OIE

Svetska banka dodelila 9,4 miliona evra Kosovu* za obnovljive izvore i energetsku efikasnost

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo finansija i transfera Kosova* i Međunarodna asocijacija za razvoj, deo grupacije Svetske banke, potpisali su sporazum o grantu u iznosu od 9,4 miliona evra.

Donacija je odobrena u okviru Projekta za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, koji sprovode Kosovo* i Svetska banka.

Grant je deo projekta vrednog 32,5 miliona dolara

Rezultati projekta će biti povećanje energetske efikasnosti u javnim zgradama, kao i razvoj politika i regulatornog okvira u sektoru obnovljivih izvora energije, saopštilo je Ministarstvo na svom sajtu.

Projekat za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost u iznosu od 32,5 miliona dolara počeo je u junu 2014. godine, a trebalo bi da se završi u avgustu ove godine.

Projekat je do oktobra 2019. uspeo da smanji upotrebu fosilnih goriva za grejanje javnih zgrada za 1.564 tona ekvivalentne nafte

Ciljevi projekta, kako se navodi na sajtu Svetske banke, su smanjenje potrošnje energije i upotrebe fosilnih goriva u javnim zgradama i to kroz investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, kao i unapređenje političkog i regulatornog okvira za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost.

Godišnja ušteda troškova za energiju ostvarena do oktobra 2019. iznosila je 1,87 miliona dolara

Do oktobra prošle godine sprovedene mere u okviru projekta donele su smanjenje upotrebe fosilnih goriva za grejanje u javnim zgradama za 1.564 tona ekvivalenta nafte (ten), a cilj do kraja projekta je da to bude 2.500 ten. Procenjena godišnja ušteda energije ostvarena do oktobra 2019. je 1,87 miliona dolara, a cilj je 4,5 miliona.

Projekat uključuje tri komponente: ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u sektoru javnih zgrada; političku i regulatornu podrška za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost; i podrška implementaciji projekta.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

13. april 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

13. april 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

13. april 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

13. april 2020. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.