Životna sredina

Švedska pomaže izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Nišu

Svedska postrojenje za preradu otpadnog otpada Nis

Foto; www.ni.rs

Objavljeno

12.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Švedske finansiralo je sa milion evra izradu studije izvodljivosti za projekat izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda koji realizuje grad Niš.

Studija izvodljivosti, koja će biti sastavni deo projekta izgradnje postrojenje otpadnih voda u Nišu, koštala je milion evra, a njenu izradu finansiralo je Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevne Švedske, saopšteno je na zvaničnoj veb prezentaciji grada Niša. U izradi studije izvodljivosti učestvovali su i predstavnici Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju SIDA, koja je takođe finansirala deo troškova njene izrade.

Delegacija Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Švedske predvođena generalnim direktorom za međunarodnu saradnju Johanesom Oljelundom posetila je Niš i izrazila zadovoljstvo poslom koji je do sada urađen.

Iako je grad u kome živi više od 250.000 stanovnika, Niš u ovom trenutku nema nijedno postrojenje za preradu otpadnih voda. Otpadne vode sakupljaju kolektori nakon čega se ispuštaju u reku Nišavu. Iako se o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda govori godinama unazad, pokušaj da se ovaj projekat realizuje propao je 2012. godine kada je prva studija izvodljivosti ocenjena kao neprihvatljiva za grad.

Projekat vredan 56 miliona evra

Mihajlo Zdravković, gradski većnik zadužen za zaštitu životne sredine, objašnjava da ovaj projekat do sada nije realizovan zbog imovinske pripreme za lokaciju i nedostatka finansija.

„Sada imamo urađenu studiju izvodljivosti i idejni projekat, dok je izrada glavnog projekta u toku. U pripremi projektno-tehničke dokumentacije pomoći će nam Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje će njenu izradu finansirati sa milion evra. Nakon toga ćemo zajedno sa Ministarstvom aplicirati kod pretpristupnih fondova Evropske unije 2017. godine,“ kaže Zdravković za Balkan Green Energy News portal.

Projekat čija će ukupna vrednost biti 56 miliona evra jedan je od dva najveća projekta u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji. Ukoliko bi Evropska unija odobrila sredstva, radovi na izgradnji postrojenja mogli bi da počnu 2018. godine, a procenjuje se da bi trajali sedam do osam godina. Postrojenje bi trebalo da se gradi na lokaciji Ključ u zapadnom delu Niša uz reku Nišavu.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

12. novembar 2016. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

12. novembar 2016. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

12. novembar 2016. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

12. novembar 2016. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika