OIE

Svetska banka dodelila 9,4 miliona evra Kosovu* za obnovljive izvore i energetsku efikasnost

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo finansija i transfera Kosova* i Međunarodna asocijacija za razvoj, deo grupacije Svetske banke, potpisali su sporazum o grantu u iznosu od 9,4 miliona evra.

Donacija je odobrena u okviru Projekta za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, koji sprovode Kosovo* i Svetska banka.

Grant je deo projekta vrednog 32,5 miliona dolara

Rezultati projekta će biti povećanje energetske efikasnosti u javnim zgradama, kao i razvoj politika i regulatornog okvira u sektoru obnovljivih izvora energije, saopštilo je Ministarstvo na svom sajtu.

Projekat za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost u iznosu od 32,5 miliona dolara počeo je u junu 2014. godine, a trebalo bi da se završi u avgustu ove godine.

Projekat je do oktobra 2019. uspeo da smanji upotrebu fosilnih goriva za grejanje javnih zgrada za 1.564 tona ekvivalentne nafte

Ciljevi projekta, kako se navodi na sajtu Svetske banke, su smanjenje potrošnje energije i upotrebe fosilnih goriva u javnim zgradama i to kroz investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, kao i unapređenje političkog i regulatornog okvira za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost.

Godišnja ušteda troškova za energiju ostvarena do oktobra 2019. iznosila je 1,87 miliona dolara

Do oktobra prošle godine sprovedene mere u okviru projekta donele su smanjenje upotrebe fosilnih goriva za grejanje u javnim zgradama za 1.564 tona ekvivalenta nafte (ten), a cilj do kraja projekta je da to bude 2.500 ten. Procenjena godišnja ušteda energije ostvarena do oktobra 2019. je 1,87 miliona dolara, a cilj je 4,5 miliona.

Projekat uključuje tri komponente: ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u sektoru javnih zgrada; političku i regulatornu podrška za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost; i podrška implementaciji projekta.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 септембра 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 септембра 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 септембра 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 септембра 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.