBER, jedinstveni proces koji omogućava reciklažu kompozitnog otpada ojačanog vlaknima i transformiše ga u visokokvalitetno vlakno, gorivo i energiju.

Izazov

Kompoziti ojačani vlaknima, uglavnom sastavljeni od vlakana i plastike, široko se koriste u mnogim oblastima (elise vetrenjača, čamci, avioni, automobili …), sa godišnjim procentom rasta od 12 odsto. Međutim, ovi materijali, osim njihovih dobrih karakteristika, stvaraju i tri problema. Izazivaju veliki uticaj na životnu sredinu, veoma teško se recikliraju i imaju visoke troškove upravljanja.

Proizvođači kompozita imaju visoke troškove uglavnom zbog visokih cena ugljeničnih vlakana, a firme koje generišu ovaj otpad plaćaju visoke troškove upravljanja i ne mogu da ispune preporuke EU o cirkularnoj ekonomiji. Zbog toga se kompozitni materijali bacaju na deponije, čime se gubi vredna sirovina i izaziva globalni ekološki problem.

TRC je započeo primenu termalne reciklaže kompozita u sektoru energije vetra, s obzirom da je ova industrija već napravila 300.000 elisa, samo u EU, koje su završile na deponijama. Takođe, svake godine se proizvede dodatnih oko 40.000 elisa kako bi se zamenile vetrenjače, kojima je istekao vek trajanja.

Šta je R3FIBER

TRC, S.L. nudi tehnologiju, koja obezbeđuje prihvatljivu ekološku alternativu za upravljanje kompozitima, koristeći jedinstveni proces (R3FIBER). U toku je procedura za priznavanje ovog patenta.

R3FIBER može upravljati otpadom po nižim cenama, pomažući u sprečavanju odlaganja na deponijama i transformaciji ovog otpada u proizvode.

Istovremeno, zahvaljujući ovoj tehnologiji, TRC može da obezbedi firmama u industriji kompozita vlakna koja su jeftinija nego na tržištu i imaju dobre performanse, odnosno od 70 do 90 odsto početnih mehaničkih svojstava. Ova reciklirana vlakna eliminišu potrebu za proizvodnjom novih, smanjujući emisije CO2.

Reciklirana ugljenična vlakna dobijena kroz proces R3FIBER

Smanjenje emisija CO2 za 26 miliona tona

Upotreba ove tehnologije sprečiće povećanje emisija CO2, eliminišući potrebu za proizvodnjom novih vlakana. Za pet godina, tehnologija TRC će smanjiti emisije CO2 za 26 miliona tona.

Tokom istog perioda, TRC će imati fabrike na glavnim evropskim tržištima, a preko svog patenta obezbediće uslove da prodre i u druge ciljane zemlje. TRC planira da se proširi na druga tržišta zajedničkim ulaganjima sa firmama koje se bave reciklažom i kompozitima. Osim elisa, TRC reciklira kompozite iz drugih industrija kao što su delovi aviona, bicikli…

Pomoć firmama da izbegnu odlaganje otpada na deponije

Tehnologija TRC pomaže kompanijama da osvoje cirkularnu ekonomiju, i na taj način doprinesu životnoj sredini, izbegavajući odlaganje otpada na deponijama i proizvodnju novih materijala, kao i smanjenje emisije CO2. Istovremeno, TRC pomaže povećanju profita i stvaranju novih radnih mesta.

Reciklirana karbonska vlakna dobijena kroz proces R3FIBER


Olga Rodriguez, kreativni direktor TRC-a

TRC nudi R3FIBER, termohemijsku tehnologiju za reciklažu vlakana koja su u otpadu o kompozita. Cilj ovog procesa je da obezbedi zelenu tehnologiju za reciklažu elisa vetrenjača i drugih kompozita, kojima je istekao vek upotrebe i postaju nova vrsta otpada, sa namerom da se dobiju visokokvalitetna vlakna, energija i gorivo. Novi proces će doprineti dostizanju evropskih prioriteta vezanih za kružnu ekonomiju, održivo snabdevanje sirovinama i nisko-ugljeničnu ekonomiju.


Sedam veličanstvenih

TRC, startap nastao iz španskog Nacionalnog istraživačkog veća (CSIC), ima sedam osnivača. Članovi tima su visoko kvalifikovani i imaju iskustvo u oblasti istraživanja i razvoja, privatnom sektoru, upravljanju postrojenjima i finansijama.

Oriol Grau, direktor TRC-a, član je menadžmenta firme Enreco 2000, kao i osnivač i menadžer preduzeća Bokes Sant Andreu.

Ferran Grau, tehnički direktor TRC-a, je koautor nekoliko patenata, a Felix A. Lopez, operativni direktor TRC,rukovodi razvojem novih tehnoloških aplikacija.

Ruth Castellar, finansijski direktor TRC-a, takođe obavlja istu funkciju u Enreco 2000, Enoc i Rehisa, dok je Roger Grau, zadužen za industrijsku tehnologija u TRC, razvio nekoliko patenata zajedno sa drugim članovima tima.

Teresa Garcia, direktor ljudskih resursa TRC-a, je suosnivač i menadžer firmi Enreco 2000 i Espai Natural d’oci i cultura, a Olga Rodriguez Largo, kreativni direktor TRC-a, ima više od deset godina iskustva u istraživačkim projektima recikliranja materijala.

Komentara: (1)
Igor / 17.01.2019.

Predlazem da se izvrsi supstitucija materijala sa kompozitima koji ce biti od bio materijal/kompostabilni od obnovljivih izvora sa smanjenim shelf life uz ucestalu frekventnost zamene elisa a sve u funkciji niskougljenicne cirkularne ekonomije.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

30. jul 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

30. jul 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

30. jul 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

30. jul 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage