Životna sredina

Švedske kompanije žele da grade prvo eko selo u Zrenjaninu

Svedske kompanije zele da grade prvo eko selo u Zrenjaninu

Slika: Aleksandar Anđić

Objavljeno

26.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Švedske kompanije koje se bave zelenom tehnologijom, uverene da Srbija ima velike potencijale u ovoj oblasti, traže partnera za razvoj pilot-projekta eko sela u Zrenjaninu. Švedski koncept nudi visoko-tehnološka rešenja za zeleni razvoj u ruralnim područjima i cilj mu je da ne samo da gradi eko sela već i da obuči i uključi buduće stanovnike u njegovo održavanje.

Eksperti švedske CleanTech platforme koja se bavi razvojem, komercijalizacijom i izvozom švedske zelene tehnologije, zainteresovani su za saradnju sa Zrenjaninom i okolnim opštinama na „testiranju“ svog pilot-projekta eko sela. Njihov susret organizovala je 25. oktobra u Zrenjaninu Ambasada Švedske u Srbiji, koja umrežava švedske i srpske kompanije u sferi održive proizvodnje.

“Mi sa Zreanjaninom već sarađujemo 4 godine, i zbog toga i tražimo partnera za naš projekat ovde. Koncept eko sela je sveobuhvatni koncept čiste tehnologije koji nudi jednostavna i solidna rešenja za razvoj ruralnih sredina. To u osnovi znači: pijuću vodu, prečišćavanje otpadnih voda, recikliranje i upotrebu obnovljivih izvora energije”, pojasnio je Per-Ulof Halberg, zadužen za poslove sa inostranstvom u švedskoj kompaniji Gestrike Otervinare (Gästrike Återvinnare).

Trening stanovnika budućeg eko sela je deo sveobuhvatnog pristupa gradnji eko sela koji imaju Šveđani. „Verujemo da je ovo model koji omogućava dugoročnu saradnju i rešavanje problema“, dodao je Halberg. „Voleli bismo da počnemo ovde, i ako se pilot-projekat pokaže uspešnim, onda bismo ga primenili i na drugim mestima“.

Anderš Sundval, predsednik švedskog Nacionalnog udruženja kompanija koje se bave tehnologijom životne sredine (ASSET) – krovne organizacije koja okuplja 1.500 kompanija iz ovog sektora – upoznao je prisutne sa platformom “pametnih gradova” (Smart City Sweden), naglasivši da je njihov fokus posebno usmeren na problem prečišćavanja voda. “A to je upravo problem Zrenjanina, i razlog zbog koga verujem da postoje velike mogućnost za saradnju”, dodao je.

Mladen Prodanović, koordinator za trgovinu i promociju u ambasadi Švedske rekao je da je ambasada omogućila povezivanje švedskih i srpskih kompanija iz oblasti održive proizvodnje kroz projekte koje finainsira Švedska međunarodna agencija za saradnju (SIDA), kao i putem umrežavanja sa cljem razvoja zelenih tehnolocija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

12 септембра 2022 - Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura

Aktivisti spaljivanju otpada biomase TE Tuzla

Otpad se uvodi u Termoelektranu Tuzla na mala vrata uz biomasu, tvrde aktivisti

09 септембра 2022 - Elektroprivreda BiH sprema prebacivanje bloka 3 u TE Tuzla na biomasu, a ekološke grupe tvrde da će se u nju umešavati otpad