x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Švedske kompanije žele da grade prvo eko selo u Zrenjaninu

26.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Aleksandar Anđić
Svedske kompanije zele da grade prvo eko selo u Zrenjaninu

Švedske kompanije koje se bave zelenom tehnologijom, uverene da Srbija ima velike potencijale u ovoj oblasti, traže partnera za razvoj pilot-projekta eko sela u Zrenjaninu. Švedski koncept nudi visoko-tehnološka rešenja za zeleni razvoj u ruralnim područjima i cilj mu je da ne samo da gradi eko sela već i da obuči i uključi buduće stanovnike u njegovo održavanje.

Eksperti švedske CleanTech platforme koja se bavi razvojem, komercijalizacijom i izvozom švedske zelene tehnologije, zainteresovani su za saradnju sa Zrenjaninom i okolnim opštinama na „testiranju“ svog pilot-projekta eko sela. Njihov susret organizovala je 25. oktobra u Zrenjaninu Ambasada Švedske u Srbiji, koja umrežava švedske i srpske kompanije u sferi održive proizvodnje.

“Mi sa Zreanjaninom već sarađujemo 4 godine, i zbog toga i tražimo partnera za naš projekat ovde. Koncept eko sela je sveobuhvatni koncept čiste tehnologije koji nudi jednostavna i solidna rešenja za razvoj ruralnih sredina. To u osnovi znači: pijuću vodu, prečišćavanje otpadnih voda, recikliranje i upotrebu obnovljivih izvora energije”, pojasnio je Per-Ulof Halberg, zadužen za poslove sa inostranstvom u švedskoj kompaniji Gestrike Otervinare (Gästrike Återvinnare).

Trening stanovnika budućeg eko sela je deo sveobuhvatnog pristupa gradnji eko sela koji imaju Šveđani. „Verujemo da je ovo model koji omogućava dugoročnu saradnju i rešavanje problema“, dodao je Halberg. „Voleli bismo da počnemo ovde, i ako se pilot-projekat pokaže uspešnim, onda bismo ga primenili i na drugim mestima“.

Anderš Sundval, predsednik švedskog Nacionalnog udruženja kompanija koje se bave tehnologijom životne sredine (ASSET) – krovne organizacije koja okuplja 1.500 kompanija iz ovog sektora – upoznao je prisutne sa platformom “pametnih gradova” (Smart City Sweden), naglasivši da je njihov fokus posebno usmeren na problem prečišćavanja voda. “A to je upravo problem Zrenjanina, i razlog zbog koga verujem da postoje velike mogućnost za saradnju”, dodao je.

Mladen Prodanović, koordinator za trgovinu i promociju u ambasadi Švedske rekao je da je ambasada omogućila povezivanje švedskih i srpskih kompanija iz oblasti održive proizvodnje kroz projekte koje finainsira Švedska međunarodna agencija za saradnju (SIDA), kao i putem umrežavanja sa cljem razvoja zelenih tehnolocija.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.