Životna sredina

Švedska pomaže izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Nišu

Svedska postrojenje za preradu otpadnog otpada Nis

Foto; www.ni.rs

Objavljeno

12.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Švedske finansiralo je sa milion evra izradu studije izvodljivosti za projekat izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda koji realizuje grad Niš.

Studija izvodljivosti, koja će biti sastavni deo projekta izgradnje postrojenje otpadnih voda u Nišu, koštala je milion evra, a njenu izradu finansiralo je Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevne Švedske, saopšteno je na zvaničnoj veb prezentaciji grada Niša. U izradi studije izvodljivosti učestvovali su i predstavnici Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju SIDA, koja je takođe finansirala deo troškova njene izrade.

Delegacija Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Švedske predvođena generalnim direktorom za međunarodnu saradnju Johanesom Oljelundom posetila je Niš i izrazila zadovoljstvo poslom koji je do sada urađen.

Iako je grad u kome živi više od 250.000 stanovnika, Niš u ovom trenutku nema nijedno postrojenje za preradu otpadnih voda. Otpadne vode sakupljaju kolektori nakon čega se ispuštaju u reku Nišavu. Iako se o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda govori godinama unazad, pokušaj da se ovaj projekat realizuje propao je 2012. godine kada je prva studija izvodljivosti ocenjena kao neprihvatljiva za grad.

Projekat vredan 56 miliona evra

Mihajlo Zdravković, gradski većnik zadužen za zaštitu životne sredine, objašnjava da ovaj projekat do sada nije realizovan zbog imovinske pripreme za lokaciju i nedostatka finansija.

“Sada imamo urađenu studiju izvodljivosti i idejni projekat, dok je izrada glavnog projekta u toku. U pripremi projektno-tehničke dokumentacije pomoći će nam Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje će njenu izradu finansirati sa milion evra. Nakon toga ćemo zajedno sa Ministarstvom aplicirati kod pretpristupnih fondova Evropske unije 2017. godine,” kaže Zdravković za Balkan Green Energy News portal.

Projekat čija će ukupna vrednost biti 56 miliona evra jedan je od dva najveća projekta u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji. Ukoliko bi Evropska unija odobrila sredstva, radovi na izgradnji postrojenja mogli bi da počnu 2018. godine, a procenjuje se da bi trajali sedam do osam godina. Postrojenje bi trebalo da se gradi na lokaciji Ključ u zapadnom delu Niša uz reku Nišavu.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 September 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 August 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 August 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda

Kvalitet-vode-iz-cesme-bolji-od-flasirane

Kvalitetna voda iz česme je mnogo bolja za zdravlje, ali i životnu sredinu nego flaširana

09 August 2021 - Šteta po životnu sredinu od flaširane vode je u Barseloni do 3.500 puta veći nego od vode iz vodovoda, a opasnost po zdravlje od česmovače se rešava filtriranjem