Životna sredina

Švedske kompanije žele da grade prvo eko selo u Zrenjaninu

Svedske kompanije zele da grade prvo eko selo u Zrenjaninu

Slika: Aleksandar Anđić

Objavljeno

26.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Švedske kompanije koje se bave zelenom tehnologijom, uverene da Srbija ima velike potencijale u ovoj oblasti, traže partnera za razvoj pilot-projekta eko sela u Zrenjaninu. Švedski koncept nudi visoko-tehnološka rešenja za zeleni razvoj u ruralnim područjima i cilj mu je da ne samo da gradi eko sela već i da obuči i uključi buduće stanovnike u njegovo održavanje.

Eksperti švedske CleanTech platforme koja se bavi razvojem, komercijalizacijom i izvozom švedske zelene tehnologije, zainteresovani su za saradnju sa Zrenjaninom i okolnim opštinama na „testiranju“ svog pilot-projekta eko sela. Njihov susret organizovala je 25. oktobra u Zrenjaninu Ambasada Švedske u Srbiji, koja umrežava švedske i srpske kompanije u sferi održive proizvodnje.

“Mi sa Zreanjaninom već sarađujemo 4 godine, i zbog toga i tražimo partnera za naš projekat ovde. Koncept eko sela je sveobuhvatni koncept čiste tehnologije koji nudi jednostavna i solidna rešenja za razvoj ruralnih sredina. To u osnovi znači: pijuću vodu, prečišćavanje otpadnih voda, recikliranje i upotrebu obnovljivih izvora energije”, pojasnio je Per-Ulof Halberg, zadužen za poslove sa inostranstvom u švedskoj kompaniji Gestrike Otervinare (Gästrike Återvinnare).

Trening stanovnika budućeg eko sela je deo sveobuhvatnog pristupa gradnji eko sela koji imaju Šveđani. „Verujemo da je ovo model koji omogućava dugoročnu saradnju i rešavanje problema“, dodao je Halberg. „Voleli bismo da počnemo ovde, i ako se pilot-projekat pokaže uspešnim, onda bismo ga primenili i na drugim mestima“.

Anderš Sundval, predsednik švedskog Nacionalnog udruženja kompanija koje se bave tehnologijom životne sredine (ASSET) – krovne organizacije koja okuplja 1.500 kompanija iz ovog sektora – upoznao je prisutne sa platformom “pametnih gradova” (Smart City Sweden), naglasivši da je njihov fokus posebno usmeren na problem prečišćavanja voda. “A to je upravo problem Zrenjanina, i razlog zbog koga verujem da postoje velike mogućnost za saradnju”, dodao je.

Mladen Prodanović, koordinator za trgovinu i promociju u ambasadi Švedske rekao je da je ambasada omogućila povezivanje švedskih i srpskih kompanija iz oblasti održive proizvodnje kroz projekte koje finainsira Švedska međunarodna agencija za saradnju (SIDA), kao i putem umrežavanja sa cljem razvoja zelenih tehnolocija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu