Energetska efikasnost

Švedska obezbedila 7,2 miliona evra za energetsku efikasnost u BiH

svedska energetska efikasnost bih

Slika: Pixabay

Objavljeno

29.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Sredstva će biti iskorišćena za energetsku obnovu javnih zgrada, ugradnju solarnih panela, razvoj lokalnih finansijskih šema za povećanje energetske efikasnosti u stambenim zgradama.

Švedska je izdvojila 7,2 miliona evra za dva projekta čiji je cilj smanjenje uticaja prekomerne potrošnje energije na životnu sredinu i poboljšanje energetske efikasnosti javnih i stambenih zgrada u Bosni i Hercegovini (BiH).

Projekat Dekarbonizacija u stambenom sektoru Bosne i Hercegovine i Zeleni ekonomski razvoj sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a planirano je da budu završeni do 2024. godine.

Očekuje se da projekti omoguće otvaranje 1.200 zelenih radnih mesta

Očekivani rezultati projekata su renoviranje najmanje 30 javnih zgrada, instaliranje šest sistema za javnu rasvetu, 12 solarnih sistema, kao i otvaranje 1.200 zelenih radnih mesta u BiH, navodi se na sajtu UNDP-a.


Ambasadorka Stromquist: Energetska efikasnost je ključna u borbi protiv zagađenja vazduha

Johanna Stromquist, ambasadorka Švedske u BiH, rekla je da se zagađenje vazduha mora smanjiti da bi se spasili životi i zaštitila životna sredina. “Povećanje energetske efikasnosti je ključno u borbi protiv zagađenja vazduha. Takođe, donosi i ekonomske i socijalne koristi građanima”, dodala je ona.


Sprovođenje mera energetske efikasnosti kroz dva projekta trebalo bi da ojača građevinsku industriju i osposobi građevinske radnike za projekte u sektorima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Sredstva za dva projekta

Ideja projekta Dekarbonizacija u stambenom sektoru Bosne i Hercegovine je da postave osnove za razvoj finansijskih mehanizama na nivou lokalnih samouprava za sprovođenje mera energetske efikasnosti u stambenim zgradama. Cilj je da se otvore zelena radna mesta i smanjenje emisija CO2.

Na drugoj strani, projekat Zeleni ekonomski razvoj (Green Economic Development – GED) ima za cilj da se poboljša energetska efikasnost i podstakne upotreba obnovljive energije u javnim zgradama i proizvodnim procesima u malim i srednjim preduzećima.

U 15 domova siromašnih porodica biće instalirani solarni paneli

Rezultat ovog projekta trebalo bi da bude smanjenje emisija CO2 za 2.500 tona godišnje i ušteda u troškovima za energiju od 700.000 evra godišnje, naveo je UNDP.

Projekat će, takođe, pomoći marginalizovanim porodicama koje žive u ruralnim područjima i nemaju pristup električnoj energiji tako što biti instalirani fotonaponski sistemi u 15 domaćinstava. Na taj način će dobiti električnu energiju i toplu vodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija subvencije gradane za energetsku efikasnost

Srbija ove godine uvodi subvencije za građane za energetsku efikasnost

05 March 2021 - Ministarka Mihajlović kaže da će vlasnici kuća i stanova možda već od leta moći da se prijavljuju za sredstva za izolaciju zidova i zamenu stolarije

albanija novi zakon energetska efikasnost

Albanija odredila obavezujuće ciljeve za javni i privatni sektor, opštine, za povećanje energetske efikasnosti

26 February 2021 - Izmene Zakona o energetskoj efikasnosti odnose se na javni i privatni sektor, velike potrošače, lokalne samouprave.

energetski razredi eu

Od 1. marta uređaji iz EU imaće nove oznake za energetske razrede

24 February 2021 - S obzirom da 79 odsto Evropljana prilikom kupovine vodi računa o energetskim razredima, EU želi da sistem energetskog označavanja unapredi.

Sobni bicikli proizvode struju skladiste bateriji u mrezu

Vožnjom sobnog bicikla do dobre linije, ali i električne energije!

23 February 2021 - Kardio sprave nove generacije imaju mogućnost da pretvaraju energiju korisnika u struju i prebacuju je u distributivnu mrežu