Klimatske promene

Svetska meteorološka organizacija: Evropa je kontinent koji se najbrže zagreva

evropa se najbrze zagreva klimatske promene globalno zagrevanje

Foto: Taken from Pixabay

Objavljeno

04.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropa je kontinent sa najvećim porastom temperatura u poslednjih 30 godina, navodi se u novom izveštaju Svetske meteorološke organizacije (SMO).

Temperature u Evropi, kako se navodi u Izveštaju o stanju klime u Evropi, u poslednje tri decenije porasle su dva puta više od globalnog proseka. Svetska meterološka organizacija upozorava da će ekstremne vrućine, šumski požari, poplave i druge posledice klimatskih promena uticati na društvo, privrede i ekosisteme.

Izveštaj o stanju klime u Evropi, koji je pripremljen zajedno sa Službom za klimatske promene Kopernikus Evropske unije, fokusiran je na 2021. godinu. Izveštaj sadrži informacije o rastu temperatura, toplotnim talasima na kopnu i moru, ekstremnim vremenskim prilikama, promenljivim obrascima padavina i topljenju leda i snega. Ovo je prvo izdanje i svake godine će izlaziti novo.

Temperature u Evropi su rasle prosečnom stopom od oko +0,5 stepeni Celzijusa svake decenije, a kao rezultat toga, alpski glečeri su izgubili 30 metara u debljini leda od 1997. do 2021. godine, pokazuje izveštaj.

Ledeni pokrivač Grenlanda se topi i doprinosi ubrzanju podizanja nivoa mora, dok je u leto 2021. ovo ostrvo doživelo veliko topljenje leda i prvu zabeleženu kišu na najvišoj tački – stanici Samit.

Vremenski i klimatske nepogode dovele su do stotina smrtnih slučajeva, direktno uticale na više od pola miliona ljudi i prouzrokovali ekonomsku štetu koja je veća od 50 milijardi dolara. Oko 84 odsto tih nepogoda predstavljale su poplave ili oluje, navodi se u izveštaju.

Ima i dobrih vesti, ali izazovi su ogromni

Izveštaj, takođe, navodi i pozitivne rezultate. Tako je Evropska unija smanjila emisije gasova sa efektom staklene bašte 31 odsto između 1990. i 2020. godine, a postavljeni cilj za 2030. je 55 odsto.

Evropa je, takođe, jedan od najnaprednijih regiona u prekograničnoj saradnji u prilagođavanju klimatskim promenama i jedan od svetskih lidera u obezbeđivanju efikasnih sistema ranog upozoravanja, sa oko 75 odsto zaštićene populacije, navodi se u izveštaju.

Taalas: Evropa predstavlja živu sliku sveta koji se zagreva

Međutim, izazovi su ogromni. Generalni sekretar Svetske meterološke organizacije Peteri Taalas, rekao je da Evropa predstavlja živu sliku sveta koji se zagreva i podseća sve da čak ni dobro pripremljena društva nisu bezbedna od uticaja ekstremnih vremenskih prilika.

Ove godine, kao i 2021, veliki delovi Evrope su bili pogođeni toplotnim talasima i sušom, što je podstaklo požare, rekao je Talas, i dodao da su prošle godine poplave izazvale smrt i razaranja.

Buontempo: izveštaj pruža naučno zasnovane, ali dostupne informacije, koje su omogućavaju donošenje odluka

Karlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promene Kopernikus u Evropskom centru za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMVF), rekao je da potreba za klimatskim podacima raste kako rizici i uticaj klimatskih promena na svakodnevni život postaje sve očigledniji iz dana u dan.

Ovim izveštajem želimo da premostimo jaz između podataka i analize kako bismo pružili naučno zasnovane, ali dostupne informacije koje omogućavaju donosiocima odluka da ih donesu, i to u svim sektorima, za sve struke, rekao je Buontempo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

4. novembar 2022. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

4. novembar 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

4. novembar 2022. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

srbija sistem za pracenje emisija GHG svetska banka

Srbija bi do 2026. trebalo da dobije funkcionalan sistem za praćenje, izveštavanje i verifikaciju emisija

4. novembar 2022. - Uvođenje sistema deo je programa koji je dogovoren sa Svetskom bankom prilikom uzimanja dva kredita vredna skoro 220 miliona evra